Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συνέδριο για την ετικέτα και το Nutri-Score από IOC και QvExtra! με τραγική ελληνική απουσία

Ένα συνέδριο, που “καίει” την ελληνική ελαιοκομία, γιατί αν καθιερωθεί επίσημα το Nutri Score τότε οι ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών θα δεχθούν καίριο πλήγμα, όλοι θα είναι παρόντες, και η μόνη απούσα θα είναι η χώρα μας.

Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC), με το ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας, σε συνεργασία με την QvExtra! διοργανώνουν Συνέδριο με κεντρικό θέμα τα θρεπτικά και υγιεινά στοιχεία, τα οποία πρέπει / μπορούν να αναγράφονται στην ετικέτα της συσκευασίας των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων στην Ε.Ε.

Ποιοι θα συμμετάσχουν

Το Συνέδριο λαμβάνει χώρα στα κεντρικά γραφεία του IOC στη Μαδρίτη παρουσία του υπουργού Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας, Luis Planas, του επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιτροπής του IOC κ. Ali Ben Elhaj M’barek, του Εκτελεστικού Διευθυντή του IOC Abdellatif Ghedira, καθώς και της επικεφαλής της QvExtra! κας Soledad Serrano.

Στις εργασίες του θα συμμετάσχουν, εκτός από τον IOC, εκπρόσωποι του τομέα του ελαιολάδου από Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, και την Ε.Ε.:

– Διεπαγγελματική ελαιολάδου, Κλαδική Ελαιολάδου, Anierac (τυποποιητές), εκπρόσωποι του ισπανικού Υπουργείου Γεωργίας (Ισπανία)

– Asoliva (τυποποιητές), Ceq Italia (Ιταλία)

– Casa do Azeite /Διεπαγγελματική (Πορτογαλία)

– Γενικής Διεύθυνσης Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίουι θα αφορά τις προκλήσεις της επικοινωνίας των διατροφικών και υγειονομικών ιδιοτήτων του έξτρα παρθένου ελαιολάδου για παραγωγούς και συσκευαστές στην ΕΕ.

– Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο κ. Miguel Angel Martínez Gónzalez, Καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Navarra και ερευνητής Διατροφής και Επισκέπτης Καθηγητής Διατροφής στο Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Το θέμα του Συνεδρίου

Οι θρεπτικές ιδιότητες και τα οφέλη τoυ έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην υγεία έχουν υποστηριχθεί με βάσιμα επιστημονικά στοιχεία εδώ και πολλά χρόνια. Σήμερα είναι γνωστό με βεβαιότητα ότι το ελαιόλαδο, και ιδιαίτερα το εξαιρετικά παρθένο, μας κάνει καλό και μπορεί να προλάβει χρόνιες ασθένειες λόγω των λιπαρών οξέων του και της περιεκτικότητάς του σε φαινολικές ενώσεις. Ωστόσο, είναι δύσκολο να μεταφερθούν αυτές οι πληροφορίες με σαφείς και απλούς τρόπους στους καταναλωτές.

Αναμένεται να συζητηθούν η διατροφική σήμανση και οι υγειονομικές ιδιότητες του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στο πλαίσιο της στρατηγικής “Farm-to-Fork”. Η στρατηγική “Farm-to-Fork” που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει στην αναθεώρηση των κανόνων σήμανσης των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της διατροφικής σήμανσης στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας.

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί το ζήτημα του Nutri Score, το οποίο ενδιαφέρει άμεσα τον ελαιοκομικό τομέα της χώρας μας, καθώς αποτελεί μια μεγάλη απειλή για τις εξαγωγές των ελαιολάδων αλλά και των επιτραπέζιων ελιών.

Η τραγική ελληνική απουσία

Έχουμε, λοιπόν, ένα θέμα που “καίει” την ελληνική ελαιοκομία, γιατί αν καθιερωθεί επίσημα το Nutri Score τότε οι ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών θα δεχθούν καίριο πλήγμα, όλοι θα είναι παρόντες, και η μόνη απούσα θα είναι η χώρα μας.

Από το Ελιά & Ελαιόλαδο, όπως και από το olivenews.gr έχουμε επανηλημένα θέσει το ζήτημα της πλήρους ελληνικής απουσίας από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας-IOC, έστω και με ένα χαμηλόβαθμο υπάλληλο τη στιγμή που οι άλλες χώρες, και ιδίως το αραβο-ισπανο-τουρκικό μπλόκ, “λύνει και δένει”, όμως κανείς δεν δείχνει να ενδιαφέρεται και να συγκινείται.

Σε μια χώρα που το “εθνικό της προϊόν” είναι θεσμικά διαλυμένο και ανύπαρκτο, που η κύρια απασχόληση είναι τα προγράμματα, οι “κορονοεπιδοτήσεις” και ποιος θα διαχειριστεί τους σέρβερ του ΟΣΔΕ, λυπάμαι που το λέω, αλλά μέλλον δεν υπάρχει.

Το Συνέδριο μπορείτε να το παρακολουθήσετε ζωντανά μέσα από τον ακόλουθο σύνδεσμο:https://www.youtube.com/watch?v=BBOFr0HlIjA

Πηγή: olivenews.gr

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ