- Ακόμη και για ολική καταστροφή κάνουν λόγο οι παραγωγοί, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και ασθενειών
Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί κάστανου μετρώντας τις μεγάλες απώλειες που αφήνει πίσω του το καταστροφικό μείγμα κακών καιρικών συνθηκών και ασθενειών, που έπληξαν τις καλλιέργειες τους φέτος. Το μέγεθος της ζημιάς είναι τόσο εκτεταμένο που αρκετοί παραγωγοί μιλούν ακόμη και για ολική καταστροφή ενώ η πλειοψηφία αυτών έχει χάσει τουλάχιστον τη μισή παραγωγή τους. Μάλιστα, όπως τονίζουν εμφατικά οι παραγωγοί κάστανου, υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν κατέστη εφικτό να «αναγνωριστεί» η ζημιά που έχουν υποστεί, με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός αποζημιώσεων, αλλά ακόμη και αυτοί που θα λάβουν ενίσχυση, εξηγούν πως τα χρήματα που θα μπουν στις τσέπες τους δεν επαρκούν για να καλύψουν την καταστροφή που έχουν υποστεί.
Ζημιές που αγγίζουν το 100%
«Μαύρο» χειμώνα θα κάνουν δεκάδες οικογένειες στην Καστανίτσα Αρκαδίας που είδαν τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις τους με κάστανο να δέχονται ένα ισχυρό πλήγμα από τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν φέτος, με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιά που αγγίζει ακόμη και το 100%.
«Φέτος η παραγωγή ήταν σχεδόν μηδενική. Μιλάμε για μείωση πάνω από 90% σε σχέση με πέρσι» εξηγεί ο Θεόδωρος Πεφάνης, Πρόεδρος της Καστανίτσας και παραγωγός κάστανου. «Είμαι 60 χρονών και δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα. Και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία δεν θυμούνται ξανά τέτοια καταστροφή στην περιοχή» προσθέτει ο ίδιος τονίζοντας πως το κάστανο της περιοχής έχει «χτυπηθεί» τα τελευταία χρόνια από διάφορες ασθένειες (έλκος, μελάνωση, σφήκα) με αποτέλεσμα το 40% των παραγωγικών δένδρων να έχουν καταστραφεί ενώ η φετινή παρατεταμένη ξηρασία και ο έντονος καύσωνας του καλοκαιριού, κατέστρεψε την καρπόδεση προκαλώντας περαιτέρω επιδείνωση της καταστροφής για τους παραγωγούς.
«Σε ένα καστανεώνα 4.500 στρεμμάτων καταφέραμε να μαζέψουμε μετά βίας 8 τόνους, όταν στο παρελθόν φτάναμε τους 200» εξηγεί ο παραγωγός κάστανου από την ορεινή Αρκαδία, στηλιτεύοντας παράλληλα το γεγονός πως παρά τις οχλήσεις – πιέσεις, τόσο προς τον ΕΛΓΑ όσο και το Υπουργείο οι παραγωγοί δεν έχουν λάβει κάποια αποζημίωση για την ολική καταστροφή που έχουν υποστεί. «Εγώ έβγαζα 6 τόνους κάστανα και φέτος έβγαλα μόλις 114 κιλά. Δεν είμαστε ούτε επαίτες, ούτε ζητιάνοι. Έχουμε μάθει να αγωνιζόμαστε, ωστόσο η φετινή καταστροφή ήταν το κάτι άλλο» προσθέτει ο ίδιος.
Με επιστολή μάλιστα που γνωστοποιήθηκε προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, αρχές Νοεμβρίου, οι κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν την απογοήτευση και απελπισία τους, τονίζοντας πως οι περισσότεροι εξ’ αυτών έχουν το κάστανο ως κύρια πηγή εισοδήματος, και ζητούν παρέμβαση ώστε να γίνει καταγραφή της ζημιάς που έχουν υποστεί από τις καιρικές συνθήκες και να δρομολογηθεί η αποζημίωση των παραγωγών.
Καλές τιμές
Το πρόβλημα δεν περιορίζεται ωστόσο μόνο σε μια περιοχή, αλλά αντιθέτως παραγωγοί από διάφορες πόλεις της Ελλάδας μιλούν για εξίσου σημαντικές απώλειες και καταστροφές.
«Είχαμε πολλές βροχές το δεκαήμερο της συγκομιδής με αποτέλεσμα να χαθούν πολλά κάστανα. Φέτος μιλάμε για απώλειες ακόμη και -60% με -70% και αυτό οφείλεται και στον μεγάλο όγκο νερού. Μέσα σε λίγες ημέρες έριξε τόσο νερό όσο θα έπεφτε σε 2 χρόνια. Τα κάστανα που έμειναν είχαν εξέλιξη αλλά πάλι ο παραγωγός παιδεύτηκε» εξηγεί ο Βαγγέλης Κρανιώτης, Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μελιβοίας Αγιάς Λάρισας.
Μάλιστα όπως διευκρινίζει ο ίδιος προβλήματα υπήρχαν και πέρσι, με αποτέλεσμα το πλήγμα για τους παραγωγούς να είναι μεγάλο. «Πέρσι ήταν μειωμένη η παραγωγή λόγω προβλημάτων στην καρπόδεση, ενώ φέτος είχαμε και τον παρατεταμένο καύσωνα με αποτέλεσμα να στρεσαριστεί το κάστανο» υπογραμμίζει ο ίδιος, εξηγώντας πως υπήρξε κινητοποίηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την καταγραφή της ζημιάς και οι παραγωγοί αναμένουν να λάβουν αποζημιώσεις.
Οι αποζημιώσεις ωστόσο δεν φαίνεται να επαρκούν για να καλύψουν τη ζημιά που έχουν υποστεί οι παραγωγοί με τον κύριο Κρανιώτη να διακρίνει μια στροφή και ένα ενδιαφέρον προς το κάστανο, τονίζοντας πως πρόκειται για μια καλλιέργεια με «παρελθόν» στην περιοχή, καθώς και πως υπάρχουν ακόμη και καινούργιες εκμεταλλεύσεις, με παραγωγούς που εγκαταλείπουν καλλιέργειες όπως μήλα και κεράσια και στρέφονται προς το κάστανο.
Μεγάλες απώλειες μετρούν και στην Πιερία αλλά και σε περιοχές όπως η Δράμα και οι Σέρρες, αν και οι τιμές που διαμορφώνονται στην αγορά χαρακτηρίζονται ως πολύ καλές μιας και αγγίζουν ακόμη και τα 4 με 4,2 ευρώ. Ωστόσο όπως τονίζουν οι αγρότες η μείωση της παραγωγής και το μεγάλο πλήγμα στην σοδειά τους δεν τους επιτρέπουν να χαρούν για την άνοδο των τιμών, ενώ στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι «επιδρομές» αγριογούρουνων που έχουν αυξηθεί αλλά και η «αχαρτογράφητη» διάθεση του κάστανου μέσω μικροπωλητών.
ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ