- Πολύ καλές τιμές διαμορφώνονται στην αγορά, ωστόσο τα λειτουργικά έξοδα έχουν εκτοξευτεί!
Ένα ράλι τιμών που προκαλεί μεν χαμόγελα αλλά δεν επαρκεί για να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα στην κτηνοτροφία, καταγράφεται στο γάλα αλλά και ευρύτερα τα γαλακτοκομικά προϊόντα τόσο στη Βόρεια Ελλάδα όσο και στο σύνολο της χώρας. Οι τιμές που διαμορφώνονται στην αγορά του γάλατος δεν έχουν καμία σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, με τους κτηνοτρόφους να μιλούν για την καλύτερη τιμή πώλησης της τελευταίας δεκαετίας.
Η μείωση του ζωικού κεφαλαίου, που συνεχίζεται με ταχύτατους ρυθμούς, οδηγεί στο να μειωθεί και το γάλα που παράγεται. Η έλλειψη στην αγορά ευνοεί πάντα την άνοδο των τιμών, ωστόσο την ίδια στιγμή οι κτηνοτρόφοι καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι μέσα στην τσέπη για την κάλυψη των βασικών λειτουργικών αναγκών των σταβλικών εγκαταστάσεων τους, με αποτέλεσμα – όπως τονίζουν εμφατικά – η κτηνοτροφία στην Ελλάδα να παραμένει ένα μη βιώσιμο επάγγελμα.
Οι καλύτερες τιμές των τελευταίων ετών
Όπως υπογραμμίζει ο Αθανάσιος Λουκμακιάς, κτηνοτρόφος από την Ξάνθη και μέλος του ΔΣ του ΣΕΚ, οι τιμές στην αγορά είναι οι καλύτερες των τελευταίων ετών, με τον ίδιο να εκτιμά πως θα ανέβουν ακόμη περισσότερο όσο πλησιάζουμε προς την άνοιξη. «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε οι τιμές στο πρόβειο γάλα είναι οι καλύτερες των τελευταίων 20 ετών. Ξεκινάμε από 1,15 με 1,25 ευρώ το κιλό, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που φτάνουμε ακόμη και στο 1,30» σημειώνει ο ίδιος, εξηγώντας ωστόσο πως οι μεγάλες ελλείψεις στην αγορά έχουν σχεδόν “ισοπεδώσει” τα επιμέρους ποιοτικά χαρακτηριστικά του κάθε παραγωγού. «Δυστυχώς ωστόσο βλέπω πως φέτος, λόγω της αυξημένης ζήτησης, δεν κοιτάνε τόσο ούτε το τονάζ ούτε και την ποιότητα και τα λιπαρά για παράδειγμα που έχει το γάλα. Ένας που έχει μεγάλο τονάζ και ένας που έχει μικρό, έχουν μικρή διαφορά στην τιμή» προσθέτει ο ίδιος.
Η άνοδος των τιμών δεν περιορίζεται μόνο στο πρόβειο, μίας και αντίστοιχα στο αγελαδινό διαμορφώνεται στα 0,45 ευρώ / κιλό και αγγίζει ακόμη και τα 0,50 ευρώ / κιλό, ενώ το κατσικίσιο φτάνει τα 60 λεπτά το κιλό.
«Υπάρχει μεγάλη έλλειψη στην αγορά και αυτό οφείλεται τόσο στο ότι μειώθηκε το ζωικό κεφάλαιο όσο και στο ότι απέφεραν καρπούς οι έλεγχοι και ακούμε συνέχεια για πρόστιμα για “παράνομη” φέτα» εξηγεί ο κτηνοτρόφος από την Ξάνθη, σημειώνοντας πως «αυξήθηκαν ωστόσο παρά πολύ και οι ζωοτροφές, οπότε πρακτικά ερχόμαστε να ισοσκελίσουμε. Αν δεν ανέβαινε η τιμή στο γάλα δεν υπήρχε περίπτωση να μείνει κοπάδι. Θα τα πουλούσαν όλοι. Το κόστος παραγωγός ανέβηκε κατά 40% με 50%. Το καλαμπόκι από 20 λεπτά πήγε στα 30, το τριφύλλι πήγε και αυτό στα 30 λεπτά. Μιλάμε για τρελές τιμές. Το πετρέλαιο πέρσι τέτοια εποχή ήταν στο ευρώ, τώρα έχει 1,60. Στο ρεύμα έρχονται οι λογαριασμοί και τραβάμε τα μαλλιά μας».
Εκτοξεύτηκαν τα λειτουργικά
«Στην ουσία είναι μία τρύπα στο νερό όταν το κόστος παραγωγής ανεβαίνει ακόμη και 60% με 70%» σχολιάζει ο Πρόεδρος των κτηνοτρόφων Καβάλας, Νίκος Δημόπουλος, για την άνοδο των τιμών στο γάλα, εκτιμώντας πως πρόκειται για κάτι που βοηθάει την ψυχολογία των κτηνοτρόφων περισσότερο απ’ ότι την τσέπη τους. «Νιώθεις απλά ψυχολογικά καλύτερα, γιατί αυτό που πουλάς έχει αξία» τονίζει.
Μάλιστα ο ίδιος υπογραμμίζει εμφατικά πως όλα τα λειτουργικά έξοδα μίας κτηνοτροφικής μονάδας έχουν εκτοξευτεί, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. «Το καλαμπόκι πάει στα 30 με 35 λεπτά. Τα φάρμακα έχουν ανέβει, το πετρέλαιο, τα καύσιμα. Θέλεις να διανύσεις μία απόσταση απλά από το σπίτι σου μέχρι την κτηνοτροφική μονάδα σου και το κόστος αυτό έχει ανέβει κατά 30%. Το ρεύμα επίσης, και το ρεύμα είναι κάτι που το χρειάζεσαι σίγουρα» προσθέτει με νόημα ο ίδιος, ενώ όπως εξηγεί η άνοδος των τιμών βρίσκεται σε ευθεία συνάρτηση με τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου, που οδηγεί και σε έλλειψη στην αγορά.
«Το ζωικό κεφάλαιο έχει μειωθεί κατά 30,5%» τονίζει, ενώ διευκρινίζει και το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει και η είσοδος νέων γαλακτοβιομηχανιών στην αγορά, καθώς έτσι «σπάει» το μονοπώλιο και διαμορφώνονται πιο ευνοϊκές τιμές για τους κτηνοτρόφους.
ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ