Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Προσβολές περονόσπορου και ωίδιου σε αμπέλι και μέτρα αντιμετώπισης

Αμπέλι: Προσβολές περονόσπορου και ωίδιου – Μέτρα αντιμετώπισης

Συστάσεις από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ιωαννίνων

Σε αρκετές περιοχές (Λευκάδα-Πρέβεζα) το αμπέλι βρίσκεται πολύ κοντά στο στάδιο της άνθησης. Οι προσβολές από περονόσπορο σε αυτό το στάδιο μπορεί να αποβούν καταστρεπτικές για την παραγωγή.

Συνιστάται, σε όσες περιοχές η βλάστηση έχει φτάσει στο στάδιο μούρου, η εφαρμογή ενός προληπτικού ψεκασμού με κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο κυρίως εκεί που η ασθένεια εμφανίζεται συχνά, στις ευπαθείς ποικιλίες και ιδιαίτερα όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τις μολύνσεις. Λόγω της γρήγορης αύξησης της βλάστησης να προτιμούνται φάρμακα διεισδυτικά ή διασυστηματικά. Επίσης συστήνεται η ορθολογική εναλλαγή μυκητοκτόνων από διάφορες κατηγορίες προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας ανθεκτικότητας του μύκητα.

Καλλιεργητικά μέτρα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αέρα μέσα στον αμπελώνα και συντελούν στο ταχύτερο στέγνωμα των φυτών από τη βροχή ή τη δροσιά συμβάλλουν καθοριστικά στον περιορισμό της σοβαρότητας της ασθένειας.

Ωίδιο

Κατά την περίοδο της άνθησης το αμπέλι παρουσιάζει την μεγαλύτερη ευαισθησία στις προσβολές του ωϊδίου. Οι αμπελουργοί θα πρέπει να επισκοπούν τον αμπελώνα τακτικά κάθε εβδομάδα και σε περίπτωση προσβολής να συλλέγουν και να καταστρέφουν τους προσβεβλημένους βλαστούς.

Να γίνει υποχρεωτικά ψεκασμός με διεισδυτικά ή διασυστηματικά σκευάσματα εναντίον του ωϊδίου όταν θα έχουμε ανθοταξίες πλήρως χωρισμένες με χωριστά άνθη (εικόνα 17) με επανάληψή του στο 80% της άνθησης (εικόνα 25) και στο στάδιο των ραγών με μέγεθος 2 mm – τα τσαμπιά αρχίζουν να γέρνουν (εικόνα 29). Αν χρησιμοποιηθούν σκευάσματα επαφής όπως το θείο θα πρέπει αντί των τριών υποχρεωτικών ψεκασμών να γίνουν 6 εφαρμογές, οι τρεις στα στάδια που περιγράφονται και οι άλλες τρεις ενδιάμεσα. Κατάλληλα φάρμακα βλ λίστα που έχει σταλεί.

Η καταπολέμηση του ωϊδίου μπορεί να συνδυαστεί με αυτή του περονοσπόρου.

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ