Κλιμάκιο της κυβέρνησης επισκέφθηκε την περιοχή των Φαρσάλων και είδε τις ζημιές με τους κους Τριαντόπουλος και. Λυκουρέντζο. Σε αυτό συμμετείχε και ο περιφερειάρχης κ.Αγοραστός αλλά και ο κ.Κέλλας ο οποίος αναφέρει αναλυτικά: «Η άμεση ολοκλήρωση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας είναι μονόδρομος, καθώς η πρόσφατη κακοκαιρία «Διομήδης» απέδειξε για μια ακόμη φορά, ότι το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης είναι εδώ.
Η παρουσία του κυβερνητικού κλιμακίου σήμερα στα Φάρσαλα, με επικεφαλής τον Υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλο, αλλά και η γενναία έκτακτη επιχορήγηση στους δήμους Αγιάς και Φαρσάλων που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα, καταδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους πληττόμενους πολίτες.
Με το ίδιο αυξημένο ενδιαφέρον, με άμεσες, αποτελεσματικές παρεμβάσεις και συντονισμό των αρμόδιων φορέων, πορευόμαστε και στη συνέχεια».
Αυτά δήλωσε, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, από τις πληγείσες περιοχές των Φαρσάλων, όπου περιόδευσε, μαζί με το κυβερνητικό κλιμάκιο.
Σύμφωνα με τον Λαρισαίο πολιτικό “είναι επιτακτική ανάγκη το αίτημα των κατοίκων της Βαμβακούς και της Υπέρειας, για άμεση ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και τον καθαρισμό των αποστραγγιστικών δικτύων της περιοχής, να υλοποιηθεί άμεσα”.
Η Πολιτεία στέκεται έμπρακτα στο πλευρό της Αυτοδιοίκησης, ώστε να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, για να μην επαναληφθούν τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα.
Με την ευκαιρία χαιρετίζω τη δέσμευση του προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου για γρήγορες εκτιμήσεις και δίκαιες αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς μας.
Τέλος, αποδεικνύεται πόσο σημαντική είναι η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την υλοποίηση, με τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) του φράγματος της Σκοπιάς, το οποίο εκτός από αρδευτικό και περιβαλλοντικό, εξασφαλίζει και την αντιπλημμυρική προστασία των όμορων περιοχών”.
ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ζημιές σε περίπου 10.000 καλλιεργούμενα στρέμματα στα Φάρσαλα από την πρόσφατη κακοκαιρία
Αυτοψία στις πληγείσες περιοχές από την πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε την επαρχία Φαρσάλων με την κωδική ονομασία «Διομήδης», πραγματοποίησε την Παρασκευή κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, μαζί με τον αντιδήμαρχο Φαρσάλων, αρμόδιο για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Γούσια.
Το κλιμάκιο αποτελούνταν από τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, κ. Δημήτρη Λιόντο και τον επόπτη του νομού Λάρισας κ. Γιώργο Σαμαρά. Μαζί τους ήταν και ο πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ, με καταγωγή από την πλημμυρόπληκτη Υπέρεια, κ. Νίκος Γκατζόγιας.
Όπως διαπιστώθηκε, οι πολύ μεγάλες ποσότητες νερού που έπεσαν σε διάστημα μόλις μερικών ωρών, είχαν ως αποτέλεσμα πλημμυρικά φαινόμενα που προκάλεσαν ζημιές – κατά την πρώτη εκτίμηση – σε περίπου 10.000 στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων, κυρίως με σιτηρά και ψυχανθή.
Μετά το πέρας της αυτοψίας, ο αντιδήμαρχος κ. Γούσιας έκανε την εξής δήλωση: «Δυστυχώς για μία ακόμη φορά η περιοχή των Φαρσάλων βρέθηκε στο έλεος των ακραίων καιρικών φαινομένων. Οι καταστροφές είναι πολύ μεγάλες και αφορούν περί τα 10.000 στρέμματα. Ως δήμος θα προχωρήσουμε άμεσα στην αναγγελία ζημίας για να ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής, εκτίμησης και αποζημίωσης. Οι καταστροφές γίνονται πλέον ο… κανόνας και όχι η εξαίρεση γι’ αυτό και ζητάμε από την πολιτεία να αναπροσαρμόσει τον κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ στα τωρινά κλιματολογικά δεδομένα. Ως δήμος Φαρσάλων παραμένουμε σταθερά στο πλευρό των πολιτών που έχουν υποστεί ζημιές με κάθε τρόπο».
Αντίδραση άλλων κομμάτων για τις ζημιές
Ε. Λιακούλη: «Κανένα περιθώριο καθυστέρησης, στις αποζημιώσεις για τις καταστροφές από τον ‘Διομήδη’»
Κοινοβουλευτική παρέμβαση, με κατάθεση ερώτησης προς τους αρμόδιους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών, σχετικά με την ανάγκη άμεσης εκκίνησης των διαδικασιών των αποζημιώσεων για τις καταστροφές που προκάλεσε ο ‘Διομήδης’, στους αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.
Συγκεκριμένα, στην ερώτησή της, η κ. Λιακούλη επισημαίνει τα εξής :
«Οι πληγές του αγροτικού κόσμου της Θεσσαλίας είναι βαθιές και η οικονομική αιμορραγία του, ακατάσχετη .Η πρόσφατη θεομηνία «Διομήδης» που πέρασε από τη Θεσσαλία , έχει αφήσει πίσω της τεράστιες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειας και ζωικό κεφάλαιο. Ακόμα και σήμερα, πολλές περιοχές του θεσσαλικού κάμπου παραμένουν πλημμυρισμένες από τις τεράστιες ποσότητες νερού, οι οποίες είναι αδύνατο να απορροφηθούν από τα εδάφη.
Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, αφορά περίπου 10.000 στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων, κυρίως με σιτηρά και ψυχανθή. Περαιτέρω, και στις περιπτώσεις των άσπαρτων χωραφιών, τα σφοδρά καιρικά φαινόμενα καθυστερούν τις αναγκαίες διαδικασίες της σποράς, ενώ οι παραγωγοί έχουν ήδη καταβάλει όλα τα έξοδα προετοιμασίας.
Ο πολυτραυματισμένος αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος ανησυχεί και αναμένει τις απαραίτητες ενέργειες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να αποζημιωθεί άμεσα και συνολικά, για τις καταστροφές που υπέστη, ακόμη μια φορά, από τα ακραία φαινόμενα που πλήττουν τη Θεσσαλία, κατ’ εξακολούθηση.
Επιπλέον, θέτουν το ζήτημα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων εκτάσεων καλλιέργειας προς τους πλημμυροπαθείς δήμους. Από την πλευρά τους, οι τοπικοί αρμόδιοι φορείς της Αυτοδιοίκησης, διαβεβαιώνουν ότι θα προβούν άμεσα στην αναγγελία των υφιστάμενων ζημιών για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες καταγραφής, εκτίμησης και αποζημίωσης. Ταυτόχρονα, όμως, ζητούν άμεσα τη μεταρρύθμιση του αναχρονιστικού Κανονισμού του ΕΛΓΑ, βάσει των νέων κλιματικών δεδομένων που επικρατούν στην περιοχή της Θεσσαλίας, τα τελευταία χρόνια.
Επιπλέον, το κόστος παραγωγής και ιδιαίτερα, το κόστος της ενέργειας που εκτινάχθηκε στα ύψη και ο πληθωρισμός που σφυροκοπά τη χώρα, έχει ως αποτέλεσμα, ο πρωτογενής τομέας να αδυνατεί να ανταποκριθεί στα υπέρογκα έξοδα παραγωγής και εγκαταλείπει την ύπαιθρο.
Στο πλαίσιο αυτό, ζητώ από τους αρμόδιους Υπουργούς να προβούν άμεσα στην καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν ώστε να αποζημιωθούν οι δικαιούχοι, το ταχύτερο δυνατό, στη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης προς όλους τους Δήμους που υπέστησαν ζημιές, προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων εκτάσεων καλλιέργειας, καθώς και στη μεταρρύθμιση του αναχρονιστικού Κανονισμού του ΕΛΓΑ, όπως επανειλημμένως ζητά σύσσωμος ο πρωτογενής τομέας της Θεσσαλίας και όλης της Ελλάδας, που βρίσκεται σε απόγνωση»