Σε ανάρτηση του στο Facebook , o Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας, αναφέρει:
«Οι επιτραπέζιες ελιές αποτελούν βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής και συνδέονται με πολλές ευεργετικές βιολογικές δραστηριότητες, οι οποίες σχετίζονται κυρίως με τις φαινολικές ενώσεις τους.
Η διαδικασία αποπίκρανσης της ελιάς καθορίζει την ποσοτική και ποιοτική σύνθεση των επιτραπέζιων ελιών σε βιοφαινόλες.
Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να αξιολογήσει την in vitro αντιοξειδωτική ικανότητα και την προστατευτική δράση του DNA ενός εκχυλίσματος που προέρχεται από δείγματα άλμης, σύμφωνα με την ελληνική διαδικασία ξεπικρίσματος των καρπών της ελιάς Καλαμών.
Οι in vitro δοκιμασίες χωρίς κύτταρα έδειξαν ισχυρή ικανότητα δέσμευσης ελευθέρων ριζών από το εκχύλισμα, επομένως αντιοξειδωτική ικανότητα.
Σε κυτταρικό επίπεδο, τα ανθρώπινα ενδοθηλιακά κύτταρα (EA.hy296) και οι μυοβλάστες ποντικού (C2C12) υποβλήθηκαν σε επεξεργασία με μη κυτταροτοξικές συγκεντρώσεις του εκχυλίσματος άλμης και η κατάσταση οξειδοαναγωγής αξιολογήθηκε με μέτρηση της γλουταθειόνης (GSH), των αντιδραστικών ειδών οξυγόνου (ROS) και των επιπέδων λιπιδικής υπεροξείδωσης (TBARS).
Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ειδική απόκριση κυτταρικού τύπου, ασκώντας προστασία από τις οξειδωτικές βλάβες. Τέλος, και στις δύο κυτταρικές σειρές, προεπεξεργασία με εκχύλισμα άλμης έδειξε ότι προστατεύει από βλάβη το DNA.
Συμπερασματικά, αυτή είναι η πρώτη ολιστική προσέγγιση που ανέδειξε τα λύματα επιτραπέζιας ελιάς από τη διαδικασία αποπίκρανσης ελληνικού τύπου Καλαμών, ως πολύτιμη πηγή βιοδραστικών ενώσεων, που θα μπορούσαν να έχουν ενδιαφέρουσες επιπτώσεις στην ανάπτυξη νέων προϊόντων σε τρόφιμα ή άλλες βιομηχανίες και ειδικά σε καλλυντικά τα οποία ενδιαφέρουν την γήρανση του δέρματος. Μέχρι τώρα υπάρχουν δεδομένα και προιόντα από τον καρπό της ελιάς, τα φύλλα, τα υποπροιόντα μετά την ελαιοποίηση.
Μετά την σημερινή μας δημοσίευση στο περιοδικό Antioxidants φαίνεται ότι το ξεπίκρισμα από την ελιά καλαμών περιέχει πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες, που αξίζουν πολύ περισσότερο από την ίδια την ελιά και το ελαιόλαδο. Ας το εκμεταλλευτούμε λοιπόν…»