Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πληρώθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι «κορωνοενισχύσεις» για πατάτα, τομάτα, αγγούρι και βουβαλοτροφία

Πιστώθηκαν  σήμερα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, 19 εκατ ευρώ, στους λογαριασμούς των παραγωγών υπαίθριου καρπουζιού, καλοκαιρινής φθινοπωρινής πατάτας, τομάτας θερμοκηπιακής καλλιέργειας    (πλην Περιφέρειας Κρήτης), αγγουριού θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην επικράτεια (πλην Περιφέρειας Κρήτης), καθώς και των κτηνοτρόφων που ασχολούνται με τη βουβαλοτροφία τα ποσά με τα οποία αποζημιώνονται για τις ζημιές που υπέστησαν λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Αναλυτικά τα ποσά που πιστώθηκαν είναι τα εξής:
• 5.300.317,340  ευρώ για υπαίθριο καρπούζι, mini και obla                                                        
• 10.394.602,112 ευρώ για καλοκαιρινή, φθινοπωρινή πατάτα                                • .551.457,902 ευρώ για τομάτα θερμ. καλλιέργειας στην Επικράτεια, πλην της Περ.Κρήτης                                    
• 403.826,694 ευρώ για αγγούρι θερμ. καλλιέργειας στην Επικράτεια, πλην της Περ.Κρήτης

   • . 607.385,130 ευρώ για Βουβαλοτροφία.
 Το σύνολο των ποσών που πιστώθηκαν σήμερα είναι 19.257.589,178   ευρώ.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τροποποιητική απόφαση, η εκκαθάριση των ενισχύσεων  πραγματοποιήθηκε με παρακράτηση των χρημάτων που έλαβαν οι παραγωγοί από την επιστρεπτέα.

Μετά την ολοκλήρωση καθορισμού του αθροίσματος των μη επιστρεπτέων ποσών, εάν το άθροισμα αυτών ξεπερνά το ποσό που έχει παρακρατηθεί για κάθε παραγωγό, τότε για το υπερβάλλον ποσό κινείται διαδικασία ανάκτησης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ως αχρεωστήτως  καταβληθέν.

Στο μεταξύ, με μια αλλαγή την τελευταία στιγμή μειώθηκε στο μισό ο συμψηφισμός της επιστρεπτέας με την κρατική ενίσχυση. Συγκεκριμένα, την παρακράτηση του 50% του ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής σε όσους αγρότες δικαιούνται την επικείμενη κρατική ενίσχυση για πατάτες, κηπευτικά και βουβάλια προβλέπει διορθωτική απόφαση επί της ΚΥΑ που αρχικά προέβλεπε παρακράτηση του 70%.

Η αρχική απόφαση με ημερομηνία δημοσίευσης την 2 Σεπτεμβρίου, προέβλεπε ότι θα παρακρατείται το 70% του ποσού που έλαβαν οι αγρότες από την επιστρεπτέα, από το ποσό αποζημίωσης ή ενίσχυσης που δικαιούνται να λάβουν. Η νέα διορθωτική απόφαση, της 7ης Σεπτεμβρίου, κατεβάζει το ποσό αυτό από το αρχικό 70%, στο 50%.

Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που βγήκε προ ολίγων ημερών ανέφερε: «Από το τελικό ύψος της ενίσχυσης κάθε παραγωγού, όπως προσδιορίζεται στην παρ. 1 του παρόντος, αφαιρείται το άθροισμα των μη επιστρεπτέων ποσών που έχει λάβει ως επιστρεπτέα προκαταβολή, δυνάμει του άρθρου τρίτου της από 30.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 75) και αφορούν στο έτος 2020. Έως ότου καθορισθεί το άθροισμα των μη επιστρεπτέων ποσών, η ενίσχυση καταβάλλεται με παρακράτηση του 70% του συνολικού ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής που έχει λάβει ο κάθε παραγωγός μέσω όλων των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής. Μετά την ολοκλήρωση καθορισμού του αθροίσματος των μη επιστρεπτέων ποσών, εάν το άθροισμα αυτών ξεπερνά το ποσό που έχει παρακρατηθεί για κάθε παραγωγό, τότε για το υπερβάλλον ποσό κινείται διαδικασία ανάκτησης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ως αχρεωστήτως καταβληθέν.» Τελικά το ποσοστό πήγε στο 50%.

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ