Μετά από 20 χρόνια σταθερής πτώσης, ο γαλλικός χοιροτροφικός τομέας φαίνεται να βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, αν και μικρής. Τον Σεπτέμβριο, 1,863 εκατομμύρια χοίροι εσφάγησαν στη χώρα, μόλις 0,3% λιγότερο από πέρυσι. «Τα στοιχεία σφαγής για τους χοίρους είναι λίγο πολύ σταθερά σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν», λέει η στατιστική υπηρεσία Agreste.
Τα πρώτα 3 τρίμηνα του τρέχοντος έτους, τα στοιχεία σφαγής ανήλθαν σε λίγο περισσότερα από 16,4 εκατομμύρια ζώα, μόλις 0,2% λιγότερα από την ίδια περίοδο του 2023. Τα μηνιαία στοιχεία φέτος εξακολουθούν να παρουσιάζουν μεγάλη μεταβλητότητα. Μόνο σε 5 από τους τελευταίους 9 μήνες, οι Γάλλοι έσφαξαν περισσότερα γουρούνια από χρονιά σε χρονιά.
Λιγότερο ζοφερές φιγούρες
Ωστόσο, αυτά τα πρόσφατα στοιχεία είναι λιγότερο ζοφερά από αυτά των τελευταίων ετών. Το 2023, ο αριθμός των σφαγμένων χοίρων ήταν 22 εκατομμύρια, μείωση 5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, υπολόγισε η Agreste σε μια ανάλυση. «Αυτό ήταν σύμφωνο με τη μείωση του αριθμού των χοίρων, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», λέει η οργάνωση. Η μείωση πέρυσι ήταν πολύ μεγαλύτερη από ό,τι το 2022, όταν η γαλλική παραγωγή χοίρων μειώθηκε κατά 2,2%. Σε κάθε μήνα του 2023, τα στοιχεία σφαγής ήταν χαμηλότερα από τον μέσο όρο σε σχέση με τα έτη 2018-2022.
Κατά την περίοδο 2003-2023, η γαλλική παραγωγή χοίρων μειώθηκε κατά μέσο όρο 0,8% ετησίως, αναφέρει η Agreste στην έκθεσή της. «Η νέα σημαντική μείωση το 2023 ταιριάζει με την τάση τακτικής μείωσης του αριθμού των γαλλικών χοίρων σε μια περίοδο άνω των 20 ετών». σε περίπου 852.000 είκοσι χρόνια αργότερα, πτώση 470.000 κεφαλών ή λίγο περισσότερο από 35%.
Αύξηση του μέσου βάρους του σφαγίου
Θετική εξέλιξη είναι η αύξηση του μέσου βάρους του σφαγίου κατά 6 κιλά, από 87,9 κιλά πριν από 20 χρόνια σε 93,9 κιλά κατά μέσο όρο πέρυσι. Αυτό οφείλεται στη μεγαλύτερη περίοδο πάχυνσης σε συνδυασμό με την ανάπτυξη νέων τεχνικών κτηνοτροφίας, λέει ο Agreste. Στη Γαλλία, οι βαρύτεροι χοίροι αντισταθμίζουν το ήμισυ της μείωσης του αριθμού των ζώων τα τελευταία 20 χρόνια.
Πτώση στην αυτάρκεια
Η εξέλιξη στο κοπάδι χοίρων και άλλα δεδομένα σφαγής οδήγησαν σε τέτοια μείωση της αυτάρκειας για χοιρινό κρέας που η Γαλλία δεν μπορεί πλέον να προμηθεύσει αρκετά για να καλύψει πλέον όλη την εθνική κατανάλωση. Μεταξύ 2020 και 2022, η αυτάρκεια μειώθηκε από 107,3% σε μόλις 100%. Το πρώτο εξάμηνο του 2024, το ποσοστό αυτό παρέμεινε λίγο πολύ το ίδιο.
Λιγότερες εξαγωγές
Μια άλλη συνέπεια είναι ότι η Γαλλία μπορεί να εξάγει όλο και λιγότερο χοιρινό κρέας ή προϊόντα χοιρινού σε άλλες χώρες. Τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, οι εξαγωγές αυτές ανήλθαν σε 44.500 τόνους, 10,5% λιγότερο από πέρυσι και ήδη 12,7% κάτω από τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας. Εν τω μεταξύ, οι Γάλλοι εισήγαγαν επίσης 46.900 τόνους, που ήταν 5,6% λιγότερο από τον Αύγουστο του 2023, αλλά μόνο 3,1% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας. Το εμπορικό ισοζύγιο για χοιρινό και χοιρινά προϊόντα τον μήνα εκείνο παρουσίασε έλλειμμα 2.400 τόνων, κάτι που δεν αρέσει ιδιαίτερα στους Γάλλους με την έμφαση που δίνουν στα τοπικά προϊόντα.
Ο γαλλικός χοιροτροφικός τομέας παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης μετά 20 έτη πτώσης
Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google