Παρασκευή, 4 Απριλίου, 2025
spot_img
spot_img
spot_img

Στύλιος: ανοικτό το ενδεχόμενο για έγκριση των επιλαχόντων νέων αγροτών

spot_img

Η κυβέρνηση, όχι μόνο για την Κρήτη, αλλά και τις υπόλοιπες περιφέρειες, σκέφτεται την έγκριση των επιλαχόντων νέων αγροτών τόνισε σε επίκαιρη ερώτηση στην βουλή.

Με αφορμή σχετική επίκαιρη επερώτηση Κεγκέρογλου τέλη Σεπτεμβρίου στη βουλή, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος, ότι θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για έγκριση των επιλαχόντων νέων αγροτών

Η συζήτηση που έγινε από τα πρακτικά του κοινοβουλίου αναλυτικά:

Επιστρέφουμε στις επίκαιρες ερωτήσεις, αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Εισερχόμεθα στην τέταρτη με αριθμό 1049/26-9-2022 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής κ. Βασιλείου Κεγκέρογλου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Θα αυξήσετε τελικά κατά 25 εκατομμύρια την χρηματοδότηση του μέτρου των νέων αγροτών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την Περιφέρεια Κρήτης, ώστε να μην μείνει εκτός κανένας νέος που επιθυμεί να ασχοληθεί με την αγροτική παραγωγή»;

Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεώργιος Στύλιος. Ορίστε, κύριε Κεγκέρογλου, έχετε τον λόγο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, είναι ένα θέμα που απασχολεί, βεβαίως, και άλλες περιφέρειες, αλλά ιδιαίτερα την Κρήτη, αφού στο Πρόγραμμα που προκηρύχθηκε υπεβλήθησαν συνολικά 2.599 αιτήσεις νέων αγροτών και εντάχθηκαν 1.459, ενώ η μεγαλύτερη μερίδα από τους υπόλοιπους που δεν εντάχθηκαν πληρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στο Πρόγραμμα. Δεν είναι, δηλαδή, από αυτούς που αποκλείστηκαν, λόγω έλλειψης προϋποθέσεων. Έχουμε κάνει πάρα πολλή συζήτηση σε αυτή την Αίθουσα -και εκτός Αιθούσης βεβαίως- για τις επιπτώσεις που είχε η δεκαετής οικονομική κρίση, η πανδημία του κορωνοϊού και βεβαίως, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και στη συνέχεια η κατάσταση με την ακρίβεια, την τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής και τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα. Έχουμε μιλήσει για την αναμόρφωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και έχουμε συζητήσει και μαζί συγκεκριμένα θέματα, ούτως ώστε να ενισχύεται ο πρωτογενής τομέας με μία πολιτική αποτελεσματική και βέβαια σημαντικός παράγοντας είναι η ένταξη ανθρώπινου δυναμικού. Αυτό, λοιπόν, που ρωτάμε τώρα για την Περιφέρεια Κρήτης είναι εάν προτίθεστε, τελικά –και λέμε το τελικά γιατί έχει γίνει και άλλη συζήτηση με τον Υπουργό- να αυξήσετε κατά 25 εκατομμύρια -το ιδανικό- τον προϋπολογισμό του μέτρου νέων αγροτών του Προγράμματος για την Περιφέρεια Κρήτης, ώστε να μη μείνει κανείς νέος αγρότης εκτός και επαναλαμβάνω, κανείς από αυτούς που έχουν τις προϋποθέσεις και πληρούν τα κριτήρια, για να ενταχθούν. Πείτε μας σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αξιολόγηση του προγράμματος νέων αγροτών. Οι ενστάσεις προχώρησαν; Τι περισσεύματα από πιστώσεις υπάρχουν από άλλες περιφέρειες, προκειμένου να γίνει άμεσα και χωρίς αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού η ανακατανομή προς την περιφέρεια Κρήτης. Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε συνάδελφε, είναι μια ερώτηση η οποία αφορά ένα πάρα πολύ ουσιαστικό θέμα, την ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας. Πάνω εκεί βασιζόμαστε στην αναζωογόνηση της ελληνικής περιφέρειας. Γι’ αυτόν τον λόγο η Κυβέρνησή μας και το Υπουργείο σχεδίασε σε τελείως άλλη βάση το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα νέων αγροτών που είχαν προκηρυχθεί σε παλαιότερες προγραμματικές περιόδους. Εδώ, λοιπόν, είχαμε ένα καλό πρόγραμμα, με μια καλή και ισχυρή χρηματοδότηση. Διπλασιάσαμε το ποσόν στα 35.000 με 40.000 ευρώ για τον κάθε νέο αγρότη. Είχαμε πραγματικά πολλές χιλιάδες αιτήσεις. Οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 16.500. Εκτιμούμε ότι 14.000 θα ενταχθούν στο τέλος. Αυτά είναι καλά στοιχεία και καλά σημάδια για το πρόγραμμα.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε κάποιες προϋποθέσεις. Μια προϋπόθεση ήταν να υπάρχει ένα επιχειρηματικό σχέδιο, δηλαδή ο αγρότης να μην παίρνει τα χρήματα μόνο ως ποσό και από εκεί και πέρα να το διαθέσει όπως να ‘ναι και με οποιονδήποτε τρόπο, αλλά να έχει ένα επιχειρηματικό σχέδιο. Δηλαδή ο ίδιος από πριν να έχει προϋπολογίσει, να έχει ,σχεδιάσει να έχει προγραμματίσει πού θα ασχοληθεί, με ποιόν τρόπο, πώς θα αξιοποιήσει αυτά τα χρήματα για να έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για τον ίδιο. Μάλιστα βάλαμε και προϋπόθεση μετά τη λήξη της ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού σχεδίου να είναι δεσμευμένος στον πρωτογενή τομέα για άλλα τέσσερα χρόνια, δηλαδή συνολικά μια περίοδο κοντά στα επτά χρόνια. Ένα άλλο κριτήριο πολύ σημαντικό ήταν η εκπαίδευση, να υπάρχει και ένα κριτήριο και για τη μοριοδότηση, για να μοριοδοτηθεί κάποιος, να έχει περάσει ένα σεμινάριο, να έχει τελειώσει μια τεχνική σχολή, ένα ΙΕΚ, ένα τεχνολογικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, ένα πανεπιστήμιο. Η εκπαίδευση πάνω στον αγροτικό χώρο μοριοδοτούνταν επιπλέον. Έτσι φτάσαμε σήμερα να έχουμε την ευχάριστη θέση να πούμε ότι το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε πολύ γρήγορα και αυτό δεν έγινε τυχαία. Σε έξι με επτά μήνες βγάλαμε τα αποτελέσματα. Το ήξεραν από πριν οι αγρότες.

Να σας πω ότι οι αιτήσεις έγιναν ψηφιακά, καταργήθηκε ο φυσικός φάκελος. Τα εννέα από τα δέκα δικαιολογητικά συλλέχθηκαν με διαλειτουργικότητες, έγινε η αξιολόγηση ψηφιακά και καταλήξαμε να έχουμε τα αποτελέσματα. Έχουμε, λοιπόν, βγάλει στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας τα αποτελέσματα για το πρόγραμμα των νέων αγροτών σε όλες τις περιφέρειες. Έχουμε καταβάλει τα χρήματα της προκαταβολής στις έντεκα από τις δεκατρείς περιφέρειες στο 90%. Θα το ξαναπώ πάλι. Η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε για το σύνολο των περιφερειών της χώρας. Δώσαμε την προκαταβολή στις έντεκα περιφέρειες. Εκκρεμεί το βόρειο και το νότιο Αιγαίο, μόνο αυτές οι δύο περιφέρειες. Η προκαταβολή είναι το 70% των χρημάτων που δικαιούται ο κάθε νέος αγρότης ενταγμένος στο πρόγραμμα. Καταλαβαίνετε ότι έχουν δοθεί κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ μόνο με την προκαταβολή. Το πρόγραμμα κρατάει το 10% για να εκδικαστούν οι ενστάσεις. Οι ενστάσεις από τα στοιχεία που έχω θα ολοκληρωθούν μέσα στον Οκτώβριο, για να μπορεί να καταβληθεί και το υπόλοιπο ποσό για να φτάσουμε στο 100%.
Θα σας πω στοιχεία για την Κρήτη στη συνέχεια. Είναι έτσι όπως τα είπατε οι αριθμοί για την Κρήτη.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ. Κύριε Κεγκέρογλου, έχετε τον λόγο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, είμαι θιασώτης -όχι τώρα, από πολλά χρόνια- της ύπαρξης επιχειρηματικού σχεδίου και από τον νέο αγρότη και βέβαια της συμπερίληψης στο πρόγραμμα της κατάρτισης της εκπαίδευσης και της πρακτικής που αυτό μπορεί μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό να δώσει καλύτερα αποτελέσματα έναντι της απλής καταβολής επιδοτήσεων και χρηματοδοτήσεων. Άρα, δεν διαφωνούμε σε αυτό. Το πρόγραμμα τα έβαλε. Σε αυτό που διαφωνούμε είναι ότι οκτακόσιοι σαράντα περίπου από την Κρήτη δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα. Τις έχουν αυτές τις προϋποθέσεις και το επιχειρηματικό σχέδιο και όλα τα ζητήματα. Ο τρόπος μοριοδότησης ήταν ένα ζήτημα και βεβαίως η κατανομή ανάμεσα στη ζωική και τη φυτική παραγωγή, όπου δεν υπήρξε μια ισορροπία. Αν το μελετήσετε θα δείτε ότι πρέπει να ενισχύσετε -για να υπάρξει αυτή η ισορροπία- και τον τομέα της φυτικής παραγωγής. Καλώς ενισχύθηκε της κτηνοτροφικής, αλλά όχι εις βάρος της φυτικής.

Αυτό το οποίο, λοιπόν, λέμε είναι ότι εβδομήντα τέσσερα και μισό μόρια είχε ο τελευταίος, εβδομήντα τέσσερα είχε η επόμενη κατηγορία. Και οι δύο πληρούν τα κριτήρια. Τη στιγμή που κάνεις μια προκήρυξη και λες ότι αυτά τα κριτήρια θέλω και τα πληρούν ένας μεγάλος αριθμός, έρχεσαι μετά και λες: «Α, επειδή δεν έχω λεφτά, θα πάμε μέχρι το εβδομήντα τέσσερα και μισό». Αυτό είναι το πρόβλημα, επειδή δεν έχω τα αντίστοιχα διαθέσιμα. Άρα, λοιπόν, εάν συμφωνούμε ότι είναι μεγάλη ανάγκη -τουλάχιστον όσοι έχουν όρεξη- με βάση τις προδιαγραφές που βάλατε να ενταχθούν στον πρωτογενή τομέα -και φαίνεται ότι οι οκτακόσιοι σαράντα νέοι αγρότες στην Κρήτη έχουν αυτήν τη διάθεση και ενώ τους λέτε «παιδιά, με συγχωρείτε, μια άλλη φορά περάστε, γιατί τώρα σας προκυρήξαμε μεν, σας είπαμε εάν έχετε τις προϋποθέσεις ελάτε, αλλά δεν έχουμε χρήματα»-, εάν συμφωνούμε, λοιπόν, αυτοί να δικαιωθούν και να ενταχθούν και ότι υπάρχει ανάγκη να ενταχθούν στον πρωτογενή τομέα να το ενισχύσουμε μέσα στα πλαίσια μιας ευρύτερης πολιτικής που αφορά τη διατροφική επάρκεια και ασφάλεια, αλλά και το γεγονός ότι στην πατρίδα μας ο πρωτογενής τομέας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας, τότε πρέπει να βρείτε τρόπους χρηματοδότησης του προγράμματος. Αναφέρομαι στην Κρήτη και όπου αλλού υπάρχει αυτό. Εάν υπάρχουν περισσεύματα από άλλες περιφέρειες λόγω του ότι δεν υπήρξε ενδιαφέρον, καλό είναι να μας πείτε πού -σε ποιες περιφέρειες- υπάρχουν τα περισσεύματα, για να μεταφερθούν. Ποιο είναι το συνολικό ποσό που απαιτείται για να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις -για την Κρήτη το προσδιόρισα, είναι 25 εκατομμύρια-, προκειμένου να μην μείνει κανείς από τους δικαιούχους εκτός προγράμματος. Δείτε ποια άλλα προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν απορροφούν, να μεταφερθούν, να γίνει μια ανακατανομή, να ζητήσετε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να σας δοθεί η έγκριση και να προχωρήσετε σε αυτό το πρόγραμμα που είναι πετυχημένο, μπορεί να είναι επιτυχημένο. Αλλά χωρίς την ένταξη των ανθρώπων που έχουν τις προϋποθέσεις, πώς θα είναι επιτυχημένο, κύριε Υπουργέ; Θα είναι εν μέρει. Άρα, λοιπόν, αυτό είναι το ζητούμενο, χρήματα, για να μπουν όλοι όσοι το δικαιούνται.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Στα στοιχεία συμφωνούμε, κύριε συνάδελφε. Είναι γύρω στους δύο χιλιάδες τριακόσιοι εξήντα δύο αυτοί οι οποίοι εγκρίθηκαν και μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Έχουν ενταχθεί χίλιοι τετρακόσιοι πενήντα εννιά. Μιλώ για την Κρήτη. Θα ενταχθούν, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των ενστάσεων στο τέλος Οκτωβρίου,  και άλλοι εκατόν εβδομήντα. Άρα, συμφωνούμε ότι θα φτάσουμε στους χίλιους εξακόσιους και θα υπολείπεται ο αριθμός που είπατε. Χαίρομαι που μας πιστώνετε ότι έχουμε ένα καλό πρόγραμμα. Θέλω, όμως, και εσείς να αναγνωρίσετε ότι ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου προγράμματος ήταν 425 εκατομμύρια -έτσι ξεκινήσαμε-, έγινε μια υπερδέσμευση κατά 100 εκατομμύρια και έχουμε φτάσει σήμερα στα 525 εκατομμύρια. Δηλαδή, βλέπετε ότι η Κυβέρνηση εξαντλεί τις προσπάθειές της και συνεχίζει να προσπαθεί για να βρει πόρους από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, από προγράμματα, για να προχωρά σε αυτή την υπερδέσμευση. Θα συμφωνήσουμε, επίσης, μαζί σας ότι δεν μπορεί να λέμε ότι όλοι πρέπει να μπουν, αλλά να μπουν αυτοί οι οποίοι πληρούν κριτήρια, γιατί καταλαβαίνω και υιοθετώ αυτό που λέτε, ότι η διαφορά στη μοριοδότηση μεταξύ του «74,5» και του «74» είναι πολύ μικρή. Το αντιλαμβάνομαι. Συνεπώς, πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Εγώ σας λέω προσωπικά, με προσωπική δέσμευση ότι θα εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια, αλλά θέλω να ξέρετε το εξής, ότι δεν αφορά μόνο την Κρήτη. Έχουμε αιτήματα από το σύνολο των περιφερειών της χώρας για να υπάρξει επιπλέον επέκταση στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα και από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και από την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Προσωπικά έχουν επικοινωνήσει οι Περιφερειάρχες και έχουμε μιλήσει μαζί. Άρα, υπάρχει το αίτημα και από την Κρήτη και από άλλες περιφέρειες. Αυτό, όμως, καταλαβαίνετε και εσείς ότι γεννά ανάγκες για το σύνολο της χώρας και επειδή είναι ευρωπαϊκό πρόγραμμα καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να οδηγηθεί μόνο σε μία περιφέρεια. Αυτό, όμως, να το αναγνωρίσετε. Θα αφορά, λοιπόν και άλλους.

Συνεπώς, η ανάγκη αναζωογόνησης της ελληνικής υπαίθρου και ανανέωσης του αγροτικού πληθυσμού της χώρας είναι ευρωπαϊκό ζητούμενο, είναι και ελληνικό ζητούμενο και δική μας προτεραιότητα. Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο που υπάρχει. Όντως από κάποιες περιφέρειες δεν καλύφθηκε ο αρχικός προϋπολογισμός που είχε σχεδιαστεί. Στην Κρήτη ξεκινήσαμε με 37,3 εκατομμύρια ευρώ και φτάσαμε στα 66 εκατομμύρια ευρώ.

Και να πω επιπλέον ότι το Πρόγραμμα είχε μια συγκριτική αξιολόγηση και έναν ανταγωνιστικό χαρακτήρα, ότι υπάρχουν και άλλα προγράμματα, όπως η Βιολογική Γεωργία, που έτρεξε και πήγε πολύ καλά. Ετοιμάζουμε και τα σχέδια βελτίωσης και μαζί συνολικά, όμως, θα δούμε την αξία, τη σημασία, τη σπουδαιότητα που έχει ο «Νέος Αγρότης», ο «Νέος Γεωργός» και το συγκεκριμένο Πρόγραμμα, που την αναγνωρίζουμε όλοι. Θα δούμε και το σύνολο των υπόλοιπων προγραμμάτων που είναι στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και θα εκτιμήσουμε την κατάσταση, θα τη μελετήσουμε. Δεν μπορώ να σας δώσω συγκεκριμένη απάντηση τώρα. Ευχαριστώ.

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ