Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παρουσιάσθηκε το νέο πρόγραμμα ψηφιακών ελέγχων Artemis Plus για τρόφιμα-γαλακτοκομικά

«Χτυπάμε την παρανομία και τις ελληνοποιήσεις και διαμορφώνουμε ένα πλαίσιο λειτουργίας αυτής της εξαιρετικά δυναμικής και παραγωγικής πλευράς του πρωτογενούς τομέα και της δευτερογενούς παραγωγής, που είναι το γάλα μας, τα τυριά μας και το κρέας μας», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός κατά την παρουσίαση του συστήματος ελέγχου Artemis plus το οποίο διασφαλίζει διαφάνεια και αυστηρότητα στον έλεγχο τροφίμων, ιδιαίτερα στο γάλα και στα κτηνοτροφικά προϊόντα έναντι των ελληνοποιήσεων.

Η παρουσίαση έγινε από την ηγεσία του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, στα γραφεία του ΕΛΟΓΑΚ (Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος) στη Θεσσαλονίκη και ο κ. Λιβανός δεσμεύθηκε ότι ταυτόχρονα θα προχωρήσουν όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την εφαρμογή του νέου ψηφιακού συστήματος ελέγχων.

Το σύστημα λειτουργεί ήδη πιλοτικά με εξαιρετική επιτυχία σε 200 παραγωγούς στη Θεσσαλία και αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία, σε όλη την επικράτεια εντός του έτους.

Πρόκειται για μια πλατφόρμα στην οποία συγκεντρώνονται όλα τα δεδομένα, συνδέεται με τα μητρώα του ΕΛΓΟ και του ΟΠΕΚΕΠΕ με αποτέλεσμα μετά τους ελέγχους που γίνονται να εντοπίζονται παρατυπίες και παρανομίες και να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή προστασία των καταναλωτών και των παραγωγών από ελληνοποιήσεις.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ κ. Π. Χατζηνικολάου τόνισε ότι η ανάπτυξη του συστήματος σε όλη τη χώρα θα αποφέρει εξοικονόμηση πόρων για τους κτηνοτρόφους της τάξεως των 140 εκατ. ευρώ το χρόνο. Το δε κόστος για την ανάπτυξη του συστήματος ανέρχεται περίπου στο 1 εκατ. ευρώ.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν σημείωσε ότι μόλις λειτουργήσει το σύστημα Artemis plus ο Οργανισμός θα γνωρίζει πού πήγε η κάθε σταγόνα γάλακτος.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΕΛΓΟ κ. Δημήτρης Γαλαμάτης επισήμανε ότι η εφαρμογή του συστήματος συνιστά μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στο χώρο.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, μετά την παρουσίαση του συστήματος είπε:

«Εδώ χτυπάει η καρδιά του συστήματος ελέγχου Άρτεμις. Θέλω να συγχαρώ τον Πρόεδρο του ΕΛΓΟ κ. Σέρκο Χαρτουνιάν, τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Χατζηνικολάου και ιδιαίτερα πολύ τον αγαπητό φίλο και πρώην συνάδελφο Γενικό Διευθυντή Ελέγχων του ΕΛΓΟ τον Δημήτρη Γαλαμάτη, για την πολύ σοβαρή στην δουλειά που γίνεται εδώ.

Στο πρόσωπο του Δημήτρη Γαλαμάτη θέλω να ευχαριστήσω κάθε έναν συνεργάτη σας και κάθε μία συνεργάτιδα σας που εργάζεται εδώ στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα με στόχο να υλοποιήσουμε έναν από τους βασικούς πυλώνες του υπουργείου, μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη: Τη διαμόρφωση ενός πλαισίου νομιμότητας και δικαιοσύνης στον χώρο της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων και ιδιαίτερα στο γάλα και στο κρέας.

Χτυπάμε την παρανομία και τις ελληνοποιήσεις και διαμορφώνουμε ένα πλαίσιο λειτουργίας αυτής της εξαιρετικά δυναμικής και παραγωγικής πλευράς του πρωτογενούς τομέα και της δευτερογενούς παραγωγής, που είναι το γάλα μας, τα τυριά μας και το κρέας μας. Από το νέο αυτό πλαίσιο, μόνο κέρδος θα έχουν οι παραγωγοί, μόνο προστιθέμενη αξία θα παίρνουν τα προϊόντα μας και μόνο περήφανοι θα είμαστε όλοι εμείς οι Έλληνες για την παραγωγή μας.

Το σύστημα Άρτεμις αποδίδει καρπούς. Και είμαστε πλέον σε θέση να το αναβαθμίσουμε σε Άρτεμις Plus, σε ένα νέο σύστημα το οποίο θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση και δυνατότητες στην δουλειά την οποία κάνετε. Θα έχουμε και την χαρά να το παρουσιάσουμε και στον Πρωθυπουργό και στους επισκέπτες της Διεθνής Έκθεσης, το Σάββατο το πρωί.
Θέλω και πάλι να σας δώσω συγχαρητήρια και να σας διαβεβαιώσω ότι αναλαμβάνουμε όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που απαιτούνται, έτσι ώστε να έχετε λυμένα τα χέρια σας και να έχετε στη διάθεσή σας όλα τα εργαλεία για να επεκταθούν, όπως είπε πριν και ο Πρόεδρος, οι έλεγχοι και σε άλλα προϊόντα όπως είναι το μέλι, το λάδι κλπ.

Κι επειδή τα πάντα είναι ζήτημα συμβολισμών, η παρουσία μας σήμερα εδώ, μαζί με την Γ.Γ του ΥΠΑΑΤ κ. Χριστιάννα Καλογήρου, σηματοδοτεί τη βούλησή μας να στηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας το έργο σας. Και αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπουμε στους αγρότες μας αλλά και συνολικά στην ελληνική κοινωνία».

Στη συνέχεια ο κ. Λιβανός επισκέφθηκε στο γραφείο του τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε σε πολύ θετικό κλίμα, εξετάστηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για σειρά δράσεων του Δήμου στον πρωτογενή τομέα, που του παρουσίασε ο κ. Ζέρβας, μεταξύ των οποίων η λειτουργία του αστικού αμπελώνα του δήμου Θεσσαλονίκης στην περιοχή του Καυτανζογλείου, αλλά και ο θεσμός του Food Festival μέσα από τον οποίο προβάλλεται η τοπική γαστρονομία.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν η Γενική Γραμματέας του υπουργείου κ.  Χριστιάνα Καλογήρου και ο Γ.Γ.  του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Ευθύμης Φωτόπουλος.

Το μεσημέρι ο κ. Λιβανός επισκέφθηκε την επιχείρηση ERGON AGORA, η οποία   εμπορεύεται 5.000 κωδικούς, εκ των οποίων οι 1.200 είναι δικοί της, ενώ δραστηριοποιείται σε 25 χώρες στην Ευρώπη. Στο χώρο της ERGON AGORA  είχε γεύμα εργασίας με στελέχη επιχειρηματικού κόσμου που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα.

Συζητήθηκαν προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο και διατυπώθηκαν προτάσεις για την ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στον πρωτογενή τομέα αλλά και τρόποι ενίσχυσης των παραγωγών για να προωθηθούν συνεταιριστικά σχήματα και συνεργασίες μέσα από Ομάδες Παραγωγών, που αποτελούν το μέλλον της Ευρώπης στο χώρο της παραγωγής.

Στο γεύμα μετείχαν:

Βασίλης Ευθυμιάδης (Αντιπρόεδρος της “Redestos” Efthymiadis AgrotechnologyGroup),

Στέλιος Θεοδουλίδης (Γενικός Διευθυντής Venus Growers), 

Νίκος Κανόπουλος (Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Brite Solar), 

Kώστας Κράββας (ορυζοπαραγωγός), 

 Έφη Λαζαρίδου (Διευθύνουσα Σύμβουλος Νέα Γεωργία Νέα Γενιά),

Παύλος Τσακίρης (Tsakiris Family, Κορυφαίος Νέος Ευρωπαίος Αγρότης της Χρονιάς), 

Θωμάς Δούζης (Ιδρυτής ERGON).

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ