Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
spot_img
spot_img

Μεγάλος βραχνάς οι ελληνοποιήσεις στην πατάτα

spot_img

Σε έναν μεγάλο βραχνά για την εγχώρια παραγωγή πατάτας έχουν μετατραπεί οι ανεξέλεγκτες ελληνοποιήσεις που πλήττουν τους τοπικούς καλλιεργητές προκαλώντας ανυπολόγιστη οικονομική αφαίμαξη. Η έλλειψη οργανωμένων ελέγχων από πλευράς πολιτείας αλλά και το γεγονός πως δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί που συμμετέχουν και οι ίδιοι σε τέτοιου είδους «παιχνίδια» σε βάρος συναδέλφων τους, έχουν δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τους τοπικούς παραγωγούς, που κάνουν λόγο για μια ασφυκτική κατάσταση η οποία χρήζει άμεσων και δραστικών παρεμβάσεων. Την ίδια στιγμή, η απόσυρση αρκετών χημικών σκευασμάτων που χρησιμοποιούσαν μέχρι πρότινος οι αγρότες καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την αντιμετώπιση εντόμων, όπως του σιδηροσκούληκου που βρίσκεται σε έξαρση φέτος στη Βόρεια Ελλάδα.

Μικρή μείωση στις καλλιέργειες 

Η έως τώρα παραγωγή πατάτας στη Βόρεια Ελλάδα φαίνεται πως κυλάει ομαλά, με τους αγρότες να διατηρούν την αισιοδοξία τους παρά το πλήθος των δυσκολιών που καλούνται να αντιμετωπίσουν και φέτος. Ωστόσο καταγράφεται μια μικρή μείωση στις εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν, καθώς από τη μια αρκετοί παραγωγοί περίμεναν – μάταια – να λάβουν τις ενισχύσεις για την πανδημία από την πολιτεία και ελλείψει ρευστότητας παρουσίασαν αδυναμία στο να καλλιεργήσουν τις ίδιες εκτάσεις με πέρσι, ενώ από την άλλη αρκετοί παραγωγοί βλέποντας τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί ευρύτερα στον αγροτικό τομέα έκριναν σκόπιμο να παραμείνουν πιο φειδωλοί και να σπείρουν λιγότερα στρέμματα.

Τα πράγματα εξελίσσονται ομαλά αν και ξεκινήσαμε αργά τις σπορές, μας καθυστέρησαν και οι βροχές λίγο. Η χρονιά πιστεύω ότι θα κυλήσει ικανοποιητικά αν και βλέπουμε ότι υπάρχει μείωση στις καλλιέργειες και αυτό οφείλεται στο ότι ο κόσμος δεν πληρώθηκε την κορονοενίσχυση από πέρσι, δεν έγιναν όσα έπρεπε να γίνουν και δεν δόθηκαν τα κατάλληλα εφόδια στους παραγωγούς” εξηγεί ο πρόεδρος του Σύλλογου Αγροτών Δήμου Κάτω Νευροκοπίου Δράμας, Απόστολος Βέσμελης, υπογραμμίζοντας εμφατικά την έλλειψη ρευστότητας και τονίζοντας πως αυτή διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη μικρή μείωση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στην περιοχή. Μάλιστα, ο ίδιος επισημαίνει πως η περσινή χρονιά βρήκε λαβωμένους αρκετούς παραγωγούς, που είδαν τις σοδειές τους να μένουν αδιάθετες για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς έκλεισε η εστίαση και αυτό προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις και στη ζήτηση της πατάτας.

Αγκάθι οι ελληνοποιήσεις

Την ίδια στιγμή ωστόσο οι ελληνοποιήσεις συνεχίζουν να αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί πατάτας στη Βόρεια Ελλάδα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι ελληνοποιήσεις, αυτό μας πονάει! Έρχονται πατάτες από την Αίγυπτο και τις βαπτίζουν ελληνικές, αυτό είναι το καίριο πλήγμα για τους παραγωγούς. Δεν γίνονται οι κατάλληλοι έλεγχοι. Είδαμε ότι γίνονται προσπάθειες, έκαναν πιο αυστηρό το νόμο, αλλά το θέμα είναι να τηρείται η νομοθεσία και αυτό θα γίνει μόνο με τακτικούς και συνεχείς ελέγχους. Ο Έλληνας καταναλωτής και 5 λεπτά πιο ακριβή να δει την ελληνική πατάτα, θα την πάρει. Το θέμα είναι ότι τους εξαπατούν και πωλούν πατάτες Αιγύπτου για ελληνικές” εξηγεί ο Απόστολος Βέσμελης, για να προσθέσει πως αυτή η πρακτική βλάπτει και τη φήμη των τοπικών παραγωγών. Όταν ο καταναλωτής θα πάρει μια πατάτα Αιγύπτου που δεν είναι καλή νομίζοντας όμως ότι είναι ελληνική, τότε μετά θα κατηγορεί την πατάτα Νευροκοπίου. Χάνεται δηλαδή η αξιοπιστία και αυτό δεν πρέπει να συνεχιστεί” συμπληρώνει χαρακτηριστικά. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΑΣ Δράμας και πατατοπαραγωγός κ. Ιωάννης Κεσκίνογλου στέκεται στις οργανωμένες προσπάθειες που καταβάλει η Ομάδα Παραγωγών για την θωράκιση της περιοχής από τις ανεξέλεγκτες ελληνοποιήσεις, προσπάθειες που όπως τονίζει ο ίδιος αρχίζουν να καρποφορούν. Οι εισαγωγές από την Αίγυπτο ήταν μειωμένες. Να φανταστείτε εμείς πουλούσαμε πατάτες μέχρι και τον Απρίλιο στην Αθήνα και καταφέραμε να μην μείνουν αδιάθετες. Το θέμα ωστόσο είναι οι ελληνοποιήσεις. Εμείς σαν Ομάδα Παραγωγών κινητοποιηθήκαμε και ασκήσαμε πιέσεις. Δεν λέμε να μην έρχονται πατάτες από τη Γαλλία ή την Αίγυπτο, αλλά να τις πουλάνε με το όνομά τους και τη χώρα προέλευσής τους και όχι να τις βαπτίζουν ελληνικές. Αυτό είναι δυσφήμιση για εμάς” αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος, εξηγώντας πως χάρη στις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί τα τρία τελευταία χρόνια η πατάτα στην περιοχή έχει λάβει προστιθέμενη αξία και έχουν αντιμετωπιστεί αρκετά φαινόμενα ελληνοποιήσεων, ωστόσο όπως τονίζει οι παραγωγοί είναι τόσο χρεωμένοι από όλα τα προηγούμενα χρόνια που η διαφορά αυτή δεν έχει φανεί ακόμη αισθητά. Εμείς έχουμε καταθέσει μέχρι και πρόταση στην Γενική Γραμματεία Εμπορίου να γίνονται έλεγχοι στις δύο εισόδους – εξόδους που έχει το Νευροκόπι και να μην περνάει τίποτα εάν δεν ελεγχθεί. Κάτι τέτοιο θα μας έλυνε τα χέρια πραγματικά”.

Σε έξαρση το σκουλήκι

Εκτός των ελληνοποιήσεων και των επιπτώσεων που άφησε πίσω της η πανδημία του κορονοϊού, οι παραγωγοί πατάτας στη Βόρεια Ελλάδα καλούνται φέτος να αντιμετωπίσουν και το πρόβλημα του σιδηροσκούληκου που βρίσκεται σε έξαρση.Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το σκουλήκι, αρκετά μεγάλο. Από εδώ και πέρα όμως θα φανεί, και κυρίως στη συγκομιδή, το τι επιπτώσεις θα έχει. Είναι ένα πρόβλημα ωστόσο που τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι έχει επιδεινωθεί” εξηγεί ο  Απόστολος Βέσμελης ενώ από την πλευρά του ο Ιωάννης Κεσκίνογλου επισημαίνει πως έχει μια έξαρση φέτος. Πολλά φάρμακα καταργήθηκαν και αυτό μας δημιουργεί ένα πρόβλημα. Η παραγωγή όμως βλέπουμε ότι εξελίσσεται καλά”.

Του Γιώργου Μαυρίδη

ΕΝΤΥΠΗ ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ