Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
spot_img
spot_img

Σταφιδικά πυρά μεταξύ ιδιωτών μεταποιητών και βουλευτών

spot_img

Κόντρα με ανακοινώσεις εκατέρωθεν για το θέμα της σταφίδας ξέσπασε μεταξύ βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ κ.Λαμπρόπουλο και ιδιωτών μεταποιητών σταφίδας. Αναλυτικά οι ανακοινώσεις:

Ερώτηση για την κορινθιακή σταφίδα κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ. Γιάννης Λαμπρόπουλος. Αναλυτικά

“Η κορινθιακή σταφίδα, ένα προϊόν σχεδόν εξ ολοκλήρου εξαγώγιμο (σε ποσοστό μεγαλύτερο από 95 % της ετήσιας παραγωγής) παρουσιάζει, για πρώτη χρονιά, σημαντικά πλεονάσματα. Συνεταιρισμοί και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις εξαγωγές της κορινθιακής σταφίδας και αντιπροσωπεύουν ποσοστό που υπερβαίνει τα τελευταία χρόνια το 70% των ελληνικών εξαγωγών σταφίδας, καταγράφουν, εξ αιτίας της πανδημίας, μια σημαντική μείωση της εμπορικής διάθεσης του προϊόντος, με συνέπεια περίπου το ήμισυ της περυσινής παραγωγής να παραμένει αδιάθετο στις αποθήκες τους, ενώ το ποσοστό αυτό αναμένεται δυστυχώς να αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες λόγω της ολοκλήρωσης του τρύγου και της συγκέντρωσης της νέας εσοδείας που θα προστεθεί στα αποθέματα της προηγούμενης χρονιάς.

Ήδη η τιμή αγοράς της σταφίδας αρχίζει να διαμορφώνεται σε πολύ χαμηλές τιμές που κινούνται στο -40% της περσινής τιμής, γεγονός ολέθριο για τους παραγωγούς μας, οι οποίοι ήδη σκέφτονται την οριστική εγκατάλειψη της καλλιέργειάς της, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχουν αποθηκευτικά μέσα (τα ειδικά πλαστικά παλετοκιβώτια) και χώροι για να εξυπηρετηθούν λόγω των περσινών πλεονασμάτων. Η πλήρης επαναλειτουργία της παγκόσμιας αγοράς λόγω της πανδημίας είναι βέβαιο ότι θα καθυστερήσει σημαντικά, ενώ ακόμη και μετά την επαναλειτουργία της είναι επίσης βέβαιο ότι η απορρόφηση του προϊόντος δεν θα είναι ικανοποιητική, με αποτέλεσμα η τιμή αγοράς της σταφίδας από τον παραγωγό να καταβαραθρωθεί περαιτέρω.

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει σαφώς ότι καθίσταται σήμερα άκρως επιβεβλημένη η οικονομική στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων (συνεταιριστικών και ιδιωτικών) Κορινθιακής Σταφίδας. Απαιτείται ένα πρόγραμμα στήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων σταφίδας για την απόσυρση των πλεονασμάτων για την αντιμετώπιση των σοβαρών διαταραχών της αγοράς που προκάλεσε η πανδημία Covid-19.Εξάλλου, εσείς με Δελτίο Τύπου στις 16 Ιουλίου 2021 αναγνωρίζατε το πρόβλημα, τον κυρίαρχο ρόλο των συνεταιριστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην διαχείρισή του και ειδικά της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών και δεσμευόσασταν ότι έγκαιρα θα δοθεί λύση. Παρά ταύτα ενάμιση μήνα μετά δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα, δεν έχει γίνει ουδεμία ουσιαστική ενέργεια για την απόσυρση των περυσινών πλεονασμάτων και τα χειρότερα ήρθαν.Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ. υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε άμεσα να προβείτε ώστε να στηρίξετε τις τιμές παραγωγού, τους συνεταιρισμούς και τις επιχειρήσεις που έχουν αδιάθετα αποθέματα, λόγω της πανδημίας και πρέπει να αποσυμφορηθούν, ώστε να κάνουν την παρέμβασή τους, για να μπορέσουμε να περισώσουμε την φετινή παραγωγή και να μην οδηγήσουμε τους παραγωγούς στην εγκατάλειψη και την εξαθλίωση;”.

Απάντηση έδωσε με επιστολή τους “η πλειονότητα των επιχειρήσεων του κλάδου” μεταποίησης και εξαγωγής κορινθιακής σταφίδας, που στρέφει τα πυρά στον βουλευτή και “δείχνει” το πρόβλημα στην ΠΕΣ και ΈΑΣ Μεσσηνίας.

Κύριε Λαμπρόπουλε,

Ακολούθως θα βρείτε παρατηρήσεις αναφορικά με την επιστολή που στείλατε στο ΥΠΑΑΤ για το θέμα της κορινθιακής σταφίδας εσοδείας 2020.

Καταρχάς θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε στο μέλλον, προτού λαμβάνεται μια θέση να διερευνάτε λίγο παραπάνω το θέμα και να ενημερώνεσται σφαιρικά από όλους τους εμπλεκόμενους. Καθώς βέβαια είσαστε υποστηρικτής της φιλελεύθερης ιδιωτικής οικονομίας και μέλος του κοινοβουλίου, σας γνωρίζουμε πως στον κλάδο μας είναι και άλλες 22 επιχειρήσεις (πιστοποιημένες από το ΥΠΑΑΤ για μεταποίηση κορινθιακής σταφίδας), που υποστηρίζουν με τη λειτουργία τους πλήθος παραγωγών και εργαζομένων και ευτυχώς, δεν υπάρχει μόνο η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών Α.Ε. να μονοπωλεί το προϊόν.

1. Αναφέρατε ότι το ήμισυ της περσινής παραγωγής παραμένει αδιάθετο.

Λανθασμένη ενημέρωση. Η Ελλάδα παράγει το μέγιστο 20.000 τόνους περίπου κορινθιακής σταφίδας ετησίως, εκ των οποίων το 85% είναι εμπορεύσιμο, καθώς το 15% είναι απόρριμα κατά την παραγωγική επεξεργασία. Δηλαδή τελικά εμπορεύσιμοι είναι 17.000 τόνοι περίπου. Την εσοδεία 2020 που διανύσαμε βάσει στοιχείων της EUROSTAT (τα οποία αν θέλετε θα τα θέσουμε στη διάθεσή σας) έχουμε εξαγάγει παραπάνω από 13.000 τόνους ετοίμου προϊόντος μέχρι και τον Ιούνιο (μην μετρώντας άλλους 2 μήνες δουλειάς κοντά στους 2.000-2.500 τόνους). Επίσης, πρέπει να λάβετε υπόψιν σας ότι άνω των 1.000 τόνων καταναλώνονται εσωτερικά στην Ελλάδα.

Συνεπώς, Μόνο οι 13.000 τόνοι που έχουν εξαχθεί συν τους 1.000 της εσωτερικής αγοράς, βάσει στοιχείων μέχρι τον Ιούνιο είναι το 82,3% της εσοδείας 2020. Προσθέτοντας και τις εξαγωγές Ιουλίου-Αυγούστου που εκτιμώνται σε περίπου 2.500 τόνους, οι πωλήσεις της σταφιδικής περιόδου ανέρχονται στο 94% της εσοδείας 2020.

Συνεπώς, πώς αναφέρετε ότι η μισή εσοδεία το 2020 βρίσκεται σε αποθήκες; Με τι στοιχεία βγάζετε αυτά τα νούμερα; Δηλώσεις σαν τις δικές σας και ειδικά από κυβερνητικούς βουλευτές, βασιζόμενες σε ψευδή στοιχεία που εντέχνως σας διοχετεύουν, δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στην αγορά, καθώς φτάνουν δυστυχώς μέχρι και στους πελάτες στο εξωτερικό (που διαμορφώνουν τις τιμές βάσει ζήτησης και προσφοράς) και παρακαλούμε πολύ στο μέλλον να φροντίζετε για σφαιρική ενημέρωση και όχι μονόπλευρη.

2. Αναφέρατε ότι η τιμή της σταφίδας είναι κατά 40% μειωμένη από πέρυσι.

Λανθασμένη ενημέρωση. Η τιμή πέρυσι τον Σεπτέμβριο ανερχόταν στο 1,55 ευρώ/κιλό (η υψηλότερη της περσινής σεζόν) και τώρα αντίστοιχα στο 1,25, δηλαδή 19,3% μείωση από πέρυσι, και μάλιστα χωρίς επιπλέον κρατήσεις που είθισται να γίνονται από συνεταιριστικές οργανώσεις.

Αν δε, δείτε τα στατιστικά στοιχεία του ΥΠΑΑΤ από το 2002 έως και σήμερα η μέση τιμή παραγωγού ήταν μεταξύ 1-1,20 ευρώ.

3. Ζητάτε στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων αντί να ζητάτε στήριξη των παραγωγών. Το έχετε καταλάβει αυτό; Στήριξη χρειάζονται οι παραγωγοί και το εισόδημά τους, όχι οι εταιρείες που διακινούν το προϊόν και είναι ενάντια στον υγιή ανταγωνισμό. Ιδιαίτερα δε στην περίπτωση της ΠΕΣ Α.Ε. που πιέζει επτά μήνες τώρα για απόσυρση αποθεμάτων, ενώ συνεχίζει διαρκώς να εξάγει προϊόν, σας υπενθυμίζουμε πως τα αποθέματα διαφόρων εσοδειών δημιουργήθηκαν από την ιμπεριαλιστική – επιθετική πολιτική που έκαναν τα προηγούμενα χρόνια με τελικό στόχο να εξαφανίσουν τους ιδιώτες ανταγωνιστές αλλά και άλλες συνεταιριστικές οργανώσεις όπως την ΕΑΣ Ζακύνθου.

4. Αναφέρατε ότι οι εταιρείες που ζητούν την απόσυρση των αποθεμάτων εξαγάγουν άνω του 70% της ελληνικής σταφίδας.

Λανθασμένη ενημέρωση. Σίγουρα δεν λάβατε στοιχεία για αυτό το νούμερο, καθώς κυμαίνεται κοντά στο 50% και πιθανόν πιο κάτω. Δηλαδή υπάρχει και ένα άλλο 50% που αντιδρά και δεν συμφωνεί. Τι έχετε κάνει για αυτό το 50% που το συγκροτούν 22 επιχειρήσεις;

Επιπλέον, καλό είναι να ρωτήσετε αυτούς που σας δίνουν αυτά τα ελλιπή και ανακριβή στοιχεία, πώς είναι δυνατόν η ΠΕΣ Α.Ε., να λέει και να ισχυρίζεται ότι έχει αποθέματα 8.000 τόνους (και μάλιστα ότι είναι η πρώτη χρονιά που έχει αποθέματα) όταν συγκέντρωσε 9.600 περίπου τόνους την εσοδεία του 2020. Δηλαδή 12 μήνες τώρα η εταιρεία που κατά τα λεγόμενα της εξαγάγει το 70% της ελληνικής σταφίδας δεν έχει δουλέψει ούτε μέρα;

Τους έχετε ρωτήσει γιατί η ΠΕΣ αρνήθηκε να πουλήσει 200 τόνους από τα αδιάθετα αυτά αποθέματά της στις αρχές Απριλίου στους υπόλοιπους εξαγωγείς (στις τότε τρέχουσες τιμές της αγοράς 1,40 ευρώ/κιλό), προκειμένου αυτοί να τα διαθέσουν στο εξωτερικό; Εάν είχε αποδεχθεί αυτό το αρχικό αίτημα αγοράς προϊόντος φαντάζεστε πόσοι επιπλέον εκατοντάδες τόνοι θα είχαν εξαχθεί;

Με εκτίμηση, Η πλειονότητα των επιχειρήσεων του κλάδου

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ