Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το κόμμα διαμαρτυρίας των Ολλανδών αγροτών σημειώνει εκλογική νίκη

Το κόμμα διαμαρτυρίας των Ολλανδών αγροτών σημειώνει μεγάλη εκλογική νίκη, ταρακουνώντας τη Γερουσία

Ένα κόμμα διαμαρτυρίας αγροτών τάραξε το πολιτικό τοπίο στην Ολλανδία την Τετάρτη (15 Μαρτίου), αναδεικνύοντας τον μεγάλο νικητή στις επαρχιακές εκλογές που καθορίζουν τη σύνθεση της Γερουσίας.

Το κόμμα BBB ή BoerBurgerBeweging (Κίνημα Αγρότη-Πολίτη) οδήγησε ένα κύμα διαμαρτυριών ενάντια στις περιβαλλοντικές πολιτικές της κυβέρνησης και φαινόταν ότι θα έχει κερδίσει περισσότερες έδρες στη Γερουσία από το συντηρητικό κόμμα VVD του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε.

Ένα πρώτο exit poll προέβλεπε ότι το BBB κέρδισε 15 από τις συνολικά 75 έδρες στη Γερουσία, η οποία έχει την εξουσία να εμποδίσει τη νομοθεσία που συμφωνήθηκε στην Κάτω Βουλή του κοινοβουλίου, με το VVD να μειώνεται από 12 σε 10 έδρες.

Η μετεωρική άνοδος του BBB είναι ένα σημαντικό πλήγμα για τον κυβερνητικό συνασπισμό του Rutte, θέτοντας αμφιβολίες για τον στόχο του να μειώσει δραστικά τη ρύπανση από άζωτο στα αγροκτήματα, το μοναδικό ζήτημα πάνω στο οποίο ιδρύθηκε η BBB το 2019.

«Κανείς δεν μπορεί πλέον να μας αγνοεί», είπε η επικεφαλής του BBB Caroline van der Plas στο Radio 1.«Οι ψηφοφόροι έχουν μιλήσει πολύ ξεκάθαρα ενάντια στις πολιτικές αυτής της κυβέρνησης».

Πηγή: euractiv.com

Σημείωση: agroekfrasi.gr: Θα το ξανασκεφτεί την περίεργη και “βίαιη” πολιτική του το κυβερνών κόμμα εναντίον των γεωργοκτηονοτρόφων που ζητούσαν την απότομη μείωση και θανάτωση των κοπαδιών γιατί “μολύνουν” το περιβάλλον, ειδικότερα ζητούσαν τις μειώσεις των ζώων κατά 30% αλλά και της χρήσης των λιπασμάτων κατά 50%, ενώ αποφάσισε να “κόψει” και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις στους κλάδους αυτούς. Η κυβέρνηση το 2022 που ανακοίνωσε ότι χρειάζεται να γίνουν μειώσεις στις εκπομπές οξειδίων του αζώτου από την κοπριά των ζώων και από τη χρήση αμμωνίας στα λιπάσματα, και έβαλε στόχο μέχρι 2030 την μείωση κατά 70% των οξειδίων του αζώτου, έβγαλε τους αγρότες στον δρόμο το οποίο έφερε και την δημιουργία κόμματος.

Η Ολλανδία, είναι μια χώρα με αγροτική παράδοση που παρά το μικρό πληθυσμό των 18 εκατομμυρίων είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μια ρήση λέει: “ότι έσπειρες θερίζεις” και στο κυβερνών κόμμα της Ολλανδίας ταιριάζει το: ” Όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες”λέει ο λαός μας,καθώς και άλλοι λαοί.

Αναδημοσίευση από olivenews:

Το κίνημα διαμαρτυρίας των Ολλανδών αγροτών αντιτίθεται στις πολιτικές για το περιβάλλον

Αν και το Κίνημα Αγροτών – Πολιτών τροφοδοτείται από αυθεντικούς αγρότες, εξασφαλίζει σημαντική στήριξη πολιτών και εκτός του αγροτικού τομέα της χώρας. Συγγραφέας:Δημήτρης Δαμιανός

Πρόσφατα προβλήθηκε έντονα η είδηση στα διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι στην Ολλανδία  ένα κόμμα διαμαρτυρίας αγροτών έχει προκαλέσει σάλο με τη σαρωτική νίκη του στις περιφερειακές εκλογές της 15ης Μαρτίου μόλις τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυσή του το 2019.  Οι εκλογές αυτές θα καθορίσουν τη νέα σύνθεση της Γερουσίας (Άνω Βουλή – Senate) το σώμα που εγκρίνει ή απορρίπτει νομοθεσία που προέρχεται από την Κάτω Βουλή, των Αντιπροσώπων. Πρόκειται για το Κίνημα Αγροτών – Πολιτών γνωστό ως BBB από τα αρχικά γράμματα του ονόματος του, στην Ολλανδική γλώσσα, Boer Burger Beweging.

Το BBB ενδυναμώθηκε μέσα από αλλεπάλληλες και δυναμικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που στράφηκαν εναντίον της περιβαλλοντικής πολιτικής της κυβέρνησης. Σήμερα είναι το μεγαλύτερο κόμμα στην Γερουσία έχοντας εξασφαλίσει το 19,2% του συνόλου των ψηφοφόρων και την πρώτη θέση σχεδόν σε όλες τις 12 περιφέρειες της χώρας. Ακολουθούν κατά σειρά το φιλοευρωπαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και Δημοκρατία του φιλελεύθερου πρωθυπουργού Rutte με 11,2%,  έχοντας χάσει μέρος της δύναμής του (-2, 8%), το κεντροαριστερό Κόμμα των Πράσινων με 8, 1% με απώλειες -1, 7%. Το φιλοευρωπαϊκό κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα διατήρησε τις δυνάμεις του με 8, 3, το κεντροδεξιό Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα συγκέντρωσε 6, 6% καταγράφοντας σημαντικές απώλειες (-5. 5%), οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 6, 3% και το δεξιό Κόμμα για την Ελευθερία με 5, 8% κατέγραψαν ποσοστά που είναι κοντά στις προηγούμενες δυνάμεις τους.  Ακολουθεί ένας αριθμός κομμάτων με μικρότερα ποσοστά και χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις στην εκλογική τους δύναμη. Ο πρωθυπουργός Mark Rutte είναι ένας από τους μακροβιότερους ηγέτες της Ευρώπης, έχοντας εκλεγεί το 2010, όμως στην τέταρτη συνεχόμενη θητεία του έχει απολέσει το μεγαλύτερο μέρος της δημοτικότητάς του.

Η «θηριώδης» νίκη του αγροτικού κινήματος όπως  χαρακτηρίστηκε από τα μέσα ενημέρωσης μεταφράζεται σε 15 από 75 έδρες της Γερουσίας όταν ο πρωθυπουργός Rutte διατηρεί μόνο τις 10 από τις 12 έδρες που κατείχε. Συνολικά, ο τετρακομματικός κυβερνητικός συνασπισμός φαίνεται να χάνει 8 έδρες και να υποχωρεί στις 24, Οι απώλειες που υπέστη ο συνασπισμός του πρωθυπουργού Rutte αποδυναμώνει την κυβέρνηση αλλά αφήνουν περιθώρια για παραμονή της στην έως ότου λήξει η θητεία της το 2025 χωρίς να οδηγούν υποχρεωτικά σε πρόωρες εθνικές εκλογές. Είναι όμως βέβαιο ότι οι προσπάθειες για δραστική μείωση της ρύπανσης ουσιαστικά δυσχεραίνονται.

Αν και το Κίνημα Αγροτών – Πολιτών τροφοδοτείται από αυθεντικούς αγρότες, εξασφαλίζει σημαντική στήριξη πολιτών και εκτός του αγροτικού τομέα της χώρας. Επί πλέον, σε διεθνές επίπεδο, στηρίζεται από πολιτικές προσωπικότητες και πολιτικές δυνάμεις που θεωρούν ότι τους εκφράζει εφόσον υιοθετεί τις ιδέες τους σύμφωνα με τις οποίες οι «εκλεκτοί» της πολιτικής (elites) επικαλούνται τα μέτρα για το περιβάλλον προκειμένου να ποδοπατήσουν τα δικαιώματα των ιδιωτών.

Η νίκη του Κινήματος των Αγροτών – Πολιτών κρίνεται ως σημαντική εφόσον το καθιστά το μεγαλύτερο κόμμα στην Άνω Βουλή (Senate) του Ολλανδικού  Κοινοβουλίου, ικανό να «φράξει» νομοθετήματα που θα προέλθουν από την Κάτω Βουλή που είναι το αρμόδιο σώμα για την επεξεργασία και προώθηση του νομοθετικού έργου. Ως αποτέλεσμα, το σύνολο της περιβαλλοντικής πολιτικής της κυβέρνησης μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Έγκυροι Ολλανδοί πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι σε σημαντικό τμήμα της κοινωνίας υπάρχει η αίσθηση ότι το δυτικό τμήμα της χώρας που είναι έντονα αστικοποιημένο ευνοείται από τις κυβερνητικές πολιτικές όταν ο κόσμος που είναι εγκλωβισμένος στην ύπαιθρο υποφέρει εξ αιτίας των πολιτικών αυτών. Κερδίζει έδαφος ο ισχυρισμός ότι οι περιβαλλοντικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της ρύπανσης που, κατά τους επικριτές, σχεδιάζονται στις Βρυξέλλες και υιοθετούνται από την κυβέρνηση, είναι η αιτία για την κακοδαιμονία των Ολλανδών αγροτών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών η Ολλανδία παράγει κατά μέσο όρο 4 φορές περισσότερο άζωτο από τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ολλανδίας παρουσιάζεται μια κάμψη των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και αζώτου κατά την περίοδο μεταξύ των ετών 1995 και 2021 παρά την αύξηση της γεωργικής παραγωγής κατά 20%. Ουσιαστική μείωση παρατηρήθηκε έως το 2003 αλλά έκτοτε οι εκπομπές αυξήθηκαν με χαμηλούς ρυθμούς. Το μεγαλύτερο μέρος των εκπομπών προέρχεται από τον κλάδο της παραγωγής γάλακτος. Η έντονη χρήση λιπασμάτων είναι μια άλλη σημαντική πηγή ρύπανσης. Οι εκπομπές αζώτου που προέρχεται από τη γεωργία μεταφέρονται στον αέρα με τη μορφή σωματιδίων αμμωνίας. Η γεωργία σήμερα είναι υπεύθυνη για το 80% περίπου των συνολικών εκπομπών αμμωνίας από το σύνολο των Ολλανδικών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας επιδίδεται σε μια προσπάθεια να περιορίσει κατά 30% έως 50%, έως το έτος 2030, τις εκπομπές ρύπων που προέρχονται από την γεωργική και κτηνοτροφική δραστηριότητα. Η βιομηχανική γεωργία καθίσταται έτσι υπεύθυνη για τα αυξανόμενα επίπεδα ρύπανσης που απειλούν τη βιοποικιλότητα της χώρας. Με στόχο τη μείωση εκπομπών αμμωνίας και οξειδίου του αζώτου, η Ολλανδική κυβέρνηση προτείνει την εξαγορά έως και 3.000 κτηνοτροφικών κυρίως εκμεταλλεύσεων που θεωρούνται μονάδες υψηλού περιβαλλοντικού κινδύνου. Ως  κίνητρο για την εγκατάλειψη της κτηνοτροφικής δραστηριότητας στις εκμεταλλεύσεις αυτές και πριν την εφαρμογή αναγκαστικών μέτρων εξαγοράς, προσφέρεται αποζημίωση ίση τουλάχιστο με το 100% της αξίας τους.  Τα εθελοντικά μέτρα κρίνονται ως ευκαιρία για προσαρμογή του αγροτικού τομέα της χώρας που ευθύνεται για περίπου το μισό του συνόλου των αερίων του θερμοκηπίου. Όμως, μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της 15ης Μαρτίου δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα κατορθώσει να επιβάλει τον τερματισμό της λειτουργίας των εκμεταλλεύσεων αυτών εάν αποτύχει η εθελοντική προσέγγιση για την επίλυση του προβλήματος.

Το κίνημα ΒΒΒ ανθίσταται σθεναρά σε μέτρα όπως είναι η εξαγορά αγροτών που έχει ως στόχο τη συρρίκνωση του ζωικού κεφαλαίου και την περιστολή της ρύπανσης. Κατά κάποιους αναλυτές το Κίνημα Αγροτών – Πολιτών έχει ενστερνιστεί τη λαϊκιστική  άποψη ότι οι δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής επιβάλλονται στους πολίτες βίαια από ανάλγητες κυβερνήσεις που δεν γνωρίζουν την κοινωνική πραγματικότητα.  Μάλλον είναι πρόωρο να εμπεδωθεί η άποψη ότι η άκρα δεξιά ποδηγετεί τις αγροτικές κινητοποιήσεις και ότι το ΒΒΒ είναι ένα ακροδεξιό κόμμα.

Αναμφισβήτητα η Ολλανδία είναι μεγάλη αγροτική υπερδύναμη παγκοσμίως. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κρέατος στην Ευρώπη και από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς γαλακτοκομικών προϊόντων στον κόσμο. Οι επιδόσεις αυτές έχουν επιτευχθεί με κόστος την καταγραφή της υψηλότερης πυκνότητας ζωικών μονάδων και εκπομπών ρύπων ανά εκτάριο στον κόσμο.

Αν και οι Ολλανδικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις έχουν περιορίσει τις εκπομπές ρύπων, σε συμμόρφωση με τους κοινοτικούς κανόνες από το έτος 1990, τα επίπεδα της ρύπανσης παραμένουν ανησυχητικά υψηλά. Στο εξής, οποιαδήποτε βελτίωση θα απαιτήσει ριζικές διαρθρωτικές μεταβολές στην γεωργία και σημαντικές επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες. Κατά μια εκτίμηση, για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων που έχουν τεθεί δεν αρκεί η παύση της δραστηριότητας σε 3.000 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Εκτιμάται ότι από το σύνολο των 31.000 κτηνοτροφικών μονάδων θα πρέπει να σταματήσει τη λειτουργία τους περίπου το ένα τρίτο.

Η βιομηχανία τροφίμων της Ολλανδίας είναι πολύ εύρωστη. Αν και η πρωτογενής παραγωγή αντιστοιχεί μόνο στο 1,4% του εθνικού ΑΕΠ το μερίδιο εκτινάσσεται στο 6,5% περίπου αν ληφθούν υπόψη η μεταποιητική, η εφοδιαστική και οι άλλες παρακείμενες βιομηχανίες. Ειδικά στον κλάδο της καλλιέργειας κηπευτικών η Ολλανδία είναι σε θέση να προσδιορίζει τις παγκόσμιες τάσεις, να προωθεί τα προϊόντα της σε όλες τις αγορές και να εφαρμόζει καινοτόμες τεχνολογίες στις καλλιέργειες υπό κάλυψη. Τα θερμοκήπια εκτείνονται σε δεκάδες  τετραγωνικά χιλιόμετρα, όμως με αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η χώρα αξιοποιεί την προνομιακή γεωγραφική της θέση στην καρδιά της Ευρώπης και την εύκολη προσέγγιση 500 εκατομμυρίων καταναλωτών. Επί πλέον, οι πολύ αποτελεσματικές αλυσίδες εφοδιασμού που έχει αναπτύξει είναι σε θέση να εφοδιάζουν μεγάλες απομακρυσμένες αγορές όπως για παράδειγμα αυτή της Νέας Υόρκης που δέχεται φρεσκοκομμένα λουλούδια από την Ολλανδία σε χρόνο μικρότερο από 24 ώρες.

Το πιστωτικό σύστημα της χώρας έχει ενθαρρύνει την εντατική  κτηνοτροφία και την εργοστασιακή γεωργία μη παρέχοντας κίνητρα για την ανάπτυξη και επέκταση περιβαλλοντικά βιώσιμων εκμεταλλεύσεων. Το βασικό επιχείρημα εδώ είναι ότι η αγορά για προϊόντα υψηλότερης ποιότητας που παράγονται με φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους είναι πολύ μικρή εφόσον οι καταναλωτές δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερο.

Η πολιτική της Ολλανδικής κυβέρνησης για μείωση της ρύπανσης απειλεί τους  επιχειρηματικούς στόχους των μεγάλων αγροτοβιομηχανικών επιχειρήσεων που τα συμφέροντά τους δεν εξυπηρετούνται από την συρρίκνωση της βιομηχανικής γεωργίας. Έχει ισχυρή βάση το επιχείρημα ότι οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες που στρέφονται εναντίον των κυβερνητικών επιδιώξεων για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και οι υποστηρικτές τους ανά τον κόσμο, στην ουσία εξυπηρετούν τις επιδιώξεις των μεγάλων αγροτοβιομηχανικών επιχειρήσεων (Big Ag).

Έχει ενδιαφέρον ότι ορισμένοι παρατηρητές και αναλυτές αναδεικνύουν το ρόλο της διάδοσης θεωριών συνωμοσίας μέσα στο κίνημα διαμαρτυρίας των Ολλανδών αγροτών ως μια σημαντική διάσταση που χαρακτηρίζει τις εξελίξεις. Σύμφωνα με αυτούς τους παρατηρητές, η διείσδυση θεωριών συνωμοσίας εύκολα ανιχνεύεται στον τοξικό διαδικτυακό διάλογο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα οποία προσέφυγαν οι αγρότες σε αναζήτηση στήριξης ενώ παράλληλα διαμαρτύρονταν στους δρόμους προκαλώντας μεγάλα και επικίνδυνα κυκλοφοριακά προβλήματα. Γρήγορα έγιναν ορατοί στο διαδίκτυο δύο διακριτοί ιδεολογικοί σχηματισμοί, ο ένας υπέρ του κινήματος των αγροτών και ο άλλος υπέρ της οικολογικής προστασίας. Βαθμιαία κορυφώθηκαν αισθήματα δυσπιστίας και αμφισβήτησης προς δημοσιογράφους, πολιτικούς και προς την επιστήμη. Στη συζήτηση κυριάρχησε η προκλητική αφήγηση ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τη μείωση των εκπομπών αλλά έχει κηρύξει «πόλεμο εναντίον των αγροτών» επειδή έχει άλλες βλέψεις για τη χρήση της γης που επιχειρεί να πάρει από αυτούς.

Ο διαδικτυακός διάλογος περιστρέφεται κυρίως γύρω από τις θεωρίες αυτές και η πολωμένη και τοξική συζήτηση δεν οδηγεί σε προτάσεις για εποικοδομητικές λύσεις. Οι θεωρητικοί της συνωμοσίας έχουν βρει ένα νέο τόπο, την ολλανδική κρίση αζώτου.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον απομένει η ανάγκη εξεύρεσης μιας λύσης για την περιβαλλοντική διαχείριση των 3,8 εκατομμυρίων Ολλανδικών αγελάδων, 12 εκατομμυρίων χοίρων και 102 εκατομμυρίων πουλερικών με στόχο την εξασφάλιση βιωσιμότητας. Με τις προτάσεις πολιτικής του κυβερνητικού συνασπισμού τις σχετικές με την εθελοντική εξαγορά των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που είναι υπεύθυνες για μεγάλο μέρος της ρύπανσης, έμπρακτα αμφισβητείται η αξία του στόχου της διατήρησης της Ολλανδίας στη  θέση του δεύτερου μεγαλύτερου εξαγωγέα αγροτικών προϊόντων στον κόσμο. Μετά τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις ενισχύεται η θέση αυτών που έχουν διαφορετική άποψη και γίνεται σαφές ότι το ζήτημα του τρόπου μείωσης των εκπομπών αζώτου θα παραμείνει θέμα υψηλής προτεραιότητας για την Ολλανδία στο επόμενο διάστημα.

Δημ. Ι. Δαμιανός, Ομότιμος Καθηγητής Αγροτικής Πολιτικής, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος της 4E

Φωτό άρθρου H ηγέτης του ΒΒΒ Caroline van der Plas πανηγυρίζει τη νίκη |©Sem van der Wal / POLITICO

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ