Πρέπει να ξαναδουλέψουμε τη γη μας, τονίζει ο Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του ΠΘ
Ασύμφορη φαίνεται η καλλιέργεια της ελληνικής γης, με τα τελευταία χρόνια πολλοί να είναι οι αγρότες που της έχουν γυρίσει την πλάτη, με αποτέλεσμα η χώρα να μην είναι αυτάρκης σε βασικά είδη διατροφής και να εξαρτάται από τις εισαγωγές. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη ο Καθηγητής και Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Νίκος Δαναλάτος έκανε λόγο για ανισομερή κατανομή των κερδών στην αγροτική παραγωγή, γεγονός που ωθεί τους αγρότες στη μη καλλιέργεια. Ο ίδιος πρότεινε να επιστρέψουν οι αγρότες και να δουλέψουν την ελληνική γη, στηριζόμενοι παράλληλα και σε μία εθνική στρατηγική τουλάχιστον μίας δεκαετίας.
Σύμφωνα με τον Καθηγητή ο πόλεμος στην Ουκρανία, χώρα παραγωγός μαλακού σιταριού, θα επηρεάσει και την Ελλάδα τουλάχιστον για έναν χρόνο, ωστόσο επειδή η ελληνική αγορά είναι μικρή, η κρίση αυτή μπορεί να θεραπευτεί με εισαγωγές από Καναδά, με επιβαρυμένη ωστόσο τιμή, καθώς το κόστος των μεταφορών έχει εκτοξευθεί.
Η ουσία όμως του προβλήματος είναι πως η ελληνική γη έχει αφεθεί, ενώ η κρίση με τις αυξήσεις τιμών έχει ξεκινήσει δύο χρόνια πριν την έναρξη του πολέμου.
“ Η αγροτική παραγωγή είναι μια λέξη που περιλαμβάνει πολλά και διαφορετικά είδη . Δεν έχει καμία σχέση η παραγωγή λαχανικών με την παραγωγή οπωροκηπευτικών και μεγάλης καλλιέργειας, δηλαδή σιταριού, βαμβακιού κτλ. Η μεγάλη καλλιέργεια ήταν έτοιμη να καταρρεύσει πριν τον πόλεμο και τώρα είναι δύσκολα τα πράγματα. Όταν λέμε ότι θα θεραπεύσουμε ένα μέρος με τις εισαγωγές, επειδή θα πάρουμε από αλλού, αυτό δεν λύνει το πρόβλημα που έχει ξεκινήσει.
Πρέπει να μπούμε μέσα να δουλέψουμε ξανά τη γη μας και να ξαναβγάλουμε προϊόν.
Όταν βγάζεις το προϊόν σου και είσαι αυτάρκης”, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Ακούστε το ηχητικό: https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmagnesianews%2Fvideos%2F1114508276039593%2F&show_text=false&width=560&t=0
Ασύμφορη η παραγωγή και απαιτείται στήριξη και εθνική στρατηγική
Την ίδια στιγμή ο κ. Δαναλάτος έκανε λόγο για ασύμφορη γεωργία τονίζοντας πως η κατανομή των κερδών είναι ανισομερής και όλη η αλυσίδα που συνδέεται από το στάδιο της παραγωγής μέχρι την κατανάλωση κερδίζει, εκτός από τον παραγωγό.
“Θέλουμε 1εκ τόνο για αλεύρι. Αυτό είναι ασύμφορο για τον παραγωγό, γιατί ο παραγωγός, δηλαδή καμιά 10.000 οικογένειες παίρνουν 50 εκ. από αυτή την πίτα. 1εκ ψωμί που πουλιέται σε φούρνους και μάρκετ πουλιέται 3 ευρώ, δηλαδή έχουμε κέρδη 3 δις και ο παραγωγός παίρνει μόνο 50 εκ. Είναι ασύμφορο για τον παραγωγό , υπάρχει ανισομερή κατανομή των κέδρων και όλη η αλυσίδα κερδίζει, εκτός του παραγωγού”, εξήγησε ο Καθηγητής τονίζοντας πως η Ελλάδα θα πρέπει να ασκήσει πιέσεις προς την ΕΕ για συγκεκριμένη πολιτική.
“Όταν βλέπει κάποιος αυτή την ανισομέρεια, βλέπει ότι υπάρχει πεδίο να δουλέψει και να βγάλει. Δεν μπορεί να είχαμε 14 εκ στρέμματα πριν 20 χρόνια σιτηρά και τώρα να έχουμε 6 εκ στρέμματα και να έχουμε εγκαταλείψει την παραγωγή γιατί δεν είναι συμφέρουσα. Η ΕΕ θα έπρεπε να βρει τρόπους και να κάνει πιο συμμετρική την πίτα αυτή για τον παραγωγό.
Αντί να δώσουμε προσοχή στην πρωτογενή παραγωγή, στην τιμή της, πάμε όλο και στο χειρότερο. Την περίοδο 1996 -2000 τα καλλιεργήσιμα στρέμματα στη χώρα ήταν 40εκ και σήμερα έχουμε 31εκ στρέμματα. Έχουμε χάσει 9 εκ. στρέμματα καλλιεργούμενα. Είχαμε 4 στρέμματα ανά κάτοικο, όσο δηλαδή και οι ΗΠΑ και τώρα που αυξηθήκαμε πληθυσμιακά είμαστε στα 2,5 . Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη μεγάλη καλλιέργεια. Πρέπει να βρεθούν τρόποι στήριξης, είτε με ένα μέρος του κέρδους όλης της αλυσίδας ή επιδοματικά, ή επιδότηση λιπασμάτων”, ανέφερε ο ίδιος, τονίζοντας πως στην Ελλάδα εδώ και χρόνια είχαμε αρχίσει να βλέπουμε πρόβλημα στην αυτάρκεια προϊόντων και δεν έγινε τίποτα.
“Όλα θα τα έλυνε η αγορά και η ΕΕ. Εδώ η ΕΕ έδινε επιδοτήσεις μόνο για βαμβάκι και όλες οι καλλιέργειες έγιναν βαμβάκι, μετά άρχισαν να τραβάνε το “χαλάκι” από το βαμβάκι. Δυστυχώς δεν υπάρχει μία σταθερή πολιτική. Πρέπει να χαραχθεί μία πολιτική για τα επόμενα τουλάχιστον 10 χρόνια, να θέσουμε τους στόχους”, συμπλήρωσε ο Καθηγητής.
Έχουμε χάσει 500.000 στρέμματα βαμβάκι από τη Θεσσαλία
Ο Κοσμήτορας της Γεωπονικής Σχολής αναφέρθηκε και στη Θεσσαλία και το υδατικό της πρόβλημα, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα της υλοποίησης του φράγματος εκτροπής του Αχελλώου, καθώς όπως τόνισε, εξαιτίας της έλλειψης νερού η Θεσσαλία την τελευταία 5ετια έχασε 500.000 στρέμματα βαμβάκι.
Ο κ. Δαναλάτος τόνισε πως θα πρέπει να βρεθούν τρόποι ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα, να βρεθούν νέες αγορές και να γίνει στροφή και σε νέες καλλιέργειες, όπως η ενεργειακή, με την παραγωγή φθηνού ξύλου που θα είναι ισοδύναμο του πετρελαίου θέρμανσης.
Πηγή: magnesianews.gr/