Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γνωστοί επιχειρηματίες επενδύουν στην τομάτα θερμοκηπίου

Μετά τον τουρισμό και τα logistics, η υδροπονική καλλιέργεια τομάτας αναδεικνύεται το νέο Ελ Ντοράντο (;) για τους εγχώριους επένδυτές. Αυτό μαρτυρούν οι επενδύσεις στον κλάδο γνωστών επιχειρηματιών, όπως του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, η είσοδος νέων όπως του Κων/νου Μαχαίρα, αλλά και οι προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου ο οποίος αναμένεται ότι θα καταγράψει διψήφια ανάπτυξη.

Με βάση έρευνα του globenesswire το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς υδροπονίας έφθασε πέρυσι σε αξία τα 2,56 δισ. δολάρια και αναμένεται να σημειώσει ετήσια ανάπτυξη 19,2% έως το 2028 ξεπερνώντας σε αξία τα 13,4 δισ. δολάρια.

Η αύξηση των εσόδων της παγκόσμιας αγοράς υδροπονίας αναμένεται να προέλθει από την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για τρόφιμα, την υψηλότερη απόδοση από τη συμβατική γεωργία, την αυξανόμενη έμφαση στην επισιτιστική ασφάλεια, την υψηλή κερδοφορία και την αύξηση της ερημοποίησης.

Οι μονάδες της υδροπονίας, έχουν δεκαπενταπλάσια απόδοση ανά στρέμμα, συγκριτικά με τις καλλιέργειες στο χωράφι, μειώνουν το κόστος παραγωγής και προστατεύουν το προϊόν από τις αλλαγές του καιρού. Όμως το μεγαλύτερο μειονέκτημα της συγκεκριμένης καλλιέργειας είναι το υψηλό κόστος της αρχικής επένδυσης και ο χρόνος που απαιτείται πλέον για παραλάβει κάποιος τα θερμοκήπια. Ο μέσος χρόνος παράδοσης για ένα καινούργιο θερμοκήπιο φθάνει τα 2 με 2,5 χρόνια.

Παρά τα προβλήματα στις παραδόσεις και το υψηλό κόστος της αρχικής επένδυσης, το τελευταίο διάστημα έχει καταγραφεί στροφή προς την υδροπονική καλλιέργεια και “μπαράζ” εγκρίσεων ένταξης νέων επενδυτικών σχεδίων στον Αναπτυξιακό Νόμο.

Μόλις μέσα σε ένα 24ώρο εγκρίθηκαν 9 επενδύσεις προϋπολογισμού άνω των 9 εκατ. ευρώ μόνο στη Χαλκίδα. Μεταξύ αυτών είναι η επένδυση της GREENFARM προϋπολογισμού άνω των 1,1 εκατ. ευρώ, της TOMATO LAB αντίστοιχου ύψους, της ΘΕΡΜΟΓΟΝΟΣ προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ, της ELECTRECO 600.000 ευρώ, της ENER-GH ΑΕ ύψους 1,1 εκατ. ευρώ, της ΚΑΠΡΑΛΟΣ ΥΔΡΟΠΟΝΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙKE προϋπολογισμού 1,3 εκατ. ευρώ, της HELLENIC HYDRO CROPS ύψους 900.000 ευρώ, της ΜΕΚΟ Μ. ΙΚΕ ύψους κοντά στο 1 εκατ. ευρώ και της AGROTECH ENERGY PRODUCTION I.K.E. προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ.

Πηγή: euro2day

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ