Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
spot_img
spot_img

Γιορτάσθηκε η επέτειος του Κιλελέρ

spot_img

Τα επίκαιρα μηνύματα που εκπέμπει στις ημέρες μας η εξέγερση των κολίγων στο Κιλελέρ ανέδειξαν οι συγκεντρωμένοι στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων στο χώρο του μνημείου…

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζος Μαρούδας υπογράμμισε ότι «το Κιλελέρ είναι φάρος αντίστασης – αγώνα και για σήμερα…». Παράλληλα, αναφέρθηκε στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες τις οποίες βιώνουν οι άνθρωποι που παραμένουν στον πρωτογενή τομέα – οι οποίες θα επιδεινωθούν εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία – όπως και στην ανάγκη συνέχισης του αγώνα «για να μην γίνουμε και εμείς κολίγοι, καθώς η αγροτική γη συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα χέρια».

Από τον εορτασμό της επετείου του Κιλελέρ, που διοργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (δύο ημέρες μετά το μεγάλο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα), όπου έδωσε το παρών και αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Ομάδας Εργασίας της Προοδευτικής Αγροτικής Κίνησης (ΠΑΚ) Θεσσαλίας, αποτελούμενη από τον Παναγιώτη Καλογιάννη, ο οποίος κατέθεσε εκ μέρους της στεφάνι στο Μνημείο του Αγρότη, τον Χρήστο Αθανασιάδη, την Ελένη Σταγιάννη,τον Κων/νο Αρχοντή και τον Γιώργο Μακρή. Όπως ανέφερε η ΠΑΚ Θεσσαλίας, στις 6 Μαρτίου 2022, σε σχετική ανακοίνωσή της«η ιστορική εξέγερση των κολίγων του Κιλελέρ, αποτελεί φάρο για τους αγώνες του αγροτικού κινήματος καθώς και ότι ο αγροτικός ξεσηκωμός είναι επίκαιρος όσο ποτέ, αφού σήμερα οι αγρότες δέχονται, για πρώτη φορά, μια πολλαπλή επίθεση σε όλα τα επίπεδα”. Η ΠΑΚ Θεσσαλίας, θα είναι παρούσα και στον επίσημο εορτασμό, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Κυριακή και επειδή το κυριότερο μήνυμα του Κιλελέρ, είναι η ενότητα του Αγροτικού Κινήματος, καλό θα είναι από του χρόνου να υπάρχει ένας και μόνο- ενωτικός-εορτασμός, ως φόρος τιμής στους αγρότες εκείνης της εποχής.

Ιστορικό:

Αιματηρά επεισόδια, που συνέβησαν στις 6/3/1910 και εντάσσονται στη μακρά ιστορία του αγροτικού ζητήματος στη Θεσσαλία. Παρότι έλαβαν χώρα κατά κύριο λόγο στην Λάρισα, πήραν το όνομά τους από το χωριό Κιλελέρ (σήμερα Κυψέλη), από το οποίο δόθηκε το έναυσμα. Η επέτειος αυτή τιμάται κάθε χρόνο και αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση της ελληνικής αγροτιάς, που έχει την ευκαιρία να προβάλει τα αιτήματά της.

Το αγροτικό ζήτημα στη Θεσσαλία εμφανίζεται οξυμένο από την επαύριο της ένταξης της περιοχής στην ελληνική επικράτεια το 1881. Οι κολίγοι υπήρξαν οι χαμένοι της ενσωμάτωσης και οι τσιφλικάδες οι μεγάλοι κερδισμένοι. Το λάθος των κυβερνήσεων εκείνης της εποχής ήταν ότι εφάρμοσαν το βυζαντινορωμαϊκό δίκαιο, που ίσχυε στην Παλαιά Ελλάδα, παραγνωρίζοντας τα δικαιώματα των κολίγων, βάσει του οθωμανικού δικαίου. Στο χωριό έγινε αιματηρή αγροτική εξέγερση στις 6 Μαρτίου 1910, όταν οι χωροφύλακες πυροβόλησαν εν ψυχρώ τους κολίγες οι οποίοι διεκδικούσαν να τους μοιραστούν τα τσιφλίκια της Θεσσαλίας. Η εξέγερση στη συνέχεια επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας και θεωρείται ορόσημο στην επίλυση του αγροτικού ζητήματος της Ελλάδας.

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ