Η πορεία της αγοράς και οι προβλέψεις για τις τιμές σε σιτάρι, βαμβάκι και καλαμπόκι, αναλύονται, μεταξύ άλλων αγροτικών προϊόντων στο μηνιαίο Δελτίο Τιμών του Αυγούστου 2022 από την Τράπεζα Πειραιώς.
Πιο αναλυτικά:
Σιτάρι
Οι παγκόσμιες προοπτικές για την αγορά σιταριού το 2022/23 (έκθεση USDA) αφορούν υψηλότερες προμήθειες, ενισχυμένη κατανάλωση και εμπόριο και οριακά χαμηλότερα αποθέματα. Η παραγωγή αναμένεται ενισχυμένη σε 779,6 εκατ. τόνους (από 771,6 εκατ. τόνους) καθώς οι καιρικές συνθήκες συνεχίζουν να ευνοούν τη ρωσική παραγωγή (σε 88 εκατ. τόνους από 81,5 εκατ. τόνους, εκ των οποίων 65 εκατ. τόνοι είναι το χειμερινό σιτάρι). Η κατανάλωση αναθεωρήθηκε ανοδικά σε 788,6 εκατ. τόνους (από 784,2 εκατ. τόνους) λόγω της υψηλότερης χρήσης του τόσο σε ζωοτροφές όσο και σε τρόφιμα, σπόρους και βιομηχανία. Οι εισαγωγές και οι εξαγωγές αναθεωρούνται περαιτέρω ανοδικά λόγω της ενισχυμένης παραγωγής και της αυξανόμενης ζήτησης. Πιο συγκεκριμένα, οι εξαγωγές αναθεωρούνται ανοδικά κατά 1,5 εκατ. τόνους σε 208,1 εκατ. τόνους, προερχόμενες από την Ρωσία και την Ουκρανία ως αποτέλεσμα της απελευθέρωσης των θαλάσσιων οδών μεταφοράς ουκρανικών σιτηρών. Παράλληλα, και οι εισαγωγές αναθεωρούνται ανοδικά σε 203,9 εκατ. τόνους προερχόμενες από το Μαρόκο, την Αλγερία και την Τουρκία. Παρά την υψηλότερη παραγωγή, τα αποθέματα αναμένονται οριακά χαμηλότερα σε 267,3 εκατ. τόνους (από 267,5 εκατ. τόνους), με το δείκτη αποθέματα/κατανάλωση να διαμορφώνεται σε 33,89% από 34,11%. Με βάση τα παραπάνω καθώς και τις εκτιμήσεις της αγοράς για πιθανή συνέχιση των συνθηκών ξηρασίας και μιας κλιμακούμενης έντασης Ρωσίας-Ουκρανίας με αρνητικό αντίκτυπο στην ουκρανική συμφωνία, ανοδικές πιέσεις δύναται να υπάρξουν βραχυπρόθεσμα στην τιμή του, με τους traders να αυξάνουν τις θέσεις αγοράς τους.
Καλαμπόκι
Οι τελευταίες εκτιμήσεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ για την παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού το 2022/23 αναθεωρήθηκαν ελαφρώς πτωτικά σε 1.179,6 εκατ. τόνους (από 1.185,9 εκατ. τόνους), προερχόμενες από πτωτική αναθεώρηση στην παραγωγή των ΗΠΑ (364,7 εκατ. τόνους, -3,7 εκατ. τόνους) και στην παραγωγή του υπόλοιπου κόσμου (814,9 εκατ. τόνους, -2,6 εκατ. τόνους), προερχόμενη, κυρίως, από την Ε.Ε. (60,0 εκατ. τόνους από 68,0 εκατ. τόνους) και την Σερβία η οποία αντισταθμίζεται από ανοδική αναθεώρηση για Ρωσία, Ουκρανία, και Τουρκία. Η κατανάλωση αναμένεται μειωμένη σε 1.184,8 εκατ. τόνους (από 1.185,2 εκατ. τόνους) ενώ το παγκόσμιο εμπόριο προβλέπεται να κινηθεί υψηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κατά 2,8 εκατ. τόνους σε 186,2 εκατ. τόνους, καθώς η έλλειψη καλαμποκιού πιθανά να ενισχύσει τις εισαγωγές από την Ε.Ε, μετά την Κίνα και το Μεξικό, με τις εξαγωγές για Ουκρανία, Σερβία και Ρωσία να αναθεωρούνται ανοδικά. Επιπλέον, τα αποθέματα καλαμποκιού αναμένεται να μειωθούν σε 306,7 εκατ. τόνους (από 312,9 εκατ. τόνους). Λαμβάνοντας υπόψη τα αποθέματα και την κατανάλωση, ο δείκτης αποθέματα/ κατανάλωση εκτιμάται σε 25,88% από 26,40%. Καθώς το μέγεθος συγκομιδής στις ΗΠΑ θα καθορίσει τις τιμές του καλαμποκιού για το εμπορικό έτος 2022-2023, με την έλλειψη βροχοπτώσεων να περιορίζει σημαντικά την καλλιέργεια του, την Ευρώπη να πλήττεται από καύσωνα, και την φύτευση στην Αργεντινή να καθυστερεί λόγω της ξηρασίας, οι αναλυτές εκτιμούν ότι ανοδικές πιέσεις δύναται να υπάρξουν στην τιμή του καλαμποκιού μεσοπρόθεσμα.
Βαμβάκι
Οι τελευταίες εκτιμήσεις του USDA κάνουν λόγο για περιορισμό της παγκόσμιας παραγωγής βαμβακιού το 2022/23 σε 117,01 εκατ. μπάλες (από 120,07 εκατ. μπάλες). Αν και οι προοπτικές της καλλιέργειας βαμβακιού για την Κίνα και την Ινδία παραμένουν θετικές (27,5 εκατ. μπάλες για κάθε χώρα), δεν αναμένεται να ισχύσει το ίδιο για τη Βραζιλία, η παραγωγή της οποίας αναθεωρήθηκε πτωτικά. Με την παραγωγή να προβλέπεται μειωμένη, οι εκτιμήσεις για την χρήση του βαμβακιού αναθεωρήθηκαν ελαφρώς πτωτικά σε 119,09 εκατ. μπάλες (από 119,92 εκατ. μπάλες), με την αβεβαιότητα γύρω από τις παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες να επιδρούν αρνητικά στην τιμή του. Παρά, τις αυξημένες ανησυχίες σχετικά με την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, το εμπόριο αναμένεται ενισχυμένο σε 44,6 εκατ. μπάλες (από 43,3 εκατ. μπάλες), με τις εισαγωγές από την Κίνα, το Μπαγκλαντές, το Βιετνάμ και το Πακιστάν να προβλέπονται αυξημένες. Τα αποθέματα εκτιμώνται σε 82,77 εκατ. μπάλες (από 84,26 εκατ. μπάλες) διαμορφώνοντας τον δείκτη αποθέματα/κατανάλωση σε 69,50% από 70,26%. Τα πιο «σφιχτά» αποθέματα όπως και η μειωμένη παραγωγή εξαιτίας της ξηρασίας πιθανά να συνεχίσουν να ευνοούν την τιμή του βαμβακιού, με τους επενδυτές να προσπαθούν να σταθμίσουν τις προοπτικές της ζήτησης σε μια πιθανή παγκόσμια επιβράδυνση.