Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σήψεις σταφυλιών: οδηγίες για τους αγρότες

Σύμφωνα με την έκδοση γεωργικών ειδοποιήσεων από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου, δίνονται οδηγίες για την αντιμετώπιση των σήψεων σταφυλιών.

Η πρόσφατη καιρική αστάθεια που είναι ακόμα σε εξέλιξη έχει έντονο τοπικό χαρακτήρα και έχει δώσει κατά κανόνα βροχές μικρής διάρκειας αλλά με μεγάλη ένταση.

Στο δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών διαφοροποιείται σημαντικά το ύψος των βροχών από τοποθεσία σε τοποθεσία (2 – 42 mm) όπως και οι ώρες με συνεχή διύγρανση ή με υψηλή υγρασία (από 10 – 23 ώρες). Μόνο τα αμπέλια που βρίσκονται σε περιοχές που σημειώθηκαν συνθήκες με μεγάλη διάρκεια διύγρανσης πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα όξινης σήψης και προσβολές από βοτρύτη.

Ο βαθμός προσβολής εξαρτάται από την ποικιλία, τις καλλιεργητικές τεχνικές και κυρίως από τις πληγές στις ράγες των σταφυλιών. Πρόκειται για ασθένειες δύσκολες στην αντιμετώπισή τους και ιδιαίτερα ζημιογόνες εφόσον εμφανιστούν και ευνοηθούν από τις καιρικές συνθήκες που θα ακολουθήσουν μετά την αρχική προσβολή.

Οδηγίες

Τα καλλιεργητικά μέτρα είναι μεγάλης σημασίας και απόδοσης.

Η ζώνη σταφυλιών να είναι εντελώς ελεύθερη ώστε να εξασφαλίζεται ο διαρκής αερισμός των σταφυλιών και το γρήγορο στέγνωμά τους. Σε αμπέλια των παραπάνω περιοχών που θα εκδηλωθούν συμπτώματα (συνήθως εμφανίζονται σε 48 ώρες) και που δεν τρυγούνται στις επόμενες ημέρες μπορεί να γίνει αντιμετώπιση με σκευάσματα που ενδείκνυνται για αυτή την περίοδο.

Σε κάθε περίπτωση στα οινοποιήσιμα η επιλογή των φυτοπροστατευτικών προϊόντων να γίνεται σε συνεννόηση με τους τοπικούς γεωργικούς σύμβουλους για αποφυγή προβλημάτων στο κρασί (επίδραση στη ζύμωση του γλεύκους ή στα υπολείμματα).

Προτιμήστε σκευάσματα μικρής υπολειμματικής διάρκειας και τηρείτε αυστηρά τους χρόνους αναμονής από την τελευταία επέμβαση.

Πηγή: Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ