Νέα διαβούλευση για δικαιότερο σύστημα αξιολόγησης τροφίμων
Ως το τέλος του 2022 εκτιμάται ότι θα έχουν καταλήξει σε οριστική συμφωνία οι
χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την υιοθέτηση ενός δικαιότερου και
αδιάβλητου συστήματος αξιολόγησης διατροφικής ποιότητας, του γνωστού
Nutriscore. Ήδη το θέμα βρίσκεται εκ νέου σε διαβούλευση, καθώς πολλές
χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Ιταλία είχαν έντονες ενστάσεις
για τον αλγόριθμο αξιολόγησης του Nutriscore, ενώ η Γαλλία αποφάσισε
τελικά να μην εφαρμόσει το σύστημα, τουλάχιστον έως ότου ισχύσει η σχετική
οδηγία. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του Βιοτεχνικού
Επιμελητηρίου Αθήνας, Ιωάννης Μάνος, ο αλγόριθμος αξιολόγησης είχε λάθη που
οδηγούσαν σε αδικίες. Για παράδειγμα ήταν άδικος με την μεσογειακή
διατροφή. Δεν μπορεί να μετριέται με τον ίδιο τρόπο η διατροφική αξία της
κατανάλωσης 100 γραμμαρίων κρεάτος με 100 γραμμάρια ελαιολάδου, για
παράδειγμα.
Αδικίες Ακόμη, αδικίες υπάρχουν και σε κάποια τοπικά προϊόντα, τα οποία
καταναλώνονται με βάση τις συνήθειες και τα έθιμα κάποιων περιοχών. Για
παράδειγμα τα λουκούμια της Σύρου που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη
αν μετρηθούν σε απόλυτους αριθμούς μπορεί να χαρακτηρισθούν ως επιβλαβή για την υγεία. Όμως στην πράξη το λουκούμι είναι ένα προϊόν που δεν
καταναλώνεται σε μεγάλη συχνότητα. Για το θέμα των μετρήσεων των
προϊόντων διατροφής με τον αλγόριθμο του Nutriscore, είχε τοποθετηθεί
πρόσφατα και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, μέσω του προέδρου του
Αλκιβιάδη Καλαμπόκη, επισημαίνοντας ότι ήδη αρκετές αλυσίδες σούπερ μάρκετ
καθώς και μεγάλοι όμιλοι του εξωτερικού απαιτούν από τις ελληνικές εταιρείες να
υπάρχει στα προϊόντα τους η σήμανση του Nutri Score παρά το γεγονός ότι
μέχρι στιγμής το συγκεκριμένο σύστημα δεν έχει υιοθετηθεί επίσημα από την ΕΕ.
Αναφερόμενος ειδικά στο ελαιόλαδο είχε πεί ότι «…όταν ένα προϊόν, το
οποίο είναι χαρακτηρισμένο διατροφικά από την υψηλή θρεπτική του αξία
όπως είναι το ελαιόλαδο και το συγκεκριμένο σύστημα το κατατάσσει
στην προτελευταία κατηγορία, αυτό δημιουργεί αναπόφευκτα μια αρνητική
εικόνα στον καταναλωτή, ο οποίος ενδεχομένως να διστάσει να το αγοράσει.
Επομένως, η ζημιά θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για μια μεγάλη
κατηγορία ελληνικών προϊόντων. Άρα θα πρέπει να αλλάξει ο αλγόριθμος γιατί
λαμβάνει υπόψη μόνο πολύ συγκεκριμένα συστατικά με αποτέλεσμα να αδικούνται
μονοσυστατικά προϊόντα». Στόχος η ορθή και ολοκληρωμένη
αξιολόγηση Με την άποψη ότι το σύστημα Nutriscore που βασίζεται σε έναν αλγόριθμο είναι ατελές και άδικο και δεν λαμβάνει υπ όψη του τον παράγοντα άνθρωπο,
είχε συστρατευθεί και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών
Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), Χρήστος Αποστολόπουλος.
Ένα δίκαιο σύστημα αξιολόγησης των τροφίμων θα πρέπει να λάβει υπ όψη
του περισσότερα στοιχεία. Χαρακτήρισε, δε, το σύστημα με τον αλγόριθμο
ως μια στείρα θεώρηση, η οποία δεν συνυπολογίζει και τον παράγοντα της
ανθρώπινης ψυχολογίας, ο οποίος σχετίζεται με την πρόσληψη τροφής. Ετσι,
το σύστημα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε «μονοπάτια επικίνδυνα}. «Πιστεύουμε ότι το σύστημα που θα προταθεί θα πρέπει να δίνει τις ικανές πληροφορίες για να προβεί ο
καταναλωτής στη σωστή εκτίμηση», σημείωσε ο κ. Αποστολόπουλος.
Στο πλαίσιο της νέας διαβούλευσης, που ήδη έχει ξεκινήσει, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας ως εκπρόσωπος πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων μεταποίησης προϊόντων διατροφής, ανέλαβε τον συντονισμό μιας μεγάλης «Πρωτοβουλίας για ένα αποτελεσματικό σύστημα διατροφικής εκπαίδευσης», στην οποία συμμετέχουν η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, η Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.,15 Παραγωγικοί φορείς – σύνδεσμοι, Καταναλωτικές οργανώσεις. Στόχος της «Πρωτοβουλίας» είναι η υιοθέτηση στρατηγικής, για την ορθή ενημέρωση των καταναλωτών, σχετικά με την υγιεινή διατροφή, αλλά πρωτίστως, ανέφερε ο Ιωάννης Μάνος είναι η προώθηση
μιας ενιαίας ελληνικής θέσης σε συνεννόηση πάντα με την ηγεσία του
Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία συμμετέχει στην διαβούλευση σε
διεθνές επίπεδο. Σημειώνεται ότι το ΒΕΑ, μέσω της Πρωτοβουλίας, συμμετείχε
στη Δημόσια Διαβούλευση και έθεσε υπόψη της Ευρωπαϊκής Αρχής για την
Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), γενικά και ειδικότερα σχόλια, σχετικά με την
πρόσφατη επιστημονική γνωμοδότηση του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων (ΝDA
panel).
Μάκης Ζώτος-FOODREPORTER