Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Υπεγράφη από Λιβανό – Αρναουτάκη η προγραμματική σύμβαση για το Διαχειριστικό Σχέδιο Βόσκησης της Περιφέρειας Κρήτης

Σε υπογραφές για την σύμβαση για την ολοκλήρωση των Σχεδίων Βόσκησης προχώρησαν στο ΥΠΑΑΤ με την περιφέρεια Κρήτης μετά τις  Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας. Ενώ έχουν απομείνει ακόμα οι περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Νοτίου Αιγαίου και Πελοποννήσου.

Αναλυτικά το δτ: Υπεγράφη  από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιο Λιβανό και τον Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη η προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση του έργου «Εκπόνηση Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης της Περιφέρειας Κρήτης»Ο προϋπολογισμός του έργου για την Κρήτη φθάνει τα 2,1 εκατ. ευρώ  και αφορά έκταση 4,7  εκατ. στρεμμάτων για τους τέσσερις νομούς του νησιού.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός επισήμανε τη σημασία που έχει για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας η υπογραφή της συγκεκριμένης προγραμματικής σύμβασης και συνέδεσε την ελληνική κτηνοτροφία με την προώθηση του brand της «Ελληνικής Διατροφής»:

«Για την Περιφέρεια, αλλά και για το Υπουργείο η προώθηση και ολοκλήρωση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης συνιστά μείζονα προτεραιότητα γιατί διασφαλίζει την ορθολογική χρήση των βοσκοτόπων, έτσι ώστε   να επέλθει κάποια στιγμή  ο εκσυγχρονισμός του αγροτικού χάρτη της Ελλάδας  με στόχο την ανάταξη της κτηνοτροφίας στην πατρίδα μας.

 Εμείς θα στηρίξουμε όποια προσπάθεια χρειάζεται για τη δουλειά που θα κάνει η Περιφέρεια και θα είμαστε πάντα αρωγοί δίπλα σας με κοινούς στόχους υπέρ των παραγωγών της κτηνοτροφίας και κυρίως της ενίσχυσης των ορεινών τμημάτων της Κρήτης, όπως και της υπόλοιπης Ελλάδας, αλλά ιδιαίτερα της Κρήτης που αγαπάμε, πιστεύουμε και θεωρούμε ότι είναι μια από τις σημαντικότερες περιοχές και για την παραγωγή ,αλλά και για τη συνολική ανάδειξη του μεγάλου παγκόσμιου  brand της “Eλληνικής διατροφής”».

 Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ.  Σταύρος Αρναουτάκης είπε τα εξής:

«Να σας ευχαριστήσω κύριε Υπουργέ και για την υπογραφή της σύμβασης και για όλη τη συνεργασία που έχουμε αυτό το χρονικό διάστημα, αλλά και τον προηγούμενο υπουργό και όλη την ηγεσία , γιατί είχαμε μια εξαίρετη δουλειά, γνωριζόμαστε από παλιά και θεωρώ ότι θα μπορούμε να κάνουμε αρκετά πράγματα για τον πρωτογενή τομέα της Κρήτης που αποτελεί έναν από τους πυλώνες ανάπτυξης του νησιού. Και χαρακτηριστικό είναι η σημερινή υπογραφή με τα σχέδια βόσκησης, που πραγματικά μπορούν να δώσουν μια άλλη προτεραιότητα στον πρωτογενή τομέα και ειδικά στον κτηνοτροφικό τομέα.

Εμείς θέλουμε τη συνεργασία σας, θέλουμε τη βοήθειά σας. Επίσης και με τα εγγειοβελτιωτικά έργα που είναι να κάνουμε στην Κρήτη, θα δώσουμε και μία ανάσα στα χωριά μας για να παραμείνουν κάτοικοι στα χωριά και να βγάλουμε τα ποιοτικά προϊόντα που πραγματικά έχουν ένα «Βrand name» σε όλο τον κόσμο. Το γνωρίζετε πολύ καλά, αλλά χρειάζεται και η βελτίωση, η ποιότητα , η ταυτότητα και να είναι ανταγωνιστικά. Και θέλουμε τη βοήθειά σας και την συνεργασία σας .

Σας ευχαριστώ πολύ, όπως επίσης και όλα τα στελέχη του Υπουργείου και τον κύριο Γενικό , που πολλά χρόνια συνεργαζόμαστε και τον προηγούμενο Υπουργό για τη συνεργασία και τη βοήθεια που έχει κάνει στην Κρήτη».

Το έργο  για την «Εκπόνηση Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης της Περιφέρειας Κρήτης» αφορά στη σύνταξη μελετών διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών, οι οποίες θα έχουν ως επιδίωξη την αειφορική αξιοποίηση τους, προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης της κτηνοτροφίας  και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Στόχος είναι  η  πλήρης  και αντικειμενική  απογραφή της φυσιογνωμίας, του  καθεστώτος  χρήσης και του παραγωγικού δυναμικού των βοσκήσιμων γαιών σε πανελλαδική κλίμακα µε σύγχρονες τεχνολογίες, προκειμένου να γίνει ο χωρικός προσδιορισμός, να είναι γνωστή η ακριβής επιφάνειά τους, η αξιόπιστη εκτίμηση της βοσκοϊκανότητας τους, η λιβαδική κατάσταση και να καταστεί δυνατή η διαίρεσή τους σε λιβαδικές μονάδες, οι οποίες θα κατανεμηθούν στη συνέχεια στους κτηνοτρόφους, ούτως ώστε να εξατομικευτεί η χρήση τους.

Με την εκτέλεση του έργου θα καθοριστούν τα έργα υποδομής και οι βελτιώσεις βλάστησης που θεωρούνται απαραίτητες για την ανάπτυξη των βοσκήσιμων γαιών και την αύξηση της βοσκοϊκανότητάς τους.

Το Διαχειριστικό Σχέδιο  Βόσκησης ολοκληρώνεται µε τον υπολογισμό του κόστους ανάπτυξης και την οργάνωση της διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών και του ζωικού κεφαλαίου.

Οι πόροι χρηματοδότησης του Έργου θα προέλθουν:  α) από την είσπραξη των τελών βόσκησης της κάθε Περιφέρειας και β) από πόρους του Ταμείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.

διάρκεια της σύμβασης που υπεγράφη αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής της και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31.12.2021

Η περιοχή μελέτης,  καθορίζεται στην Προγραμματική Σύμβαση και οποιαδήποτε τροποποίησή της η οποία θα υπερβαίνει τους έξι μήνες, θα γίνεται μετά από σύμφωνη γνώμη της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης.

Ο «Φορέας Ωρίμανσης και Δημοπράτησης του Έργου» αναλαβαίνει να εκτελέσει το σχεδιασμό υλοποίησης του έργου, τη σύνταξη τευχών δημοπράτησης και το μηχανισμού πληρωμών. Αναλαμβάνει επίσης, τη διεξαγωγή διαγωνιστικής διαδικασίας, της διαδικασίας αξιολόγησης  των προσφορών, την υπογραφή συμβάσεων µε τους αναδόχους, την υλοποίηση και την παραλαβή του Έργου, την παράδοση του Έργου µε πλήρη τεχνική και οικονομική  τεκμηρίωση, την υποβολή του φακέλου και των συμβατικών κειμένων στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προβλεπόμενο προσυμβατικό έλεγχο.Υπενθυμίζεται ότι απομένουν να υπογραφούν ανάλογες προγραμματικές συμβάσεις με τις Περιφέρειες  Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Νοτίου Αιγαίου και Πελοποννήσου.

 

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ