Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Υπόμνημα κτηνοτρόφων Τυρνάβου προς ΥΠΑΑΤ

Υπόμνημα

του Προέδρου Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δήμου Τυρνάβου

προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

κ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Αρχικά να σας εκφράσω τα συγχαρητήρια μου και να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα. Αν και αναλάβατε πολύ πρόσφατα την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι διαμορφούμενες συνθήκες και οι ραγδαίες εξελίξεις που συμβαίνουν γύρω μας απαιτούν την άμεση επικοινωνία μαζί σας προκειμένου να σας γνωστοποιηθούν τα σοβαρά και συνεχώς επιδεινούμενα προβλήματα του κτηνοτροφικού συλλόγου μας αλλά και γενικότερα του κλάδου μας.

  Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος του Δήμου Τυρνάβου αποτελεί έναν εκ των μεγαλύτερων Κτηνοτροφικών Συλλόγων της χώρας μας, καθώς απαριθμεί σχεδόν 1.100 ενεργά μέλη. Το σύνολο των μελών μας κινδυνεύει να καταρρεύσει οικονομικά καθώς αδυνατεί να ανταπεξέλθει στο κόστος παραγωγής των προϊόντων μας, το οποίο έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Οι τιμές στις ζωοτροφές έχουν ανέλθει σε απαγορευτικό πλέον κόστος και συγκεκριμένα σας αναφέρω ότι :

  • η τιμή αγοράς του καλαμποκιού, σε τιμές παραγωγού, ανέρχεται στα 38 με 40 λεπτά , όταν πέρσι το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα ανέρχονταν στα 18 λεπτά.
  • η τιμή αγοράς του τριφυλλιού, σε τιμές παραγωγού, ανέρχεται στα 35 με 40 λεπτά , όταν πέρσι το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα ανέρχονταν στα 16 – 18 λεπτά.
  • η τιμή αγοράς των φυραμάτων ανέρχεται στα 45 λεπτά , όταν πέρσι το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα ανέρχονταν στα 30 λεπτά.
  • η τιμή αγοράς της σόγιας ανέρχεται στα 70 λεπτά , όταν πέρσι το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα ανέρχονταν στα 40 λεπτά.

Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία αναγνωρίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των κτηνοτρόφων, εξήγγειλε επιδότηση για τις κτηνοτροφικές μονάδες µε 7% επί του τζίρου τριμήνου για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου του 2022 το οποίο εσείς , μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας, επεκτείνατε και για την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου του 2021. Δεδομένου ότι η εφαρμογή του ανωτέρου μέτρου θα επιστρέψει ως ενίσχυση στους παραγωγούς το Φθινόπωρο του 2022, δεν παρέχει την άμεση και επείγουσα στήριξη που απαιτούν οι τωρινές και άμεσες ανάγκες του κλάδου λόγω των υπέρογκων αυξήσεων κυρίως των ζωοτροφών, του ηλεκτρικού ρεύματος  και του πετρελαίου.  

Ως Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου του Δήμου Τυρνάβου ζητώ την εφαρμογή του ανωτέρου μέτρου, αλλά ενισχυμένου, δηλαδή το 10% βάσει των στοιχείων του συνολικού τζίρου του έτους, καθώς έτσι εξασφαλίζεται η δίκαιη εφαρμογή του αφού ανταποκρίνεται στον πραγματικό κύκλο εργασιών των μονάδων για το σύνολο των παραγωγών, ενώ ταυτόχρονα δύναται να καλύψει άμεσα το υψηλό κόστος παραγωγής που απειλεί την  επιβίωση του κλάδου μας, ή εναλλακτικά προτείνεται η επιδότηση 20€/αιγοπρόβατο.

Τα μέτρα που έχουν έως τώρα ληφθεί δεν αρκούν για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας. Η κτηνοτροφία καταρρέει, οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να ταΐσουν τα ζώα τους, αναγκάζονται να τα σφάζουν, ενώ εσείς πλέον επιβάλλεται να λάβετε άμεσα μέτρα στήριξης για να μπορέσει να επιβιώσει και να σωθεί η κτηνοτροφία της χώρας μας.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου

του Δήμου Τυρνάβου

Παρλίτσης Ζήσης

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ