Του Δημήτρη Κουλουκτσή*
Θερμά συγχαρητήρια στο Γεωπόνο Γιώργο Μπαμνάρα-συνάδελφο, συμφοιτητή και φίλο – για την τιμητική βράβευση που του έγινε από τον αγροκτηνοτροφικό σύλλογο περιοχής Συκουρίου, στα πλαίσια της γιορτής αμυγδάλου, για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στους αγρότες της περιοχής κατά την εικοσαπενταετή του θητεία στο Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης Συκουρίου. Ο Γεωπόνος Γιώργος Μπαμνάρας, με την επιστημονική του επάρκεια,τη μελέτη και την εργατικότητα που τον διέκρινε, κέρδισε την εμπιστοσύνη των γεωργών και κτηνοτρόφων της περιοχής Συκουρίου και τον επισκέπτονταν στο γραφείο του για ενημέρωση και την αναζήτηση λύσης στα προβλήματα που αντιμετώπιζαν στις καλλιέργειες και στις εκτροφές τους. Λύσεις και απαντήσεις που έδινε στις περισσότερες φορές , ύστερα από επιτόπια επίσκεψη στο χωράφι ή στο στάβλο. Η ενέργεια αυτή του αγροκτηνοτροφικού συλλόγου της περιοχής Συκουρίου αναδεικνύει το σημαντικό ρόλο που επιτελούσαν τα τοπικά Γραφεία Γεωργικής Ανάπτυξης στην εξυπηρέτηση των αγροτών και στην ανάπτυξη της υπαίθρου.
Ήταν τα παραρτήματα των Τμημάτων Γεωργικών Εφαρμογών των Διευθύνσεων Γεωργίας παλιότερα και των Διευθύνσεων Γεωργικής Ανάπτυξης μετέπειτα. Αποτελούσαν το κανάλι μεταφοράς της τεχνογνωσίας που παράγονταν από τη γεωργική έρευνα στις Γεωπονικές Σχολές και στα Ινστιτούτα Γεωργικής Έρευνας, στους αγρότες. Τεχνογνωσία σε θέματα όπως η φυτοπροστασία, η λίπανση, η άρδευση, το κλάδευμα καιάλλες καλλιεργητικές φροντίδες στη φυτική παραγωγή, καθώς ο σταβλισμός , η διατροφή ,η γενετική βελτίωση των παραγωγικών ζώων , η παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων ποιότητας και η εν γένει διαχείριση των κτηνοτροφικών μονάδων στη ζωική παραγωγή. Κύριο αντικείμενο ήταν και η προώθηση και εφαρμογή των προγραμμάτων του Υπουργείου Γεωργίας παλιά , του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σήμερα , όπως αυτά των σχεδίων βελτίωσης και των νέων αγροτών. Σήμερα πολλά από τα Γραφεία Γεωργικής Ανάπτυξης έπαψαν να λειτουργούν , όπως και το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης Συκουρίου , από τότε που ο Γεωπόνος Γιώργος Μπαμνάρας συνταξιοδοτήθηκε.
Οι σημερινές ΔΑΟΚ των Περιφερειών είναι υποστελεχωμένες ,οι δε λιγοστοί γεωπόνοι που υπηρετούν σε αυτές είναι επιφορτισμένοι με γραφειοκρατικές διαδικασίες ,χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με τεχνικά θέματα που χρειάζονται οι αγρότες. Πώς καλύπτεται το κενό; Από τον ιδιωτικό τομέα; Δέν έδειξε μέχρι σήμερα πως μπορεί να το κάνει αποτελεσματικά.
*Ο Δημήτρης Κουλουκτσής είναι γεωπόνος ζωοτέχνης










