Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
spot_img
spot_img

Ακτινογραφία» στην καλλιέργεια των οσπρίων

spot_img

  • Τι αναφέρουν στην «Α», παραγωγοί και καλλιεργητές του προϊόντος

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε φέτος η καλλιέργεια της φακής σε αντίθεση με την αντίστοιχη στο ρεβύθι όπου κινήθηκε ανοδικά. Παρόλα ταύτα, οι εκτιμήσεις είναι ότι η καλλιέργεια των οσπρίων εμφανίζει μια δυναμική πορεία, συμβάλλοντας σε αυτό και η στροφή των καταναλωτών σε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές. Πάντως στα όσπρια την μερίδα του λέοντος από πλευράς κατανάλωσης την έχει η φακή και ακολουθούν κατά σειρά το φασόλι, το ρεβύθι και το λαθούρι (φάβα). 

Απώλειες κατέγραψε η φακή από πλευράς παραγωγής, ενώ ανοδικά κινήθηκε το ρεβύθι μας λέει ο κ. Σπύρος Τσικρίκας από την Λάρισα, ο οποίος ενώ καλλιεργούσε 130-150 στρέμματα με φακή και ρεβύθι μαζί, φέτος διαχειρίστηκε 150 στρέμματα με φακή, 150 στρέμματα με ρεβύθι και 90 στρέμματα με λαθούρι.

Σύμφωνα με τον ίδιο η πτώση στη φακή έφτασε και το 70% λόγω της ανομβρίας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Η συγκεκριμένη καλλιέργεια, όπως μας ανέφερε θέλει ξηροθερμική Άνοιξη (από 20 Απριλίου μέχρι και 20 Μαϊου) και έχει ανάγκη από 2 βροχές. Οι καιρικές συνθήκες από την άλλη που επικράτησαν ευνόησαν την καλλιέργεια ρεβιθιού όπως αποτυπώνεται και από την αύξηση των αποδόσεων.
Ειδικά φέτος αξίζει να αναφερθεί ότι υπήρξε και σημαντική αύξηση της τάξεως του 30% με 40% στις καλλιεργούμενες εκτάσεις που χρησιμοποιήθηκαν.

Έτσι λοιπόν για φέτος, υπογραμμίζει ο κ. Σ. Τσικρίκας, ενώ υπό κανονικές καιρικές συνθήκες η απόδοση ανά στρέμμα στη φακή ξεπερνά τα 130 κιλά φέτος απέδωσε 70 κιλά. Το ρεβύθι από την άλλη από 150 κιλά μεσοσταθμικά φέτος η απόδοσή του θα κινηθεί στα 180-190 κιλά, ενώ σταθερή είναι η απόδοση στο λαθούρι στα 150 κιλά.

Σε επίπεδο τιμών, η φακή πωλήθηκε από 1,10 έως και 1,15 το κιλό. Οσον αφορά στο ρεβίθι από περίπου 1 ευρώ που ήταν για τις ελληνικές ποικιλίες Αμοργός και θηβών, στην παρούσα φάση η τιμή τους έχει πέσει στα 50 με 60 λεπτά το κιλό, ενώ η ποικιλία Μεξικάνικο, η οποία προτιμάται από το ελληνικό νοικοκυριό διατηρήθηκε στο 1,30 με 1,40 ευρώ το κιλό.

Σήμερα στην Λάρισα εκτιμάται ότι οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις με όσπρια φτάνουν τα 50.000 στρέμματα. Η εκτίμηση του αγρότη μας είναι ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξη της ελληνικής καλλιέργειας των οσπρίων για αρκετούς λόγους. Ενας σημαντικός λόγος έχει να κάνει με τα κίνητρα που δίνει η νέα ΚΑΠ για έμμεσες επιδοτήσεις. Πέρυσι η επιδότηση ανά στρέμμα ήταν 44 ευρώ συν η επιδότηση των 32 ευρώ ανά στρέμμα για τα οικολογικά σχήματα που αντικατέστησαν το πρασίνισμα φτάνοντας έτσι συνολικά στα 75 ευρώ το στρέμμα.

Ένας άλλος λόγος που ευνοεί την ανάπτυξη της καλλιέργειας και ήδη αυτό φαίνεται είναι η προτίμηση του Έλληνα καταναλωτή για πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές. Ήδη όπως μας είπε υπάρχει αύξηση της κατανάλωσης κατά 20 με 30% περίπου, γεγονός που στηρίζει και την παραγωγή και μπορεί να οδηγήσει και σε καλύτερες τιμές. Σημείωσε δε ότι στα 10 κιλά που καταναλώνονται τα 6 αφορούν την φακή, τα 2 το φασόλι, το 1 το ρεβύθι και το 1 τη φάβα.

Παράγοντας που επίσης επιβεβαιώνει ότι η καλλιέργεια έχει ακόμη σημαντικά ανάπτυξης είναι ότι από το 20% έως και το 50% της εγχώριας κατανάλωσης καλύπτεται με εισαγόμενα είδη. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Σ. Τσικρίκα είναι και το μεγαλύτερο πλήγμα που σήμερα δέχεται ο κλάδος καθώς μιλάμε για τις περιβόητες παράνομες ελληνοποιήσεις. Γεγονός που πλήττει όχι μόνο τον αγρότη αλλά και τις βιομηχανίες που μεταποιούν μόνο ελληνικά προϊόντα, όπως η Αροσις στη Καστοριά, ενώ παραπλανούν και τον καταναλωτή που εμπιστεύεται και επιλέγει την ποιότητα των ελληνικών οσπρίων.

H κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει το σύνολο των καλλιεργειών μας λέει ο αγρότης από την Λάρισα κ. Γιάννης Ζαχαριάς, γεγονός που δεν εξαιρεί τα όσπρια, όπου ιδίως στην φακή είναι φέτος χαμηλή η παραγωγή. Και αυτό οφείλεται στην ανομβρία στις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες και στην υψηλή υγρασία κατά το βράδυ.
Ωστόσο, όπως αναφέρει εκεί που υπάρχουν ξερικές καλλιέργειες η εναλλαγή με τα όσπρια αποτελούν σχεδόν μονόδρομο για καλύτερη καλλιέργεια σιτηρών. Επίσης όπως λέει τα όσπρια είναι μια δυναμική καλλιέργεια η οποία ενισχύει την διατροφική επάρκεια της χώρας, προστατεύει το περιβάλλον (καθώς δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου λιπάσματα), εμπλουτίζει το χωράφι με άζωτο και άρα βελτιώνει σημαντικά το έδαφος. 

Πάνω από 50% είναι η μείωση της παραγωγής για την  φακή Εγκλουβή Λευκάδας, μας ανέφερε ο Φακοπαραγωγός  Θεοδόσιος Ι. Στεριώτης, η συγκομιδή της οποίας ολοκληρώθηκε στα τέλη Ιουλίου, ενώ με την συγκεκριμένη καλλιέργεια απασχολούνται τουλάχιστον 70 άνθρωποι. Έτσι από 200 τόνους, φέτος συγκομίστηκαν το πολύ 100 τόνοι.

Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου- ΕΝΤΥΠΗ ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ