Αυτό το νέο κύμα παραγωγών ηλιακής ενέργειας δεν εξασφαλίζει απλώς φθηνή ηλεκτρική ενέργεια, αλλά συμμετέχει επίσης στην ενεργειακή μετάβαση
Στη Γερμανία έχουν εγκατασταθεί περισσότερα από 400.000 ηλεκτρικά ηλιακά συστήματα, τα περισσότερα από τα οποία καταλαμβάνουν μια απρόσκοπτη θέση στα μπαλκόνια των σπιτιών.
Νέα στοιχεία δείχνουν ότι τουλάχιστον 50.000 από τις φωτοβολταϊκές συσκευές προστέθηκαν μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2024. Μια έκρηξη που γεννήθηκε από την “πολύ ισχυρή ηλιακή κουλτούρα” της Γερμανίας, σύμφωνα με τα λόγια ενός εμπειρογνώμονα.
Τα ηλιακά μπαλκόνια είναι ένα κομμάτι της ευρύτερης ενεργειακής μετάβασης εσε ολόκληρη την Ευρώπη, εξηγεί ο Jan Osenberg, σύμβουλος πολιτικής στην ένωση SolarPower Europe.
“Τα βλέπουμε ως υποσύνολο της ηλιακής ενέργειας στις στέγες, αλλά και ως κάτι διαφορετικό”, λέει στο Euronews Green. “Ουσιαστικά το βλέπουμε ως μια τάση για τη χρήση όλων των δυνατών τεχνητών υποδομών για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας”.
Σιδηροδρομικές γραμμές αυτοκινητόδρομοι, πάρκινγκ, οροφές αυτοκινήτω και προσόψεις κτιρίων… ο κατάλογος των κατασκευών όπου γίνεται ηλιακή ανανέωση, συνεχίζεται.
Γιατί, λοιπόν, άλλες ευρωπαϊκές χώρες αργούν να υιοθετήσουν τέτοιου είδους συστήματα; Και τι πρέπει να ξέρετε αν σκέφτεστε να αποκτήσετε ένα ή δύο πάνελ για το μπαλκόνι σας;
Τα ηλιακά μπαλκόνια εν συντομία: Πώς λειτουργούν
Το κύριο πράγμα που διαφοροποιεί τα ηλιακά μπαλκόνια από τα ηλιακά συστήματα σε στέγες είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ μικρότερο σύστημα. Ουσιαστικά, η τεχνολογία αποτελείται από ένα ή δύο πάνελ που συνδέονται σε μια πρίζα ρεύματος.
Παράγουν μόνο περίπου το 10% της ενέργειας που παράγουν τα οικιακά συστήματα σε στέγες, λέει ο Osenberg.
Σύμφωνα με πρόχειρο υπολογισμό, εκτιμάται ότι η Γερμανία έχει περίπου 200 MW εγκατεστημένης ηλιακής ενέργειας σε μπαλκόνια- σε σύγκριση με 16 GW δυναμικότητας από τον τομέα των οικιακών στεγών.
Από την άποψη των πελατών, η κύρια διαφορά είναι ότι τα φωτοβολταϊκά μπαλκονιών είναι πολύ πιο εύκολο να εγκατασταθούν. Μπορείτε να αγοράσετε το κιτ online και δεν χρειάζεστε ηλεκτρολόγο για να το εγκαταστήσετε. Σε αντίθεση με τις εγκαταστάσεις σε στέγες, όπου συνιστώνται πιστοποιημένα συνεργεία για την αποφυγή κινδύνων πυρκαγιάς και ζημιών.
Με λίγα λόγια: τα πάνελ τοποθετούνται σε μια δομή στήριξης και συνδέονται μέσω καλωδίων σε έναν μετατροπέα που μετατρέπει την ηλεκτρική ενέργεια από συνεχές ρεύμα σε εναλλασσόμενο, το οποίο μπαίνει στην πρίζα σας μέσω μιας κανονικής πρίζας.
Για ποιους προορίζονται τα ηλιακά μπαλκόνια;
“Ο κύριος λόγος για την επιτυχία των ηλιακών συστημάτων μπαλκονιών είναι ότι δίνουν την ευκαιρία σε ανθρώπους που δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την ηλιακή ενέργεια πριν”, λέει εκπρόσωπος του Γερμανού κατασκευαστή Meyer Burger.
“Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν σπίτι ή δεν μπορούν να εγκαταστήσουν ηλιακή ενέργεια σε στέγη λόγω προστασίας από την κληρονομιά, σκίασης ή άλλων κατασκευαστικών συνθηκών της στέγης. Γι’ αυτούς, η ηλιακή ενέργεια μπαλκονιού είναι ελκυστική επειδή μπορούν να χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια για να παράγουν τη δική τους ηλεκτρική ενέργεια και να μειώνουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος”.
Η Γερμανία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που επένδυσαν στην ηλιακή τεχνολογία και σήμερα παράγει την περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από την ηλιακή ενέργεια στην Ευρώπη. Αλλά – όπως και αλλού – οι πολυκατοικίες άργησαν να συμμετάσχουν στο πάρτι.
“Ο τομέας των πολυκατοικιών στην ηλιακή ενέργεια στις στέγες ήταν πραγματικά εκτός της ηλιακής έκρηξης, [ήταν] πραγματικά παραμελημένος”, λέει ο Osenberg.
Ο ίδιος το αποδίδει αυτό στις προκλήσεις που συνεπάγεται το να συμφωνήσουν όλοι οι ιδιοκτήτες των κτιρίων για την ηλιακή ενέργεια στην ταράτσα, για παράδειγμα, και στις δυσκολίες στην κατανομή της ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ διαφορετικών διαμερισμάτων.
“Με την ηλιακή ενέργεια στο μπαλκόνι”, ωστόσο, “είναι ξαφνικά πολύ, πολύ απλό. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που δεν ήταν σε θέση να αποκτήσουν ηλιακή ενέργεια τα τελευταία 10 χρόνια έχουν τώρα έναν τρόπο να έχουν πρόσβαση σε αυτήν”.
Αυτό το “κύμα” νέων ιδιοκτητών ηλιακής ενέργειας δεν επωφελείται απλώς από τη φθηνή ηλεκτρική ενέργεια, λέει ο Osenberg- έχουν επίσης τη δυνατότητα να πάρουν τη θέση τους στην ενεργειακή μετάβαση.
“Η ηλιακή ενέργεια στην οροφή έχει πραγματικά αυτή την ενδυναμωτική δυναμική που οι άνθρωποι που αρχίζουν να έχουν ένα ηλιακό σύστημα, αρχίζουν να παρακολουθούν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, αρχίζουν να αισθάνονται ότι είναι κάποιος που πρωτοστατεί στην ενεργειακή μετάβαση, κάποιος που υποστηρίζει την ενεργειακή μετάβαση και είναι ήδη μέρος της” λέει.
Πώς έχει βοηθήσει η Γερμανία τους ανθρώπους να αποκτήσουν ηλιακή ενέργεια στο μπαλκόνι;
Η Γερμανία ήταν μπροστά για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες τη δεκαετία του 2000. Η κυβέρνηση ενθάρρυνε τους ανθρώπους να ασχοληθούν, ανταμείβοντάς τους, για παράδειγμα, με τιμολόγια τροφοδότησης, δίνοντας μια σταθερή τιμή για κάθε μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας που στέλνεται στο δίκτυο.
“Οι πελάτες είχαν ήδη ξεκινήσει αυτή την έκρηξη και ζήτησαν με επιτυχία απλοποιημένη γραφειοκρατία από την πολιτική”, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Meyer Burger. “Μέτρα όπως η κατάργηση του ΦΠΑ συνέβαλαν στη δημοτικότητα της ηλιακής ενέργειας στο μπαλκόνι”.
Οι επιδοτήσεις είναι επίσης διαθέσιμες σε περιφερειακό επίπεδο, με έως και 500 ευρώ να προσφέρονται στο Βερολίνο (δυνητικά το μισό κόστος ενός κιτ). Η τεχνολογία αποσβένεται μετά από περίπου τρία χρόνια, λέει ο Osenberg. Έτσι, με διάρκεια ζωής περίπου 20 χρόνια, “είναι μια πολύ απλή επένδυση για τους πολίτες”.
Σύμφωνα με το μητρώο κύριων δεδομένων της αγοράς, η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία διαθέτει επί του παρόντος τα περισσότερα plug-in ηλιακά συστήματα με πολύ περισσότερα από 80.000, ακολουθούμενη από τη Βαυαρία με περισσότερα από 60.000 και την Κάτω Σαξονία με περισσότερα από 50.000.
Το μέγεθος των ηλιακών συστημάτων μπαλκονιού αυξάνεται επίσης σταδιακά, προσθέτει ο Osenberg. Η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει τώρα να επιτρέψει την τοποθέτηση έως και τεσσάρων πάνελ.
Γιατί άλλες χώρες “χάνουν” την ηλιακή ενέργεια στα μπαλκόνια;
Η ΕΕ έχει δηλώσει ότι τα κράτη μέλη μπορούν να βοηθήσουν την υιοθέτηση των ηλιακών συστημάτων μπαλκονιών. Αλλά δεν είναι υποχρεωτική και δεν την έχουν αγκαλιάσει όλες οι χώρες.
Το Βέλγιο ,συγκεκριμένα, έχει απαγορεύσει τις συνδεδεμένες ηλιακές συσκευές λόγω φόβων σχετικά με τον αντίκτυπο της τροφοδότησης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας από μη καταγεγραμμένα συστήματα.
Οι διαχειριστές του δικτύου θέλουν να έχουν εποπτεία της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι ξαφνικές αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν σε διακοπή ρεύματος. “Αλλά κατά την άποψή μας αυτό δεν αποτελεί πραγματικά ζήτημα”, εξηγεί ο Osenberg, “επειδή η έγχυση από το σύστημα μπαλκονιού είναι τόσο μικρή που ο αντίκτυπος θα ήταν επίσης αρκετά αμελητέος”.
Η Αυστρία η Γαλλία, η Ιταλία, η Πολωνία και το Λουξεμβούργο έχουν υιοθετήσει ενθαρρυντική στάση απέναντι στην ηλιακή ενέργεια στα μπαλκόνια. Ενώ οι ακτιβιστές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ισπανία επιδιώκουν να πείσουν την κυβέρνησή τους να χαλαρώσει σύντομα τους κανόνες.
Πηγή: euronews.gr