Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

ΦΑΓΕ: επέλεξε την Ολλανδία για την κατασκευή νέου εργοστασίου

Στην Ολλανδία, την τρίτη μεγαλύτερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε παραγωγή αγελαδινού γάλακτος, πρόκειται να κατασκευαστεί το νέο εργοστάσιο γιαουρτιού της ΦΑΓΕ, εξέλιξη η οποία έρχεται έξι χρόνια μετά την πανηγυρική τότε ανακοίνωση για κατασκευή εργοστασίου στο Λουξεμβούργο, σχέδιο όμως το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Για τη μεν ΦΑΓΕ η κατασκευή εργοστασίου στην Ολλανδία σημαίνει ευκολότερη πρόσβαση στην πρώτη ύλη για το βασικό προϊόν της, το γιαούρτι από αγελαδινό γάλα, αλλά και στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης, για τη δε ελληνική βιομηχανία αυτό συνεπάγεται κατά πάσα πιθανότητα μείωση της παραγωγής στη μονάδα που διαθέτει η εταιρεία στην Ελλάδα, αλλά και μείωση των ποσοτήτων γάλακτος που προμηθεύεται από Ελληνες παραγωγούς. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat, το 2008 από την Ολλανδία προήλθε το 9,6% του αγελαδινού γάλακτος στην Ε.Ε. που συγκεντρώθηκε και κατευθύνθηκε στις γαλακτοβιομηχανίες. Πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό μετά τη Γερμανία (22,4%) και τη Γαλλία (17%).

Το εργοστάσιο σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στο Hoogeveen, στη βορειοανατολική Ολλανδία, και συγκεκριμένα στο επιχειρηματικό πάρκο Riegmeer Hoogeveen, το οποίο γειτνιάζει με μεγάλο αυτοκινητόδρομο, κάτι που θα εξυπηρετήσει τη μεταφορά των προϊόντων της εταιρείας. Η ΦΑΓΕ έχει υπογράψει προσύμφωνο με τον δήμο του Hoogeveen για μια έκταση 15 εκταρίων όπου θα αναπτυχθεί το εργοστάσιο, ενώ, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση, συνεργάζεται στενά με τις τοπικές αρχές. Πρόκειται για επένδυση ύψους 150 εκατ. ευρώ που θα δημιουργήσει 250 νέες θέσεις εργασίας και η οποία θα προσθέσει στην παραγωγική δυναμικότητα της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας 40.000 τόνους γιαουρτιού ετησίως. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της εταιρείας, το νέο εργοστάσιο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Στο νέο εργοστάσιο θα εγκατασταθεί ο καινοτόμος εξοπλισμός και η τεχνολογία που εγκαταστάθηκε και στο εργοστάσιο που διαθέτει η ΦΑΓΕ στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις ανάμεσα στη ΦΑΓΕ και στη δημοτική αρχή του Hoogeveen ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο. «Πρόκειται για σημαντική τομή για την περιοχή. Η ΦΑΓΕ θα κατασκευάσει μια εξαιρετικά σύγχρονη μονάδα παραγωγής για την ευρωπαϊκή αγορά. Είμαστε πολύ χαρούμενοι με αυτή την εξέλιξη, διότι θα προσφέρει απασχόληση ξανά στην περιοχή», δήλωσε σε τοπικά μέσα ο δημοτικός σύμβουλος Γιαν Ζβίερς. Ενας από τους λόγους που η δημοτική αρχή επιθυμεί την εγκατάσταση της ΦΑΓΕ είναι διότι με αυτό τον τρόπο θα προωθηθούν και οι απαιτούμενες υποδομές που σήμερα δεν υπάρχουν.

Οπως αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της, για την κατασκευή του εργοστασίου στην Ολλανδία συνεργάζεται επίσης στενά με τον οργανισμό Invest in Holland, με τον αρμόδιο οργανισμό για την ύδρευση και με άλλες αρχές της χώρας.

Το εργοστάσιο αυτό θα είναι το δεύτερο εκτός συνόρων, καθώς ήδη από το 2008 η εταιρεία έχει κατασκευάσει μονάδα παραγωγής γιαουρτιού στις ΗΠΑ, στο Τζόνσταουν της Νέας Υόρκης. Σήμερα δραστηριοποιείται σε 31 χώρες, με πιο σημαντικές αγορές, εκτός της αμερικανικής, αυτές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιταλίας. Το 2020 η ΦΑΓΕ είχε πωλήσεις 521,3 εκατ. δολ. και λειτουργικά κέρδη 70,8 εκατ. δολάρια.

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ