Στη Μ.Ο.Δ. ΑΕ εκχωρήθηκε η Αγροτική Ανάπτυξη. Σφοδρά πυρά γεωτεχνικών για τις εξελίξεις που απαξιώνουν υπηρεσίες που υπάρχουν χρόνια. Αναλυτικότερα:
Αιφνιδιαστικά και χωρίς διάλογο με τους εργαζόμενους του ΥΠΑΑΤ και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για το ΕΣΠΑ 2021-2027 και αφού προηγουμένως είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, προστέθηκαν 13 άρθρα που αφορούσαν το Στρατηγικό Σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027. Με το σχέδιο νόμου, το οποίο με σύντομες διαδικασίες ψηφίσθηκε ήδη στη Βουλή (Ν. 4914/2022), προβλέπονται:
(α) η αποδυνάμωση – υποβάθμιση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αφού η κορυφαία αρμοδιότητα του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της κατάρτισης και υποβολής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η παρακολούθηση της πορείας εφαρμογής του και η σύνταξη προτάσεων για την τροποποίησή του, όποτε αυτό απαιτείται, εκχωρήθηκε στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΣΣ ΚΑΠ, η οποία υπάγεται στον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, στελεχώνεται με προσωπικό της ΜΟΔ ΑΕ και προσωπικό που υπηρετεί στις Ειδικές Υπηρεσίες και την Κεντρική Υπηρεσία της ΜΟΔ ΑΕ με απόσπαση ή μετακίνηση από άλλους φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, το δε προσωπικό της αξιολογείται από τη ΜΟΔ ΑΕ και διοικείται από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μετά από σχετική εισήγηση του Προέδρου της ΜΟΔ ΑΕ, όσον αφορά στα θέματα κινητικότητας (μετακινήσεις, αποσπάσεις κ.λπ.) και
(β) η διάλυση της δομής του ΥΠΑΑΤ, αφού με τη σύσταση της νέας Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Άμεσων Ενισχύσεων και Τομεακών Παρεμβάσεων (η οποία ομοίως στελεχώνεται με προσωπικό της ΜΟΔ ΑΕ και προσωπικό που υπηρετεί στις Ειδικές Υπηρεσίες και την Κεντρική Υπηρεσία της ΜΟΔ ΑΕ με απόσπαση ή μετακίνηση από άλλους φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα) αποστερούνται αρμοδιοτήτων και ουσιαστικά καταργούνται κρίσιμες για τη χάραξη αγροτικής πολιτικής Οργανικές Μονάδες του ΥΠΑΑΤ.
Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Διαρκή Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η ΠΟΓΕΔΥ αντέδρασε έντονα και ζήτησε την απόσυρση των 13 άρθρων που αφορούν το Στρατηγικό σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ), προκειμένου αφενός ο ορισμός της εθνικής διαχειριστικής αρχής για το ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 και αφετέρου η μεταφορά σε Ειδική Υπηρεσία των αρμοδιοτήτων που αφορούν τις Άμεσες Ενισχύσεις και τις Παρεμβάσεις στους Τομείς των οπωροκηπευτικών, μελισσοκομίας, οίνου, ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών να αποτελέσουν αντικείμενο εξαντλητικού διαλόγου μεταξύ της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, των εργαζομένων, του ΓΕΩΤΕΕ και όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Παραδόξως, ο Υφυπουργός Γιώργος Στύλιος, που υποστήριξε το νομοσχέδιο στη Βουλή, αρνήθηκε την υιοθέτηση δημοκρατικών διαδικασιών διαλόγου και αποδέχθηκε την πατρότητα των διατάξεων, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι έργο ομάδας εργασίας την οποία αρνήθηκε να κατονομάσει.
Η ταυτότητα των συντακτών της νομοθετικής ρύθμισης αποκαλύπτεται από το περιεχόμενό της. Πρόκειται για πρόσωπα που δεν έχουν καμιά σχέση με τον πρωτογενή τομέα, που αδυνατούν να αντιληφθούν τις ανάγκες του αγροτικού κόσμου και που συνδέονται με τα συμφέροντα της ΜΟΔ ΑΕ. Όμως, η άρνηση του Υφυπουργού Γιώργου Στύλιου να αποσύρει από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για το ΕΣΠΑ 2021-2027 τις διατάξεις για το Στρατηγικό Σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027, οι οποίες συντάχθηκαν με αδιαφάνεια, προκειμένου να τεθούν σε διαβούλευση, είναι σαφές ότι υποκρύπτει συμφέροντα και εκθέτει την Κυβέρνηση και τον ίδιο προσωπικά.
Η επισιτιστική κρίση την οποία βιώνουμε ανέδειξε για άλλη μια φορά τις αδυναμίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την αδήριτη ανάγκη, επιτέλους, να ακούσει και να στηριχθεί στους γεωτεχνικούς του και όχι στους κάθε λογής ευκαιριακούς σωτήρες. Η αγροτική ανάπτυξη και η ευημερία του αγροτικού κόσμου απαιτούν την ενίσχυση του επιτελικού ρόλου του ΥΠΑΑΤ και όχι τη σύσταση Διαχειριστικών Υπηρεσιών.
Για το Δ.Σ.