Η γεωπολιτική κρίση, ο πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων επηρεάζουν τις πωλήσεις, οι οποίες μέχρι το 2022 είχαν καταγράψει υψηλούς όγκους σε όλες τις μεγάλες αγορές. Η πιθανή ζήτηση παραμένει υψηλή, οι εμπορικές ροές αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα τρία χρόνια.
Το πρώτο βήμα προς την έκδοση του EIMA International για το 2024 έγινε για την μεγάλη έκθεση γεωργικής μηχανικής, που διοργανώνεται από την FederUnacoma και θα πραγματοποιήσει την 46η έκδοσή της στην έκθεση της Μπολόνια από τις 6 έως τις 10 Νοεμβρίου, παρουσιάστηκε επίσημα με μια διεθνή συνέντευξη τύπου μέσω streaming. Συνδεδεμένοι με τις εγκαταστάσεις της Έκθεσης της Μπολόνια, η Mariateresa Maschio και η Simona Rapastella, αντίστοιχα Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της FederUnacoma, παρουσίασαν τα χαρακτηριστικά αυτής της διάσημης εκδήλωσης εστιάζοντας στις προκλήσεις της αγρομηχανικής και στις τάσεις που χαρακτηρίζουν την αγορά του κλάδου.
“Η EIMA International είναι μια εκδήλωση τεράστιας σημασίας από προωθητικής και εμπορικής άποψης – είπε η Mariateresa Maschio ανοίγοντας το συνέδριο – είναι η έκθεση που οι κατασκευαστές σε όλο τον κόσμο, από μεγάλες παγκόσμιες επωνυμίες έως εξειδικευμένες βιομηχανίες υψηλής εξειδίκευσης, επιλέγουν να παρουσιάσουν τη γκάμα τους και όλα τα νέα προϊόντα».
«Κάθε χώρα στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία, την Αφρική και την Ωκεανία βρίσκεται αντιμέτωπη με την ανάγκη να ανταποκριθεί σε μια αυξανόμενη ζήτηση για τρόφιμα τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα – τόνισε ο Πρόεδρος της FederUnacoma – και ταυτόχρονα με την επείγουσα ανάγκη μείωση της χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, δραστική μείωση της κατανάλωσης νερού, διατήρηση της βιοποικιλότητας, βελτίωση της ποιότητας ζωής των αγροτικών κοινοτήτων. Όλα αυτά είναι δυνατά μόνο μέσω της σύγχρονης γεωργικής μηχανοποίησης». Ο μηχανολογικός εξοπλισμός είναι απαραίτητος σε κάθε παραγωγικό πλαίσιο και για κάθε μοντέλο αγροτικής επιχείρησης, και η αύξηση της ζήτησης αποδεικνύεται από τα στοιχεία πωλήσεων – που δημοσιεύθηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου – τα οποία δείχνουν μια σαφώς θετική τάση. Αν συγκρίνουμε τα επίπεδα του 2015 και του 2022, μπορούμε να δούμε δραματικές αυξήσεις σχεδόν σε όλες τις αγορές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πήγαν από 205 χιλιάδες τρακτέρ το 2015 σε 271 χιλιάδες το 2022, η Ινδία από 484 χιλιάδες τρακτέρ σε 912 χιλιάδες, η Δυτική Ευρώπη από 171 χιλιάδες σε 196 χιλιάδες, η Ιαπωνία από 20 χιλιάδες σε 34 χιλιάδες τρακτέρ, ο Καναδάς από 24 σε 31 χιλιάδες, η Ρωσία από 22 χιλιάδες σε 35 χιλιάδες, και όλες οι μεγάλες αγορές ήταν σε υψηλά επίπεδα, με την Κίνα κοντά στις 400 χιλιάδες μονάδες και την Τουρκία πάνω από 60 χιλιάδες. Στα οκτώ εξεταζόμενα χρόνια, ο συνολικός αριθμός των τρακτέρ που ερευνήθηκαν αυξήθηκε από λίγο πάνω από 1,9 εκατομμύρια σε σχεδόν 2,5 εκατομμύρια. Το 2022 το παγκόσμιο εμπόριο τρακτέρ έφτασε σε αξία 29 δισ. ευρώ – ειπώθηκε στο συνέδριο – με αύξηση σχεδόν 35% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (και λόγω της αύξησης των τιμών), στο αποκορύφωμα μιας τάσης που – σύμφωνα με υπολογισμούς του Export Planning – σημειώθηκε αύξηση των εμπορικών ροών κατά 4,7% ετησίως από το 2009 έως το 2022. Όπως και για άλλους τύπους μηχανών, το 2022 το παγκόσμιο εμπόριο έφτασε σε αξία πάνω από 70 δισεκατομμύρια ευρώ (+25%) με μέσο όρο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης 5,6% την περίοδο 2009-2022. Φυσικά, μέσα σε μια θετική τάση μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, υπάρχουν διακυμάνσεις της αγοράς που καθορίζονται από ιδιαίτερες οικονομικές συνθήκες. Ο προϋπολογισμός του 2023 δείχνει πτώση στις παγκόσμιες πωλήσεις.
Τα στοιχεία που επικαιροποιήθηκαν τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους δείχνουν, μεταξύ άλλων, πτώση 8,4% για τα τρακτέρ στις Ηνωμένες Πολιτείες, 5% στην Ευρώπη και 21% στην Κίνα. Οι παράγοντες που επηρεάζουν περισσότερο την αγορά γεωργικών μηχανημάτων – εξηγήθηκε στη συνέντευξη Τύπου – είναι αυτοί που σχετίζονται με την οικονομική αβεβαιότητα, που προσδιορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και τις επακόλουθες μαύρες λίστες και εμπορικές κυρώσεις, και τώρα επιδεινώνεται από την νέα σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Αποφασιστικός παράγοντας όμως είναι ο πληθωρισμός – που οδήγησε ιδιαίτερα στην Ευρώπη σε σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής και συνεπώς της τελικής τιμής των μηχανημάτων – και κυρίως η αύξηση των επιτοκίων, που ασκείται κυρίως από τις κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης και των ΗΠΑ. «Μετά από αυτή τη φάση – κατέληξε η Mariateresa Maschio – η αγορά θα επιστρέψει σε ανάπτυξη ενόψει μιας ζήτησης που δεν σταματά. Όσον αφορά το εμπόριο γεωργικών μηχανημάτων, οι προβλέψεις του Export Planning για το εγγύς μέλλον επιβεβαιώνουν τη θετική τάση, με μέσες ετήσιες αυξήσεις 6,3% έως το 2027 για τα τρακτέρ και 5,9% για άλλους τύπους μηχανών. Η EIMA στη Μπολόνια θα είναι και πάλι ο μοχλός της καινοτομίας, του στοιχείου που ωθεί τη γεωργία προς το μέλλον».
Πηγή: Federunacoma.it