Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Προβολή ερευνητικών αποτελεσμάτων του ΑΠΘ μέσω μηνιαίας ηλεκτρονικής έκδοσης

Στη δημιουργία μίας μηνιαίας ηλεκτρονικής έκδοσης με τίτλο «Προβολή Ερευνητικών Αποτελεσμάτων Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης»  προχώρησε το ΑΠΘ, σε μία  προσπάθεια  οργανωμένης και συστηματικής καταγραφής των ερευνητικών αποτελεσμάτων των έργων που ολοκληρώνονται στο Αριστοτέλειο καθώς και της προβολής τους τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και στο ευρύτερο κοινό.

Η ηλεκτρονική έκδοση υλοποιείται από την Αντιπρυτανεία Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του Πανεπιστημίου (ΕΛΚΕ ΑΠΘ). Μέχρι σήμερα έχουν δημοσιευθεί 11 τεύχη, τα οποία είναι διαθέσιμα στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη ISSUU του ΕΛΚΕ ΑΠΘ στον σύνδεσμο: https://issuu.com/authresearchcomittee, ενώ το πιο πρόσφατο, 11ο τεύχος, είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο: https://issuu.com/authresearchcomittee/docs/_______11

Η πρόκληση για εξωστρέφεια και ταυτόχρονα η ανάγκη να μετατραπούν οι εξαιρετικές επιδόσεις των ερευνητριών και ερευνητών του Αριστοτελείου σε απτά αποτελέσματα για την κοινωνία είναι οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την πρωτοβουλία συλλογής και καταγραφής των ερευνητικών αποτελεσμάτων με όσο το δυνατόν πιο απλό τρόπο, ώστε να αφορούν και το ευρύτερο κοινό.

Η μηνιαία ηλεκτρονική έκδοση των ερευνητικών αποτελεσμάτων αποτελεί μία συλλογή σύντομων άρθρων από πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους επιστημονικά πεδία.Ξεφυλλίζοντας ένα τεύχος, μπορεί κανείς να διαβάσει για την ανάπτυξη ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για την εμφάνιση ιογενών ασθενειών μεταδιδόμενων με κουνούπια, για πλατφόρμες ηλεκτρονικής  καθοδήγησης για τη διαχείριση παθήσεων όπως είναι η Χρόνια Καρδιακή Ανεπάρκεια ή για την ψηφιοποίηση θεατρικών κριτικών αρχαίου δράματος στην Ελλάδα, καθώς και πολλά άλλα θέματα τα οποία συνθέτουν μία πολύ ενδιαφέρουσα ερευνητική ανθολογία.

Η/ο αναγνώστρια/ης  μπορεί να βρει εύκολα τη θεματολογία που την/τον ενδιαφέρει ή να διαβάσει για νέες ιδέες στον χώρο της έρευνας, οι οποίες στο μέλλον θα αλλάξουν τις ζωές όλων μας.

«Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στη γενικότερη στόχευση των Πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘ για εξωστρέφεια, για να αξιοποιηθεί κάθε μέσο και κάθε κανάλι επικοινωνίας προκειμένου το εξαιρετικό και πολυθεματικό ερευνητικό έργο των μελών του Πανεπιστημίου μας να φτάσει όσο πιο μακριά γίνεται και να γίνει ακόμη πιο γνωστό στο ευρύ κοινό», επισημαίνει ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, καλώντας κοινό και δημοσιογράφους να διαβάσουν, να εμπνευστούν και να αναδείξουν τα ερευνητικά επιτεύγματα με τη σφραγίδα του ΑΠΘ.

«Μέσω αυτής της δράσης, καταξιωμένες ερευνήτριες και καταξιωμένοι ερευνητές στον τομέα τους “συστήνονται” πια και σε ένα άλλο κοινό, πέραν του αμιγώς ακαδημαϊκού, με τη φιλοδοξία να ανοίξει ένα νέο παράθυρο γνώσης για την κοινωνία και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες γέφυρες οι οποίες εδραιώνουν την πίστη της κοινωνίας στην επιστήμη και στην καινοτομία», αναφέρει ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Αναπληρωτής Καθηγητής Ευστράτιος Στυλιανίδης.

Στο ίδιο πλαίσιο προβολής του πλούσιου ερευνητικού έργου του ΑΠΘ, βρίσκεται και η δράση «Πώς η έρευνα αλλάζει τη ζωή μας». Μέσω της συγκεκριμένης δράσης έχουν δημιουργηθεί 33 μικρής διάρκειας βίντεο, με τις ίδιες ερευνήτριες και τους ίδιους ερευνητές να αφηγούνται τις δικές τους ιστορίες έρευνας και τους τρόπους με τους οποίους η έρευνά τους συνδέεται, επηρεάζει και αλλάζει τελικά την κοινωνία.

Τα βίντεο είναι διαθέσιμα στο κανάλι του ΕΛΚΕ ΑΠΘ στο YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCN8eZPrYB7Idj-GeRFb9AyA

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ