Μηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων από την Τράπεζα Πειραιώς
Μικτή εικόνα παρατηρήθηκε στις διεθνείς μετοχικές αγορές, σε μηνιαίο επίπεδο. Η εν λόγω αυξημένη μεταβλητότητα είναι απόρροια του συνδυασμού της χαλάρωσης των πληθωριστικών πιέσεων ένεκα της πρόσφατης σχετικής ανθεκτικότητας που έδειξαν τα μακροοικονομικά στοιχεία σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη, αλλά και των επιθετικών δηλώσεων αξιωματούχων των Κεντρικών Τραπεζών ως προς την πορεία της νομισματικής σύσφιγξης.
Αν και η σχετικά αυστηρή στάση της Fed οδήγησε, αρχικά, σε άνοδο των αποδόσεων, ωστόσο υποχώρησαν σε 4,18% (2ετία ΗΠΑ) και 3,48% (10ετία ΗΠΑ). Σημαντική αποδυνάμωση κατέγραψε το αμερικανικό νόμισμα, τόσο έναντι του ευρώ όσο και ενός καλαθιού νομισμάτων. Οι ανησυχίες για πιθανή παγκόσμια ύφεση και οι προσδοκίες για την εξέλιξη των επιτοκιακών αυξήσεων, ταυτόχρονα με τον τερματισμό του κύκλου σύσφιγξης από τη Fed, αναμένεται να παραμείνουν στο επενδυτικό επίκεντρο.
Η υποχώρηση του δολαρίου ενίσχυσε τις τιμές των βιομηχανικών μετάλλων, αλλά και του χρυσού, παράλληλα με την υποχώρηση των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Από την άλλη, οι τιμές του πετρελαίου αποδυναμώθηκαν, καθώς ο μετριασμός της παγκόσμιας ανάπτυξης για το 2023 και η μειωμένη ζήτηση από την κινεζική οικονομία επιβάρυναν τις τιμές του, παρά την επιβολή πλαφόν στις ρωσικές εξαγωγές και της διατήρησης της πετρελαϊκής παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ στα υφιστάμενα επίπεδα.
Σημαντική αποκλιμάκωση κατέγραψαν οι τιμές σε σιτάρι, βαμβάκι, καλαμπόκι και ρύζι, οριακά υποχώρησαν οι τιμές σε ζάχαρη και βοοειδή, ενώ ενισχύθηκαν οι τιμές χυμού και σόγιας. Όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες, το φαινόμενο La Niña συνεχίζει να εμφανίζει αυξημένες πιθανότητες διατήρησης την περίοδο Δεκ-Φεβ 2022/23, πλήττοντας τις καλλιέργειες (ΝΟΑΑ). Για το σιτάρι, η διατήρηση της συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά και η ανυπαρξία πιθανών νέων εντάσεων στον Ρωσοκουκρανικό πόλεμο, πιθανά να συνεχίσουν να ασκούν πτωτική πίεση στην τιμή του. Στο καλαμπόκι, η μειωμένη παραγωγή και τα περιορισμένα αποθέματα πιθανά να ενισχύσουν την τιμή του. Η έλλειψη βροχοπτώσεων στη Νότια Αμερική αναμένεται να πλήξει παραγωγικές περιοχές, ενισχύοντας την τιμή της σόγιας. Για τη ζάχαρη, η περαιτέρω διεύρυνση του υφιστάμενου παραγωγικού κενού δύναται να ασκήσει ανοδική πίεση στην τιμή της. Με την παγκόσμια παραγωγή να υπερβαίνει σημαντικά την κατανάλωση και τα αποθέματα βαμβακιού να αναμένονται ενισχυμένα, πτωτικές πιέσεις αναμένεται να υπάρξουν στην τιμή του. Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες σε Ινδία και Μπαγκλαντές με διάσπαρτες βροχοπτώσεις αν και βελτιώνουν τις καλλιέργειες ρυζιού, οδηγούν σε μείωση την τιμή του. Για τον χυμό πορτοκαλιού, οι σφιχτές προμήθειες σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση μπορεί να ενισχύσουν την τιμή του.
Απώλειες, σε μηνιαίο επίπεδο, κατέγραψαν τόσο ο δείκτης αγροτικών προϊόντων (-2,20%) όσο και ο δείκτης των εμπορευμάτων (-4,95%). Ως πιθανή αιτία της παραπάνω κίνησης ενδέχεται να αποτελεί ο αρνητικός χειρισμός των κινεζικών αρχών στο θέμα της πανδημίας, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε πρόσφατα στους πρόδρομους επιχειρηματικούς δείκτες, συρρικνώνοντας περαιτέρω το επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας της Κίνας. Με την τεχνική εικόνα των αγροτικών προϊόντων να παραμένει σχετικά αρνητική, οι πιέσεις μπορεί να συνεχιστούν βραχυπρόθεσμα. Μακροπρόθεσμα, παράγοντες όπως οι περιορισμένες προμήθειες (παραγωγή και αποθέματα), οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, μια πιθανή ένταση στο γεωπολιτικό πεδίο, το εμπορικό ζήτημα ΗΠΑ-Κίνας και ένα σχετικά αποδυναμωμένο δολάριο δύναται να στηρίξουν τις τιμές τους.
Το Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων, το οποίο υλοποιείται, για τον Αγροτικό Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς από τη Μονάδα Οικονομικής Ανάλυσης & Επενδυτικής Στρατηγικής, απευθύνεται σε εξαιρετικά ευρύ κοινό, που δραστηριοποιείται στον αγροδιατροφικό τομέα.