- Τι αναφέρουν στην «Α» παραγωγοί
Πάνω από ένα τόνο είναι η μείωση στις αποδόσεις στα χωράφια με φράουλα, όπως μας αναφέρουν παραγωγοί, γεγονός που κάποιοι αποδίδουν στα ακραία καιρικά φαινόμενα του προηγούμενου διαστήματος και κάποιοι άλλοι στην καθυστέρηση που υπήρξε στην φύτευση.
Παρά το ότι οι τιμές πώλησης για τον παραγωγό είναι σε καλά επίπεδα, δεν επαρκούν για την κάλυψη του καλλιεργητικού κόστους που έχει ξεφύγει ολοκληρωτικά. Σύμφωνα με τις πηγές μας από περίπου 5.500 ευρώ που ήταν το κόστος ανά στρέμμα, έχει φτάσει και ξεπεράσει τα 7.000 ευρώ οδεύοντας προς τις 8.000 ευρώ.
Μειωμένες αποδόσεις αλλά και θέματα στην ποιότητα δείχνει η τελευταία καλλιέργεια της φράουλας, σύμφωνα με τον παραγωγό από τη Μανωλάδα κ. Γιάννη Αρβανιτάκη. Όπως μας ανέφερε οι έντονες βροχοπτώσεις του Χειμώνα αλλά και η παρατεταμένη παγωνιά μείωσε την απόδοση και έτσι από 5,5 τόνους που είναι υπό κανονικές συνθήκες η σοδειά ανά στρέμμα φέτος δεν θα ξεπεράσει τους 4,5 τόνους. Εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών του προηγούμενου διαστήματος προκλήθηκαν θέματα και στην ποιότητα με μικρότερο προϊόν. Σημειώνεται ότι στην Ηλεία με επίκεντρο την περιοχή της Μανωλάδας καλλιεργείται το 99% της ελληνικής φράουλας. Απασχολούνται πάνω από 200 παραγωγοί, οι οποίοι διαχειρίζονται περί τα 20.000 στρέμματα. Αυτά αποδίδουν 100.000 τόνους προϊόν, όπου το 60% αφορά την ποικιλία Victory και έπονται όλες οι υπόλοιπες. Μόλις το 5% της εγχώριας παραγωγής παραμένει στην Ελλάδα και το υπόλοιπο εξάγεται κατά βάση σε ευρωπαϊκές αγορές.
Όσον αφορά την τιμή, μας επεσήμανε ο κ. Γ. Αρβανιτάκης ότι μέχρι και τα μέσα Μαρτίου, λόγω και της μειωμένης ποσότητας, έδειξε ισχυρές αντιστάσεις και διαμορφώθηκε σε καλά επίπεδα. Έτσι τον Φεβρουάριο ήταν στα 3 ευρώ το κιλό για τον παραγωγό και το Μάρτιο (μέχρι 15 Μαρτίου), η τιμή ήταν στα 2,20 με 2,30 ευρώ το κιλό. Σήμερα η τιμή, έχει πέσει στο 1,70 με 1,80 ευρώ το κιλό, καθώς έχει συγκομιστεί μεγαλύτερη ποσότητα από το προϊόν και αναμένεται να πέσει περαιτέρω τον Απρίλιο.
Παρά το ότι η φράουλα δεν θεωρείται τρόφιμο πρώτης γραμμής για τα νοικοκυριά, δεν παρατηρείται όπως ο ίδιος μας λέει κόπωση στην ζήτησή του από τους καταναλωτές της χώρας μας. Αντίστοιχα το ίδιο ισχύει και στο εξωτερικό και μάλιστα παρά τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία.
Σε αχαρτογράφητα νερά η καλλιέργεια από τον Οκτώβριο
Ξέφυγε ο λογαριασμός του καλλιεργητικού κόστους μας λέει ο κ. Γιάννης Αρβανιτάκης και κανείς δεν ξέρει ούτε το πως ούτε το πόσο θα καλλιεργήσει σε φράουλα από τη νέα χρονιά. Οι φυτεύσεις ξεκινούν τον Οκτώβριο και η συγκομιδή ξεκινά από τον Δεκέμβριο μέχρι και τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κόστη έχουν διπλασιαστεί ή και τριπλασιαστεί, όπως συμβαίνει χαρακτηριστικά με τα λιπάσματα και την ενέργεια, ενώ την ίδια στιγμή δεν υπάρχουν και εργάτες γης.
Μολονότι, υπογραμμίζει προ των αυξήσεων, το κόστος καλλιέργειας στο στρέμμα έφτανε τα 5.500 με 6.000 ευρώ, αυτή τη στιγμή έχει ξεπεράσει τις 7.000 ευρώ και οδεύει για τις 8.000 ευρώ.
Όσο σημαντικό και αν είναι το έσοδο που αφήνει μια καλλιέργεια τα παραπάνω ποσά είναι μη αντιμετωπίσιμα και διαχειρίσιμα από τον αγροτικό κόσμο, ο οποίος αναγκαστικά αν δεν γίνει κάτι άμεσα θα την αφήσει στη μοίρα της.
Από 40% έως και 45% είναι μειωμένες οι αποδόσεις στην φετινή καλλιέργεια και αυτό λόγω των άστατων καιρικών φαινομένων μας λέει ο γραμματέας του Συνεταιρισμού Φράουλας Ηλιδα, κ. Γιώργος Καραχάλιος ο οποίος είναι και παραγωγός. Σύμφωνα με τον ίδιο στον συνεταιρισμό υπάρχουν 23 παραγωγοί φράουλας, οι οποίοι διαχειρίζονται περί τα 1900 στρέμματα με το προϊόν.
Σε επίπεδο τιμής, κατά τον ίδιο, η βασική ποικιλία που είναι η Victory πληρώνεται σήμερα ο παραγωγός στο 1,80 ευρώ το κιλό, ενώ σημαντικά χαμηλότερη είναι η τιμή για την ποικιλία Φορτούνα στο 1,50 ευρώ το κιλό.
Το θέμα, υπογραμμίζει το στέλεχος του Συνεταιρισμού είναι τι θα γίνει στο μέλλον, καθώς έτσι όπως διαμορφώνονται τα δεδομένα σήμερα, αφενός η ψυχολογία δεν είναι καθόλου καλή λόγω του πολέμου και υπάρχει μια διάχυτη αναστάτωση στις αγορές, αφετέρου η καλλιέργεια είναι ασύμφορη.
Και εξηγεί:
Πέρυσι το Φεβρουάριο ο λογαριασμός της ΔΕΗ στον Συνεταιρισμό ήταν 1.500 ευρώ, ενώ φέτος το Φεβρουάριο η τιμή έχει ανέβει στα 4.500 ευρώ. Tην ίδια στιγμή το κόστος στο λίπασμα (σακί 25 κιλών) από 42 ευρώ έχει ανέβει στα 70 με 75 ευρώ, ο σίδηρος από 0,62 λεπτά το κιλό στο 1,35 ευρώ το κιλό, ενώ και τα υλικά συσκευασίας έχουν ανατιμηθεί από 40% έως και 90%. Παράλληλα, έχει αυξηθεί κατακόρυφα και στο εργατικό κόστος με το ημερομίσθιο να είναι στα 27 ευρώ, ενώ αν συμπεριληφθεί και το εργόσημο ξεπερνά τα 30 ευρώ. Το θέμα είναι κατά τον κ. Γ. Καραχάλιο ότι αν και έχει αυξηθεί το ποσό που παίρνουν οι εργάτες γης δεν τους φτάνουν τα χρήματα, καθώς οι αυξήσεις και το ράλι των ανατιμήσεων δεν έχει τελειωμό. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στο ηλιέλαιο όπου η τιμή στο πεντόλιτρο πριν από ένα χρόνο ήταν από 8 έως και 12 ευρώ, ενώ σήμερα είναι στα 35 ευρώ.
Όλα τα παραπάνω, σημειώνει ο κ. Καραχάλιος, αρκούν για να καταλάβει κανείς ότι οι καλλιέργειες ότι έσοδο και να αφήνουν είναι ασύμφορες. Και αυτό ισχύει 100% στην περίπτωση της φράουλας, όπου το καλλιεργητικό κόστος πλησιάζει τα 8.000 ευρώ από περίπου 5.500 ευρώ που ήταν πριν από ένα χρόνο και πλέον δεν θεωρείται καθόλου απίθανο ότι μπορεί και να αγγίξει τα 9.000 ευρώ.
Ο καιρός μπορεί να επηρέασε αρνητικά την καλλιέργεια όμως ο κύριος λόγος των μειωμένων αποδόσεων, σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Τακτικό, ο οποίος διατηρεί ομώνυμο συσκευαστήριο και διαχειρίζεται 1200 στρέμματα από τα οποία τα 850 είναι δικά του ήταν ότι ήρθαν αργοπορημένα τα φυτά από την Ισπανία και έτσι η όλη διαδικασία φύτευσης πήγε αργότερα. Ενώ όπως μας είπε τον Οκτώβριο έπρεπε να έχουν φυτευτεί, μέχρι 20 Οκτωβρίου είχε φυτευτεί το 20% των φυτών και το υπόλοιπο 80% πήγε μεταγενέστερα.
Μέχρι στιγμής, κατά τον ίδιο οι ρίζες για την περίοδο (2021-2022 μέχρι τώρα) έχουν δώσει από 700 κιλά μέχρι και 1.200 κιλά, όταν ένα χρόνο πίσω οι αποδόσεις (2020-2021) ήταν από 1.700 κιλά μέχρι 2.200 κιλά.
Στην παρούσα φάση, υπογράμμισε ότι οι τιμές πώλησης είναι καλές, ενώ από την στιγμή που μιλάμε για φρέσκο προϊόν και άρα η τιμή αλλάζει μέρα με τη μέρα δεν μπορεί να εκτιμήσει πως θα κινηθεί στο μέλλον. Πάντως μας ανέφερε ότι ένας αγρότης για να καλύψει τις υποχρεώσεις του θα πρέπει να έχει απόδοση περί τους 5,5 τόνους το στρέμμα και τιμή πώλησης από 1,10 έως και 1,15 ευρώ το κιλό. Αν θέλει να βάλει και κάτι στην άκρη και παράλληλα να στηρίξει με επιπλέον επενδύσεις την καλλιέργεια πρέπει με 5,5 τόνους απόδοση να πουλήσει από 1,15 ευρώ το κιλό μέχρι και 1,30 ευρώ το κιλό. Η περσινή χρονιά κατά τον ίδιο με μέσο όρο τιμής στο 1,45 με 1,50 ευρώ το κιλό ήταν μια πάρα πολύ καλή χρονιά.
- Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου
- ENTYΠH EΦHMEΡIΔA ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ