Η ελληνική κυβέρνηση πράττει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να διευκολύνει τους παραγωγούς στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών που υπάρχουν για εποχικούς εργάτες γης.
Ήδη το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας σχετικά με την υποβολή αιτήσεων. η οποία, όπως ο ίδιος ο κ. Λιβανός είπε στη Βουλή απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ κ. Λαμπρούλη, θα ενεργοποιηθεί από 15 Ιουνίου.
Όπως είπε ο κ. Λιβανός «η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και το ΥΠΑΑΤ έχουν αποδείξει έμπρακτα ότι σε αυτές τις δύσκολες στιγμές στεκόμαστε στο πλευρό των αγροτών, καταβάλλοντας καθημερινά αγώνα και στηρίζοντάς τους σε κάθε ανάγκη που προκύπτει».Ειδικά για τους πληγέντες από τον παγετό ο κ. Λιβανός είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα δοθεί στη δημοσιότητα ο οδικός χάρτης που θα εφαρμοσθεί ώστε να ενισχυθούν οι αγρότες που έχουν υποστεί ζημιές.
Ο κ. Λιβανός θύμισε ότι στο πλαίσιο των προβλέψεων του Κώδικα Μετανάστευσης το ΥΠΑΑΤ και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ειδικές συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία, με τροπολογία τον Μάρτιο, η οποία έτυχε ευρείας διακομματικής αποδοχής, προέβλεψε ειδική διαδικασία μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών για απασχόληση σε αγροτικές εργασίες, προκειμένου να διευκολυνθούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εισόδου τους στη χώρα.
Σε ό,τι αφορά στο Νομό Λαρίσης, ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι παρότι δεν είναι αρμοδιότητα του ΥΠΑΑΤ καθώς ο αριθμός των αρχικώς 150 προβλεπομένων θέσεων προκύπτει από διαβούλευσης της ΟΚΕ, του ΟΑΕΔ και της εκάστοτε Περιφέρειας, στην περίπτωση της Θεσσαλίας αρχικώς προβλέφθηκαν 150 θέσεις και ο ίδιος φρόντισε να αυξηθεί το ανώτατο όριο αδειών διαμονής για εξαρτημένη και εποχική εργασία για τα έτη 2021 και 2022 κατά 3.750 θέσεις. Οι 2.750 θέσεις αφορούν την εποχική εργασία, από τις οποίες οι 2.300 προορίζονται για την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και οι 450 για την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων.
Η τροποποίηση έχει ήδη υπογραφεί από τα Υπουργεία Εργασίας και Μετανάστευσης και αναμένεται, αφού υπογραφεί και από τα υπόλοιπα υπουργεία, η δημοσίευσή της.
Μάλιστα, από τις 22.5.2021, κατόπιν εισήγησης του κ. Λιβανού στην Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας, και προκειμένου να διευκολυνθεί η διέλευση εργατών γης, άνοιξε και ο Μεθοριακός Σταθμός της Κρυσταλλοπηγής, από την οποία μπορούν να μπαίνουν επιπλέον 400 εργάτες γης καθημερινά.
Για τα άτομα που εισέρχονται ισχύουν όλα τα υγειονομικά μέτρα προφύλαξης από τον covid- 19 που προβλέπουν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις.
Δηλαδή:
να έχει προηγηθεί μοριακό τεστ προ 72 ωρών ή πλήρης εμβολιασμός πριν από 14 μέρες
ή να φέρουν βεβαίωση νόσησης ή θετικής διάγνωσης με τη μέθοδο PCR ισχύος 2 έως 9 μηνών
ενώ διενεργείται και rapid test κατά την είσοδό τους, από το υγειονομικό προσωπικό που βρίσκεται στους μεθοριακούς σταθμούς των συνόρων.
Όσον αφορά τη διαμονή, ρητά έχει προβλεφθεί στην τροπολογία που ψηφίσθηκε το Μάρτιο, το κατάλυμα να πληροί τις απαιτούμενες από τις κείμενες υγειονομικές διατάξεις προδιαγραφές υγείας και ασφάλειας, οι οποίες είναι υπό τον έλεγχο των αρμόδιων υπηρεσιών.
Τέλος σε ό,τι αφορά στην κατάργηση του παραβόλου των 100 ευρώ, που ζητεί ο βουλευτής του ΚΚΕ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί καθώς εκ του νόμου προβλέπεται καταβολή παραβόλου σε όλες τις περιπτώσεις μετάκλησης πολιτών τρίτης χώρας. «Τα δημοσιονομικά της χώρας μας είναι μειωμένα και αυτό το ποσό είναι το ελάχιστο που μπορεί να ισχύσει για μια τέτοια υπηρεσία, όταν μάλιστα αυτό το ποσό εξυπηρετεί τη δημιουργία και λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα υποβάλλονται οι σχετικές αιτήσεις των εργοδοτών, αλλά και τη διενέργεια rapid tests κατά την είσοδο των αλλοδαπών εργατών στη χώρα», κατέληξε