Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Χαλαζόπτωση σάρωσε χιλιάδες στρέμματα σε Κιλελέρ – Αμύνταιο – Μαγνησία

Χαλαζόπτωση το απόγευμα της Δευτέρας λίγο έξω από τη Λάρισα και ειδικότερα στα χωριά του δήμου Κιλελέρ Πλατύκαμπο, Μελία και Χάλκη.

Το χαλάζι ήταν αρκετά μεγάλο με αποτέλεσμα να προκαλέσει τεράστιες ζημιές σε πράσινες καλλιέργειες στην περιοχή και μάλιστα σε πολύ μεγάλη έκταση.

Το σοκ δε, για τους αγρότες είναι ότι βρίσκονταν δύο ημέρες μόλις πριν την συλλογή, κάτι που σημαίνει ότι οι εν λόγω παραγωγοί μένουν ξαφνικά εκτός παραγωγής και συγκομιδής. Μεγάλη οικονομική καταστροφή για τους αγρότες της περιοχής.(onlarissa.gr)

Αμύνταιο

Χαλάζι έπεσε και στο Αμύνταιο , στην Βεγόρα και άλλες περιοχές της Φλώρινας. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό εάν έχουν χτυπηθεί και σε τι βαθμό οι καλλιέργειες της περιοχής. Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ θα επισκεφτεί τις περιοχές το προσεχές διάστημα.

Οι αγρότες να ανησυχούν για τις καλλιέργειές τους, καθώς ο καιρός άλλαξε απότομα μετά τη ζέστη των τελευταίων ημερών. Οι κάτοικοι της Φλώρινας λένε πως το χαλάζι έμοιαζε με μεγάλα… φουντούκια! Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι αγρότες της περιοχής που σπεύδουν στα χωράφια τους, ώστε να διαπιστώσουν για να δούνε τα προβλήματα. Σε κάποιες περιοχές το χαλάζι συνοδεύτηκε και με ανεμοθύελλα που χτύπησε τις δενδροκαλλιέργειες. Σύμφωνα με πληροφορίες χτυπήθηκαν σιτηρά, ροδάκινα, αμπέλια και μήλα της περιοχής.

Δείτε τα βίντεο:

Πήλιο-Αλμυρός

Σφοδρή ήταν η χαλαζόπτωση σε περιοχές του Αλμυρού και της Νέας Αγχιάλου, ενώ οι αγρότες αναμένουν να κοπάσουν τα φαινόμενα ώστε να μετρήσουν τις ζημιές σε καλλιέργειες.Στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου εκδηλώνονται βροχοπτώσεις ενώ πνέουν άνεμοι ανά διαστήματα πιο ισχυροί, χωρίς όμως να έχουν αναφερθεί προβλήματα.

Χαλάζι έπεσε και στο Περίβλεπτο του Δήμου Ρήγα Φεραίου, στα Κοκκαλέϊκα, στον Άγιο Δημήτριο, την Κοκκίνα και το Ελευθεροχώρι, καταστρέφοντας σιτηρά, αφού αποκολλήθηκαν τα στάρια, άνοιξαν οι ελαιοκράμβες, ενώ ζημιές σημειώθηκαν σε τριφύλλια και κεράσια. Στη διάρκεια του απογεύματος σημειώθηκαν δύο χαλαζοπτώσεις στην περιοχή. Η πρώτη στις 18.00 και η δεύτερη στις 18.45.

Στον Δήμο Νοτίου Πηλίου επικρατούν ισχυροί άνεμοι.

Ελασσόνα

Ο αντιδήμαρχος Ελασσόνας, Χρήστος Παπαδημητρίου, επισήμανε ότι “οι ζημιές είναι μεγάλες κυρίως σε δενδροκαλλιέργειες, καρυδιές και αμυγδαλιές, σιτηρά, τριφύλλια σε μια έκταση περίπου 20.000 στρεμμάτων. Προβλήματα προκλήθηκαν σε σπίτια, αποθήκες και κτηνοτροφικές μονάδες”.

Σέρρες

Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ επισκέφθηκε χθες νωρίς το μεσημέρι τις πληγείσες περιοχές στην ευρύτερη περιοχή των Καλών Δένδρων, από τη σφοδρή χαλαζόπτωση το απόγευμα της Δευτέρας. Μόλις επτά λεπτά με χαλάζι μεγέθους κέρματος, αρκούσαν για να προκληθούν μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες καλαμποκιού και βαμβακιού στην περιοχή.

Ο πρόεδρος της Τ.Κ Καλών Δένδρων Θωμάς Τζίμας είπε πως υπέστησαν τεράστιες ζημιές περίπου 4.000 στρέμματα από το χαλάζι. Το βαμβάκι ήταν σε πλήρη ανάπτυξη 25 – 30 πόντους από το έδαφος και έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά.
Στην ίδια περιοχή ζημιές υπέστησαν και παραγωγοί μηδικής ευτυχώς όχι μεγάλης έκτασης, που ξεκίνησαν τις δηλώσεις ζημίας σήμερα.
Χθες κλιμάκιο που βρισκόταν στην Π.Ε Σερρών για αυτοψία σε περιοχές του Νομού που επλήγησαν από χαλαζόπτωση τις προηγούμενες ημέρες, επισκέφθηκε και την περιοχή των Καλών Δένδρων. Οι αγρότες με κατεστραμμένες παραγωγές σε βαμβάκι- καλαμπόκι μπορούν να κάνουν τις δηλώσεις ζημίας από το Σάββατο και για 15 ημέρες ενώ αμέσως μετά θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για τις αποζημιώσεις.

Μεγάλες καταστροφές και στην περιοχή της Ηράκλειας στο Βαλτερό και Γεφυρούδι από έντονη χαλαζόπτωση σε καλλιέργειες από σιτηρά, βαμβάκια, καλαμπόκια, τριφύλλια, και άλλες καλλιέργειες όπως και στο Μεγαλοχχώρι, Άμπελοι, Λιβαδοχώρι, Νεοχώρι, Ν. Σκοπό, Κοίμηση Γόνιμο. Προ ημερών τεράστιες καταστροφές υπέστησαν παραγωγοί κερασιού σε Γάζωρο και Αναστασιά, που είδαν τα φημισμένα κεράσια να καταστρέφονται μέσα σε λίγα λεπτά χαλαζόπτωσης.
Κλιμάκια του ΕΛΓΑ βρέθηκαν στο Νομό για αυτοψία, πρώτο στάδιο για τη διαδικασία αποζημιώσεων

Με πληροφορίες από: kozanimedia.gr, 902.gr, onlarissa.gr, thenewspaper.gr,ΕΡΤ

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ