Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ποια η πορεία στην καλλιέργεια του σκόρδου

  • Παραγωγοί κάνουν λόγο για μείωση 50% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια

Στο στάδιο της συγκομιδής βρίσκεται αυτή την περίοδο η καλλιέργεια του σκόρδου στην Ελλάδα, με την πρώτη εικόνα να αποτυπώνει μια σημαντική μείωση σε ποσότητες και απόδοση. Το σκόρδο ξεκίνησε φέτος με πολλά προβλήματα, καθώς σε αρκετές περιοχής υπήρξε μεγάλη «φυγή» από πλευράς παραγωγών, που βλέποντας το ασύμφορο κόστος καλλιέργειας έστρεψαν το ενδιαφέρον τους αλλού.

Στον Έβρο, και πιο συγκεκριμένα στη Νέα Βύσσα, μια περιοχή που φημίζεται για τα σκόρδα της, οι παραγωγοί κάνουν λόγο για μείωση 50% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ζητούν να αναληφθούν πρωτοβουλίες για να στηριχθεί η εγχώρια παραγωγή, καθώς διαφορετικά το ελληνικό σκόρδο θα σβήσει. Οι παραγωγοί απηύθυναν πρόσφατα κραυγή αγωνίας προς την πολιτεία για άμεση στήριξη, προτείνοντας να παρθούν μέτρα όπως η μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, η μείωση του ρεύματος αλλά και η εξασφάλιση εγγυημένων τιμών στους παραγωγούς που θα καλύπτουν το κόστος και θα προσφέρουν ένα εύλογο κέρδος. Μεταξύ άλλων, οι παραγωγοί σκόρδου στον Έβρο είχαν να αντιμετωπίσουν φέτος και τον καιρό, με τις βροχοπτώσεις να πηγαίνουν πίσω την καλλιέργεια.

Μειωμένα κατά 50% τα στρέμματα

«Είμαστε στο στάδιο της συγκομιδής τώρα, δυστυχώς όμως υπάρχουν πολλά προβλήματα φέτος. Μέχρι πρόσφατα είχαμε βροχές και αυτές δημιούργησαν προβλήματα και προκάλεσαν ζημιές στα σκόρδα. Τα στρέμματα φέτος έχουν μειωθεί σημαντικά. Πλέον έχουμε φτάσει να έχουμε 1.500 στρέμματα ενώ πριν λίγα χρόνια είχαμε πάνω από 3.000» τονίζει ο Γιάννης Μαργαριτίδης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η Ενότητα».

Κληθείς να σχολιάσει τους λόγους για τους οποίους το σκόρδο, μια παραδοσιακή και δυναμική καλλιέργεια, εγκαταλείπεται από τους παραγωγούς στη Νέα Βύσσα και κινδυνεύει να εξαφανιστεί ο ίδιος εξηγεί πως «τα προβλήματα είναι γνωστά. Το κόστος παραγωγής έχει γίνει πλέον αφόρητο και ασύμφορο. Οι τιμές στις πρώτες ύλες έχουν εκτοξευτεί όπως και στα μεροκάματα. Νέοι παραγωγοί δεν υπάρχουν, είναι ελάχιστοι οι νέοι που ασχολούνται με το σκόρδο πλέον. Όσο μειώνονται όμως τα ελληνικά σκόρδα, τόσο αυξάνονται οι εισαγωγές. Σίγουρα η αγορά είναι απελευθερωμένη, ωστόσο πρέπει να στηριχθεί και το ελληνικό σκόρδο και να παραμείνει ζωντανό. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε κάνει και τον Συνεταιρισμό και προσπαθούμε να εντάξουμε το σκόρδο στα προϊόντα ΠΟΠ και κάνουμε κάποιες ενέργειες ώστε να στηριχθεί η παραγωγή».

Ξεχωρίζει για την ποιότητα

Το ελληνικό σκόρδο, αν και σαν καλλιέργεια δεν φαίνεται να λαμβάνει τη δέουσα προσοχή και στήριξη, ξεχωρίζει για την ποιότητα και τα αρώματά του. Δεν μπορεί να συγκριθεί με τα αντίστοιχα σκόρδα που εισάγονται από τρίτες χώρες, ενώ οι παραγωγοί εφιστούν την προσοχή των καταναλωτών τονίζοντας πως στα εισαγόμενα είναι πιθανό να έχουν χρησιμοποιηθεί χημικά φάρμακα τα οποία έχουν απαγορευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

«Βρισκόμαστε στο στάδιο της διαλογής, η συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί. Η πρώτη εικόνα είναι ότι πήγαμε καλά, ωστόσο θα φανεί αυτό τις επόμενες ημέρες όταν και θα έχουμε καλύτερη εικόνα για τις αποδόσεις. Σε σχέση με άλλες χρονιές φέτος έχουμε μειωμένα στρέμματα και αυτό αποδίδεται κυρίως στο κόστος παραγωγής, που για το σκόρδο πλέον φτάνει τα 1.200 με 1.300 ευρώ ανά στρέμμα. Αντίστοιχα και οι τιμές που θα διαμορφωθούν στην αγορά θα πρέπει κανονικά να είναι αυξημένες, για να καλυφθεί αυτή η άνοδος στο κόστος παραγωγής» εξηγεί ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννης Κουκούτσης.

Ο ίδιος υπογραμμίζει εμφατικά πως το σκόρδο που παράγεται στην περιοχή διακρίνεται για την υψηλή ποιότητά του. Πρόκειται για την τοπική ποικιλία eNTOPIOPlatikampou, που απέκτησε εμπορική ταυτότητα το 2021 και έχει ήδη προσεγγίσει το ενδιαφέρον μέχρι και επιχειρηματιών από την Ιαπωνία. «Εφιστούμε την προσοχή των καταναλωτών. Ο κόσμος πρέπει να προσέχει το σκόρδο που αγοράζει γιατί σίγουρα όταν υπάρχουν ελλείψεις πολλοί θα προσπαθήσουν να φέρουν αμφιβόλου ποιότητας σκόρδα και να τα βαπτίσουν ελληνικά. Είναι σημαντικό λοιπόν να επιλέγουν προϊόντα με ταυτότητα, όπως το σκόρδο Πλατυκάμπου, στο οποίο ο Συνεταιρισμός έχει δώσει ένα brandname συγκεκριμένο και ο κόσμος ξέρει τι βάζει στο πιάτο του» προσθέτει ο ίδιος.

Μάλιστα ο ίδιος υπογραμμίζει πως παρά τις προσπάθειες που γίνονται για την ανάδειξη της υψηλής ποιότητας του σκόρδου και τη στήριξη της καλλιέργειας στην περιοχή, υπάρχουν πολλά που μπορούν, και πρέπει, να γίνουν, για να μην σβήσει το ελληνικό σκόρδο. «Υπάρχει μεγάλο περιθώριο για περαιτέρω στήριξη. Θα θέλαμε να υπάρχουν πιο ευέλικτα προγράμματα για να μπει ο Συνεταιρισμός, γενναία χρηματοδοτικά εργαλεία για να γίνει πιο μηχανοποιημένη η παραγωγή. Η μηχανοποίηση της παραγωγής είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, καθώς έτσι θα μειωθεί και το κοστολόγιο. Για παράδειγμα τώρα ψάχνουμε να βρούμε εργατικά χέρια και δεν υπάρχουν. Αυτός είναι ένας αποτρεπτικός παράγοντας για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με το σκόρδο», καταλήγει ο ίδιος.

Του Γιώργου Μαυρίδη– ΕΝΤΥΠΗ ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ