Το πρόγραμμα “Νέα Γη” υλοποιείται στη Θράκη με τη στήριξη των εταιρειών «Παπαστράτος» και Stevia Hellas
Απαιτεί τον ίδιο μηχανολογικό εξοπλισμό με αυτόν της καπνοκαλλιέργειας. Εχει σχεδόν τριπλάσια στρεμματική απόδοση από αυτή του καπνού και ειδικά αν πρόκειται για βιολογική έχει και πολύ καλύτερη τιμή παραγωγού από τον καπνό. Ο λόγος για τη στέβια, το φυτό από το οποίο προέρχεται ένα εξαιρετικά δημοφιλές τα τελευταία χρόνια γλυκαντικό.
Ήδη σε δύο χωριά της Θράκης, στον Δοκό Ροδόπης και στα Φίλια Ξάνθης, εκεί όπου οι αγρότες καλλιεργούσαν επί δεκαετίες μπασμάδες, γίνεται ένα σημαντικό πείραμα: η μετάβαση από την καλλιέργεια καπνού στη στέβια, η μετάβαση δηλαδή από την καλλιέργεια ενός προϊόντος που δεν έχει πλέον την ίδια ζήτηση με το παρελθόν, λόγω της μείωσης της παραγωγής τσιγάρων στην Ελλάδα, αλλά και της αποσύνδεσης των ενισχύσεων από την παραγωγή, πρακτική που ξεκίνησε το 2004, όταν αναθεωρήθηκε το καθεστώς ενισχύσεων για τον καπνό. Το πείραμα αυτό –στην ουσία πρόκειται για το πιλοτικό πρόγραμμα «Νέα γη»– υποστηρίζεται από την εταιρεία «Παπαστράτος» και τον συνεταιρισμό Stevia Hellas και παρουσιάστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Οι δύο πλευρές, με την «Παπαστράτος» να εκπροσωπείται από τον αντιπρόεδρό της Ιάκωβο Καργαρώτο και τη Stevia Hellas από τον διευθύνοντα σύμβουλό της Χρήστο Σταμάτη, υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιου Λιβανού.
Στο πλαίσιο του προγράμματος καλλιεργούνται ήδη 100 στρέμματα με στέβια και στόχος, όπως είπε ο κ. Σταμάτης, είναι η έκταση αυτή να ανέλθει το 2022 ακόμη και τα 200-300 στρέμματα, ενώ θα δοκιμαστεί και αλλού, με υποψήφια μεταξύ άλλων και μια παραδοσιακή περιοχή καπνοκαλλιέργειας όπως είναι το Αγρίνιο.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο κ. Σταμάτης, για την καλλιέργεια στέβιας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακριβώς ο ίδιος μηχανολογικός εξοπλισμός με αυτόν που χρησιμοποιείται στην καπνοκαλλιέργεια (σ.σ. κυρίως διότι, όπως και στον καπνό, γίνεται συγκομιδή φύλλων στέβιας). Η στρεμματική απόδοση μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 400 κιλά/στρέμμα έναντι 150 κιλών/στρέμμα που είναι στον καπνό, ενώ η τιμή για τα βιολογικά φύλλα στέβιας κυμαίνεται στα 5 ευρώ/κιλό έναντι 4 ευρώ/κιλό που είναι η τιμή παραγωγού στον καπνό.
Το σημαντικότερο ίσως είναι πως η αγορά της στέβιας είναι ανερχόμενη λόγω της στροφής που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην αντικατάσταση της ζάχαρης με φυσικά γλυκαντικά σε διάφορα προϊόντα, όπως είναι τα αναψυκτικά, το παγωμένο τσάι, οι σοκολάτες. Στροφή η οποία γίνεται τόσο λόγω της καταναλωτικής τάσης για διατροφή με λιγότερη ζάχαρη, αλλά και της πολιτικής που ακολουθούν πλέον αρκετές χώρες, πολιτική επιβολής φόρου στη ζάχαρη. Σήμερα, πάνω από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν επιβάλει φόρο στη ζάχαρη και κυρίως στα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη.
Το πρόγραμμα «Νέα γη» προβλέπει μεταξύ άλλων:
– Τη χρηματοδότηση για την προμήθεια σπόρων, φυτοχώματος, αναλώσιμων υλικών και συστημάτων άρδευσης.
– Τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την παροχή τεχνικής υποστήριξης καθ’ όλη τη διάρκεια της μετάβασης.
– Την απορρόφηση από τη Stevia Hellas του συνόλου της παραγωγής των καλλιεργητών που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Stevia Hellas ελέγχει το 65% της χονδρικής αγοράς στέβιας στην Ελλάδα.
Πηγή: Καθημερινή- Δήμτρα Μανιφάβα