Εκτιμήσεις για τη νέα ελαιοκομική περίοδο από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ηρακλείου Βαγγέλη Πρωτογεράκη
Από 3,30 ευρώ μέχρι και 3,50 ευρώ το κιλό στην οξύτητα των τριών γραμμών είναι οι τιμές παραγωγού με τις οποίες θα μπορούσε να ξεκινήσει φέτος – στη χειρότερη περίπτωση – η χρονιά στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της Κρήτης. Την εκτίμηση αυτή έκανε στη «ΝΚ», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών Νομού Ηρακλείου Βαγγέλης Πρωτογεράκης, κάνοντας λόγο για μια ελαιοκομική περίοδο που κύρια χαρακτηριστικά της έχει τη μειωμένη σε σχέση με πέρυσι παραγωγή ελαιολάδου, όχι μόνο στην Κρήτη ή την Ελλάδα, αλλά γενικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Στο μεταξύ, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν υπέβαλε αίτημα στις Βρυξέλλες για αποζημιώσεις των παραγωγών στο αίτιο της ακαρπίας, συνεπεία παγετού, κατά την περίοδο της άνοιξης, κάτι που ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός, απαντώντας στον Σταύρο Αραχωβίτη. «Ξεχάστε, λοιπόν, τις αποζημιώσεις», ανέφερε και ο ίδιος ο τομεράρχης Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την υπόθεση αυτή.
Συγκεκριμένα, στον τομέα του ελαιολάδου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών Νομού Ηρακλείου, Βαγγέλης Πρωτογεράκης, περιέγραψε τη σημερινή εικόνα ως εξής: «Φέτος η παραγωγή είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι. Κάποιες περιοχές έχουν, αλλά σε καμία περίπτωση δε μιλάμε για βεντέμα. Στο μεταξύ, η ποιότητα θα είναι καλή μετά και τις πρόσφατες βροχοπτώσεις. Αλλά η μειωμένη παραγωγή ισχύει και για την υπόλοιπη Ελλάδα… Όπως και για τα άλλα κράτη-μέλη. Και αυτό μας κάνει να ελπίζουμε και για καλύτερες τιμές παραγωγού στην Κρήτη».
Αναφορικά με τις τιμές, ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι πλέον τα 3,30 ευρώ περίπου του περυσινού ελαιολάδου είναι μια τιμή που δεν ισχύει. «Οι Ιταλοί μάς πιέζουν να ρίξουμε την τιμή στα περυσινά λάδια. Αλλά το φρέσκο λάδι θα ξεκινήσει το λιγότερο από 3,30 ευρώ το κιλό και πάνω. Αυτό προκύπτει από πληροφορίες που έχω εγώ μέσα από την αγορά. Αλλά μπορεί οι τιμές να είναι και καλύτερες στο ξεκίνημα της ελαιοκομικής περιόδου, διότι έχουμε μειωμένη παραγωγή. Από ’κει και πέρα, βέβαια, όλα θα εξαρτηθούν από την ποσότητα που θα βγαίνει, από την απόδοση του καρπού, από την ποιότητα κ.λπ.», σύμφωνα με τον Βαγγέλη Πρωτογεράκη. «Σίγουρα πάντως δε βλέπω να πέφτει η τιμή παραγωγού του ελαιολάδου κάτω από τα 3,30 ευρώ το κιλό στην οξύτητα των τριών γραμμών. Άλλωστε, σε αυτή την τιμή αγοράζαμε και το παλιό λάδι, μέχρι πριν από λίγες μέρες, τουλάχιστον εδώ στη Μεσαρά, ενώ αλλού αγόραζαν 3,10 και αλλού 3,20 ευρώ το κιλό».
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών Νομού Ηρακλείου ξεκαθαρίζει ότι είναι λογικό να μην υπάρχει ενδιαφέρον ιδιαίτερο από τώρα και μετά για τα περυσινά λάδια. «Λόγω της κλιματικής αλλαγής και των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών, είδαμε ότι τα αποθηκευμένα λάδια δεν αντέχουν. Αυτές οι θερμοκρασίες όταν διατηρούνται για αρκετές μέρες είδαμε ότι επηρεάζουν το ελαιόλαδο στο θέμα της αντοχής του…». Για τα υπάρχοντα αποθέματα, ο ίδιος θεωρεί ότι υπάρχουν λάδια “άκοπα” σε επίπεδο Κρήτης, αλλά όχι σε επίπεδα τέτοια που να μπορεί κάποιος να μιλήσει για μεγάλες ποσότητες. «Έχουμε και σταδιακή αύξηση της τυποποίησης στην Κρήτη και αυτός είναι κι εμάς ο δικός μας στόχος. Είναι κάτι καλό που γίνεται», όπως προσθέτει ο ίδιος.
Οι ελαιουργοί του νομού Ηρακλείου προχωρούν σε εκλογές την ερχόμενη Κυριακή. Η εκλογοαπολογιστική τους συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, στη Νέα Αλικαρνασσό, και θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί. Έτσι, η νέα ελαιοκομική περίοδος θα βρει τους ελαιουργούς με μια νέα διοίκηση, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της φετινής παραγωγής ελαιολάδου.
«Ξεχάστε τις αποζημιώσεις»
Την ίδια ώρα, ο Σπήλιος Λιβανός απαντάει στον Σταύρο Αραχωβίτη ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κατέθεσε αίτημα στις Βρυξέλλες για αποζημιώσεις λόγω κλιματικής αλλαγής και ακαρπίας, μετά τον παγετό της φετινής άνοιξης, αφού θεώρησε πως δε θα είχε κανένα θετικό αποτέλεσμα. Όπως δήλωσε ο τομεάρχης Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ (και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), «μιλάμε για την ακαρπία. Για τους παγετούς της άνοιξης που επηρέασαν την ανθοφορία. Η ερώτησή μου ήταν πολύ συγκεκριμένη. Δηλαδή, “έχει ζητήσει η κυβέρνηση αποζημιώσεις;”. Και μάλιστα, κατέθεσα στα πρακτικά δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι από 6 Οκτωβρίου. Και η απάντηση ήταν ότι, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή νομιμοποίησε το “εργαλείο” για να δοθούν έκτακτες αποζημιώσεις για την ακαρπία, η Ελλάδα δεν έχει φάκελο. Δηλαδή, το παραδέχεται ο επίτροπος Γεωργίας. Ότι “να, εδώ είναι τα λεφτά. Εδώ είναι το εργαλείο για να πάρετε αποζημιώσεις, αλλά η χώρα σας δεν έχει υποβάλει φάκελο”».
Πηγή: neaKriti.gr