Παρασκευή, 11 Απριλίου, 2025
spot_img
spot_img
spot_img

21 Μαρτίου «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ»

spot_img

Ανακοινώσεις έβγαλαν για την σημερινή ημέρα Δασοπονίας το ΓΕΩΤΕΕ και η ΠΟΓΕΔΥ.

Το ΓΕΩΤΕΕ αναφέρει:

Για την Παγκόσμια Ημέρα Δασών

Η 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως η Παγκόσμια Ημέρα Δασών, με στόχο να ευαισθητοποιήσει κυβερνήσεις αλλά και την Κοινωνία των Πολιτών σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος. Καθώς η κλιματική κρίση φέρνει τη διεθνή κοινότητα μπροστά σε ζωτικής σημασίας προκλήσεις για όλο τον πλανήτη, η επέτειος αυτή έρχεται να υπογραμμίσει την ανάγκη για λήψη δραστικών μέτρων.

Για το 2024 η Παγκόσμια Ημέρα έχει θέμα «Δάση και καινοτομία: νέες λύσεις για έναν καλύτερο κόσμο», ένα ζήτημα το οποίο αποτελεί σταθερά πεδίο ενδιαφέροντος για το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Η τεχνολογία και οι εφαρμογές της μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν πολύτιμο σύμμαχο στην προσπάθεια για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα καλείται να πρωταγωνιστήσει στον σχεδιασμό και την υλοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών που θα θέτουν το περιβάλλον στο επίκεντρο. Η χώρα έχει ανάγκη από μια σύγχρονη, σαφή και εφαρμόσιμη δασική πολιτική, που λαμβάνοντας υπόψη τον κυρίαρχο δημόσιο χαρακτήρα των Ελληνικών δασών και με άξονα μια ισχυρή και καλά οργανωμένη Δασική Υπηρεσία θα αξιοποιεί τους κανόνες της δασοπονίας πολλαπλών σκοπών θέτοντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις προστασίας τους και δημιουργώντας παράλληλα προστιθέμενη αξία στην αλληλεπίδραση των δασικών οικοσυστημάτων με τους πολίτες και την κοινωνική δραστηριότητα και προοπτικές για ένα πραγματικά βιώσιμο μέλλον.

Στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας παραμένουμε προσηλωμένοι στον θεσμικό μας ρόλο, παρουσιάζοντας και τεκμηριώνοντας επιστημονικά θέσεις και προτάσεις για την προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας. Εξάλλου, στις δύο πρόσφατες εκδηλώσεις μας, στο συνέδριο «Ο Υμηττός αύριο: προστασία, διαχείριση και διασύνδεση με την κοινωνία» και στην ημερίδα «Δασικές πυρκαγιές: συμπεράσματα και κατευθύνσεις – η περίπτωση του Έβρου», παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές οι οποίες, αξιοποιώντας την τεχνολογία, συμβάλλουν στην προστασία, την αποκατάσταση και την ανάπτυξη των δασών.

Για όλους εμάς τους Γεωτεχνικούς, κάθε ημέρα του χρόνου είναι αφιερωμένη στην προστασία του φυσικού μας πλούτου. Παραμένουμε στη διάθεση της Πολιτείας και των συναρμόδιων φορέων για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση πρωτοβουλιών που θα αμβλύνουν τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και θα συμβάλουν στην καθιέρωση περιβαλλοντικά βιώσιμων πολιτικών.

Η ΠΟΓΕΔΥ αναφέρει:

Η 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί, ως Παγκόσμια Ημέρα Δασών & Δασοπονίας, από
τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και Τροφίμων του ΟΗΕ (F.A.O), με αφορμή τον
εορτασμό της Εαρινής Ισημερίας.
Τα φυσικά Δασικά Οικοσυστήματα της χώρας μας, διαδραματίζουν σημαντικότατο
ρόλο στην περιβαλλοντική και κλιματική σταθερότητα αυτής καθώς και στην
ενίσχυση της οικονομίας τόσο των παραδασόβιων πληθυσμών όσο και γενικότερα
της χώρας.
Η κλιματική κρίση η οποία κάθε χρόνο γίνεται εντονότερη, οι μεγάλες πυρκαγιές που
γίνονται τα τελευταία χρόνια, οι οποίες εξελίσσονται σε καταστροφικές και λόγο της
ανεπάρκειας του Πυροσβεστικού Μηχανισμού, καταστρέφουν τεράστιες Δασικές
εκτάσεις, σημαντικά οικοσυστήματα (δάσος Δαδιάς κλπ), εντείνουν την
ερημοποίηση, προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στην βιοποικιλότητα, αυξάνουν την
διάβρωση των εδαφών προκαλώντας πλημυρικά φαινόμενα στις πεδινές περιοχές με
σημαντικές καταστροφές σε υποδομές και στην γεωργική παραγωγή.
Κατά συνέπεια είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να ληφθούν τόσο από την Κυβέρνηση
όσο και από το ΥΠΕΝ εξειδικευμένα μέτρα Δασικής πολιτικής για την προστασία
και την ανάπτυξη των δασών, για την διατήρηση και τη σταθερότητά τους ώστε να
έχουν αυξημένη συμβολή στην περιβαλλοντική σταθερότητα και στην ποιότητα ζωής
και να πάψει να βλέπει και να αντιμετωπίζει τα δάση αποκλειστικά σαν οικονομικό
πόρο (απόληψη βιομάζας, θεσμός αναδοχής, κλπ).
Είναι καιρός η Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΕΝ να συνεργασθεί με τους
Συνδικαλιστικούς Φορείς των Δασικών υπαλλήλων, να ακούσει τον επιστημονικό
λόγο των Δασολόγων που υπηρετούν στις Υπηρεσίες του, προκειμένου να
εφαρμοσθεί μια Δασική πολιτική που θα έχει ως στόχο την αειφόρο δασοπονία
πολλαπλών σκοπών, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την σωστή οργάνωση και
λειτουργία της Δασικής Υπηρεσίας, η οποία δύο περίπου έτη μετά την κάθετη
υπαγωγή της στο ΥΠΕΝ παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, κυρίως λόγο
υποστελέχωσης από Δασολόγους όσο και από το υπόλοιπο Δασικό και Διοικητικό
προσωπικό, με αποκλειστική ευθύνη της ηγεσίας του ΥΠΕΝ.
Η Ομοσπονδία με αφορμή την παγκόσμια ημέρα δασοπονίας θέλει να
υπενθυμίσει και να επαναλάβει στην Κυβέρνηση καθώς και στην Πολιτική
Ηγεσία του ΥΠΕΝ ότι η προστασία και η ανάπτυξη των δασών θα έρθει μόνο
μέσα από μία καλά οργανωμένη και στελεχωμένη Δασική Υπηρεσία και όχι από
την εκχώρηση αρμοδιοτήτων των Δασικών Υπηρεσιών σε Φορείς του ιδιωτικού
τομέα και απευθύνει θερμό συναδελφικό και αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλα της
τα Μέλη της (Δασολόγους) καθώς και σε όλους τους υπαλλήλους των Δασικών
Υπηρεσιών της χώρας οι οποίοι κάτω από αντίξοες συνθήκες προστατεύουν τον
Δασικό μας πλούτο

Το ΓΕΩΤΕΕ ΑΝ/Μ αναφέρει:

21η Μαρτίου – Παγκόσμια ημέρα Δασοπονίας – Διεθνή Ημέρα Δασών

Συμπληρώνονται φέτος πενήντα ένα (51) χρόνια από την 21η Μαρτίου του 1973, ημερομηνία που με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας & Τροφίμων (F. A. O.) του ΟΗΕ, ορίστηκε ως η «Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας», με κύριο σκοπό να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στα δάση που καλύπτουν το 25% της επιφάνειας της Γης, να του κεντρίσει το ενδιαφέρον για να μάθει περισσότερα για τις λειτουργίες τους, αλλά και για την ανάγκη προστασίας τους, που είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη επιβίωση.

H 21η Μαρτίου μέχρι το 2011 εορταζόταν ως η Παγκόσμια Μέρα Δασοπονίας. Τον Δεκέμβριο του 2012 όμως, η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κήρυξε την 21η Μαρτίου, ως «Διεθνή Μέρα Δασών». Με βάση την απόφαση αυτή, όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ κλήθηκαν να υιοθετήσουν από το 2013 και εντεύθεν, την 21η Μαρτίου, ως την ημέρα κατά την οποία θα τιμάται το δάσος. Περαιτέρω αποφασίστηκε να καθορίζεται κάθε χρόνο ένα θέμα για ανάδειξη σε ότι αφορά την προσφορά των δασών στην ανθρωπότητα. Θέμα της φετινής χρονιάς, όπως καθορίστηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, είναι: «Δάση και καινοτομία: νέες λύσεις για έναν καλύτερο κόσμο». Η φετινή επέτειος είναι ένα κάλεσμα για δράση όλων μας για την αξιοποίηση των τεχνολογικών καινοτομιών για τα δάση μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε την αυξανόμενη απειλή της αποψίλωσης των δασών, της υποβάθμισης των οικοτόπων και της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον τα δασικά προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία εναλλακτικών λύσεων με βιώσιμα υλικά που θα αντικαταστήσουν υλικά όπως ο χάλυβας, τα πλαστικά και οι συνθετικές ίνες. Τέτοια επιβλαβή πλαστικά μπορούν πλέον να αντικατασταθούν με βιοδιασπώμενες εναλλακτικές λύσεις από το ξύλο ώστε να αντικαταστήσουμε το γραφίτη και τα μέταλλα σπάνιων γαιών στις μπαταρίες και να δημιουργήσουμε νέες βιώσιμες ίνες στην αναμόρφωση της βιομηχανίας της μόδας. Επιπρόσθετα, οι καινοτομίες που υπάρχουν στον τομέα των drones μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που εμείς διαχειριζόμαστε και προστατεύουμε τα δάση μας, βοηθώντας έτσι στον εντοπισμό και την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών κι άλλων παράνομων παρεμβάσεων καθώς και για τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας και των εύθραυστων οικοσυστημάτων.

Η Διεθνής Μέρα Δασών στοχεύει στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία των δασικών οικοσυστημάτων και των δασών γενικότερα κι έχει καθιερωθεί ως μέρα για την προβολή της αξίας και σημασίας που έχουν τα δάση, καθώς επίσης και για την ανάγκη προστασίας τους, ώστε να διατηρηθεί η ζωή στον πλανήτη μας. Ιδιαίτερα στις μέρες μας, όπου υπάρχει πληθώρα αρνητικών εξελίξεων στα περιβαλλοντικά θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η ερημοποίηση της γης, οι απειλές στη βιοποικιλότητα και η εκτεταμένη υλοτόμηση των τροπικών δασών.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα δασοπονίας – διεθνή μέρα δασών, κάθε χρόνο τιμούμε την προσφορά των δασών, εξαίρουμε τη σπουδαιότητα τους και περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τονίζουμε την άμεση ανάγκη προστασίας και επαύξησης τους, ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη δική μας επιβίωση, ενέργειες τις οποίες θα πρέπει να κάνουμε κάθε μέρα του έτους ώστε να πετύχουμε τον επιθυμητό στόχο που είναι η προστασία των δασών.

Τα υγιή δάση είναι απαραίτητα για τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Λειτουργούν ως φυσικά φίλτρα, παρέχοντας καθαρό αέρα και νερό και αποτελούν καταφύγια βιολογικής ποικιλότητας. Πολλά από τα φάρμακα στα οποία βασιζόμαστε σήμερα προέρχονται από δάση. Το 25% των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στις ανεπτυγμένες χώρες είναι φυτικής προέλευσης, ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες μπορεί να φτάσει και το 80%. Περνώντας χρόνο μέσα στο δάσος και στη φύση μειώνεται το άγχος, μειώνεται η αρτηριακή πίεση και βελτιώνεται η διάθεση. Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι τόσο η άσκηση στα δάση όσο και η απλή επίσκεψη σε αυτά έχει θετικές επιδράσεις στον άνθρωπο και στην υγεία του, ιδιαίτερα μάλιστα στην περιοχή μας που διαθέτει αρκετά περιαστικά δάση.

Ο 21ος αιώνας θεωρείται ο πλέον κρίσιμος όχι μόνο για την επιβίωση του ανθρώπου αλλά και για τη διάσωση των δασών που απέμειναν, αφού αυτά τα δύο είναι αμοιβαία αλληλοεξαρτώμενα και η επίτευξη του ενός προϋποθέτει την επίτευξη του άλλου. Στο κατώφλι της νέας χιλιετίας, η περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική σπουδαιότητα των δασών καθίσταται περισσότερο σημαντική από ποτέ, εξαιτίας της διαρκώς επιδεινούμενης διαταραχής του οικολογικού ισοζυγίου του πλανήτη. Tον 15ο αιώνα τα δάση κάλυπταν περίπου τη μισή έκταση της γης, ενώ σήμερα λιγότερο από το ένα τρίτο της. Οι καταστροφές των δασών έφθασαν στο ζενίθ στα μέσα του 19ου αιώνα με τη βιομηχανική επανάσταση. Η συστηματική μείωση της συνολικής δασοκάλυψης από τις αλόγιστες, άπληστες και απρογραμμάτιστες ενέργειες του καταναλωτικού ανθρώπου, κυρίως τα τελευταία διακόσια χρόνια, καθώς και οι δυσμενέστατες επιπτώσεις που επακολούθησαν, κατέστησαν προφανή τη ζωτική σημασία των δασών για τη διατήρηση της βιόσφαιρας επί της γης.

Το παράρτημα της Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, υπηρετώντας το ρόλο του, ως θεσμοθετημένου συμβούλου σε θέματα πρωτογενούς παραγωγής και προστασίας περιβάλλοντος, προσηλωμένο στις αρχές της ορθολογικής και αειφορικής διαχείρισης, της οικονομικότητας και της κοινής ωφέλειας, της διατήρησης της βιοποικιλότητας και της συνολικής κι ολοκληρωμένης προσέγγισης, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες με την υποστήριξη των επιστημόνων μελών του, προς την εξασφάλιση της διατήρησης των πόρων και των προσόδων στο διηνεκές σε συνδυασμό με την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.

Η 21η Μαρτίου 2023, είναι η Διεθνής Ημέρα Δασών, αλλά για το Βόρειο Ημισφαίριο είναι η Εαρινή Ισημερία, το ουσιαστικό ξεκίνημα της Άνοιξης. Αυτό το ξύπνημα της φύσης από τη χειμερινή της αδράνεια, ας αποτελέσει μια αφύπνιση για όλους μας και την απαρχή για μια νέα, πιο περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένη πολιτική που θα αναβαθμίσει το διαταραγμένο φυσικό περιβάλλον αλλά και θα δώσει οικονομικές και παραγωγικές λύσεις σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της χώρας μας. Τότε και μόνο τότε θα επιτευχθεί ο πολυπόθητος στόχος της βελτίωσης της ποιότητας της ζωής μας και θα εξασφαλιστεί ένα βιώσιμο μέλλον για εμάς και τις επόμενες γενιές.

Ο Πρόεδρος της Δ.Ε.

του ΓΕΩΤΕ.Ε.

Ανατολικής Μακεδονίας

Ζαφείρης Μυστακίδης

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ