Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Με παράσταση στον ΟΠΕΚΕΠΕ διαμαρτυρήθηκαν για τις μειωμένες επιδοτήσεις

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στα Γιάννενα πραγματοποίησαν βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι των Ιωαννίνων σήμερα το πρωί μετά από το κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ζίτσας.

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι  εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τη μειωμένη προκαταβολή που έλαβαν στις επιδοτήσεις λόγω των περικοπών που επέφερε η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για την κατανομή στα βοσκοτόπια, τις ποινές κ.ά. η οποία μείωσε ακόμη περισσότερο το μειωμένο εισόδημά τους. Μάλιστα, η Κοινή Υπουργική Απόφαση έχει αναδρομική ισχύ.

Στην παράσταση διαμαρτυρίας το λόγο πήρε ο Κώστας Κατσάνος, πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ζίτσας, ο οποίος αναφέρθηκε στο υπόμνημα που κατατέθηκε, με το οποίο οι αγροτοκτηνοτρόφοι ζητούν την ανάκληση της ΚΥΑ. Παράλληλα, απαιτούν την έγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων, σε μια δόση, χωρίς παρακρατήσεις, να είναι ακατάσχετες και να μην επιβαρύνονται οι αγροτοκτηνοτρόφοι οικονομικά για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και για τη διόρθωση σφαλμάτων. Τέλος, ζητούν τη σύνδεση των ενισχύσεων των γεωργών με την πραγματική παραγωγή και των κτηνοτρόφων με το πραγματικό ζωικό κεφάλαιο, με αποσύνδεση των επιδοτήσεων στην κτηνοτροφία από τα βοσκοτόπια (δείτε εδώ βίντεο). 

Στη συνέχεια μίλησε ο Γιώργος Κοσμάς, νέος κτηνοτρόφος, που φέτος απέκτησε πρόβατα παράλληλα με άλλες αγροτοκτηνοτροφικές δραστηριότητες, ο οποίος τόνισε πως ανέμεναν τις επιδοτήσεις για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και τώρα μαθαίνουν ότι κόβονται, ενώ παράλληλα η βασική ενίσχυση είναι κουτσουρεμένη. Επισήμανε ότι όλα αυτά γίνονται σε μια περίοδο που το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι διαπιστώνουν ότι το νέο χτύπημα της κυβέρνησης στο εισόδημά τους προστίθεται στην τεράστια αύξηση των ζωοτροφών, στα λιπάσματα και στα άλλα αγροεφόδια, στο πετρέλαιο και το ρεύμα καθώς επίσης και στο νέο κύμα ακρίβειας που τρώει το συνεχώς μειούμενο εισόδημα, όπως ειπώθηκε. 

Ο Ηλίας Αγόρος, πρόεδρος του Αμπελουργικού Συλλόγου Ζίτσας, στην παρέμβασή του στάθηκε στη χειροτέρευση των προϋποθέσεων για την καταβολή των επιδοτήσεων για τους βιοπαλαιστές αγρότες φέρνοντας ως παράδειγμα ότι ενώ πριν λίγα χρόνια με 4-5 στρέμματα έπαιρναν επιδότηση, σήμερα ακόμη και με 10 στρέμματα τους κόβουν, γιατί δεν πιάνουν τα όρια που έχουν τεθεί, με στόχο να αποκλειστούν τα πιο φτωχά στρώματα των αγροτών. Τέλος, επισήμανε ότι δεν παραιτούνται από τον αγώνα για την επιβίωσή τους, τονίζοντας ότι θα δώσουν συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους ενάντια στα μέτρα κυβέρνησης και ΕΕ (δείτε εδώ βίντεο)

Πηγή: 902

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ