Καλές τιμές αλλά σημαντικά μειωμένες ποσότητες έχει δώσει στον παραγωγό φέτος η καλλιέργεια του επιτραπέζιου ροδάκινου. Γεγονός που οφείλεται στο πλήγμα που κατάφερε ο παγετός που έπεσε στις αρχές Απριλίου, ο οποίος κάποιες περιοχές τις έπληξε σε ποσοστό έως και 100%. Αλλά και αυτά που σώθηκαν είναι μικρόκαρπα, ενώ παρόμοια ισχύουν και για την καλλιέργεια νεκταρινιών.
Σύμφωνα με τον κ. Αργύρη Γραβάνη από τον ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου οι μεγαλύτερες απώλειες εντοπίζονται στις πρώιμες ποικιλίες, αν και μειωμένες ποσότητες δίνουν και οι όψιμες ποικιλίες, συμβάλλοντας σε αυτό πρωταρχικά οι καιρικές συνθήκες με τις απότομες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας αλλά και οι αναπάντεχες βροχοπτώσεις.
Όπως ο ίδιος μας ανέφερε σε κάποια χωριά στην ευρύτερη περιφέρεια του Τυρνάβου, οι απώλειες στις στρεμματικές αποδόσεις κυμάνθηκαν από 40% έως και 60%. Μεσοσταθμικά σε αυτές τις περιοχές οι αποδόσεις στις πρώιμες ποικιλίες ανά στρέμμα ήταν μεταξύ 300-400 κιλών όταν υπό κανονικές καιρικές συνθήκες η απόδοση έφτανε και τον 1 τόνο. Περιοχές που δεν είχαν επιπτώσεις από τον καιρό και πάντα όσον αφορά τις πρώιμες ποικιλίες, απέδωσαν από 500 κιλά έως και 1 τόνο.
Η μειωμένη αυτή ποσότητα, αναφέρει ο κ. Α. Γραβάνης, έδωσε μια ώθηση στις τιμές για τα πρώιμα προϊόντα, όπου στο ροδάκινο ο παραγωγός πληρώθηκε με 1 ευρώ το κιλό από 60-70 λεπτά πέρυσι, ενώ για το νεκταρίνι ανέβηκε στο 1,30 ευρώ από 80 λεπτά πέρυσι το κιλό.
Απώλειες αλλά πιο περιορισμένες κατά τον ίδιο εντοπίζονται και στις όψιμες ποικιλίες, η συγκομιδή των οποίων τουλάχιστον για τον Τύρναβο ολοκληρώνεται στα τέλη Ιουλίου. Οι τιμές πώλησης διαμορφώνονται στα ροδάκινα μεταξύ 80 με 90 λεπτά το κιλό και για τα νεκταρίνια στο 1 ευρώ περίπου. Σημειώνεται ότι συνολικά στον Τύρναβο και για τις δύο καλλιέργειες χρησιμοποιούνται 12.000 στρέμματα. Όπως μας ανέφερε δεν έχουν γίνει καινούργιες φυτεύσεις αλλά αντικατάσταση παλιών δέντρων με νέα, τα οποία όμως φτάνουν σε πλήρη ανάπτυξη μετά την τετραετία.
Παγετός σε συνδυασμό με το χαλάζι που έχει πέσει πάνω από 3 φορές πέτυχαν καίριο πλήγμα στην καλλιέργεια του ροδάκινου μας λέει και ο διευθυντής του ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας, κ. Βασίλη Μπουγάς. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ πέρυσι ο Συνεταιρισμός διαχειρίστηκε από 8 έως 10 εκατ. κιλά, φέτος δεν θα περάσει τα 4 εκατ. κιλά, επιβεβαιώνοντας τις σημαντικές απώλειες που υπάρχουν. Συνολικά πάντως κατά τον ίδιο, οι μειωμένες ποσότητες και στις γύρω περιοχές είναι από 50% έως και 80%.
Παρά το ότι, υπογραμμίζει ο ίδιος, εξαιτίας των μειωμένων ποσοτήτων έχουν διαμορφωθεί σε καλύτερα επίπεδα οι τιμές φέτος, αυτό δεν σημαίνει ότι το γεγονός αυτό αρκεί για να καλύψει τις απώλειες του παραγωγού, τη στιγμή μάλιστα που έχει αυξηθεί γεωμετρικά το καλλιεργητικό κόστος. Συγκεκριμένα στην παρούσα φάση η τιμή για το ροδάκινο, όσον αφορά τον παραγωγό είναι στα 80-85 λεπτά το κιλό, ενώ στο νεκταρίνι είναι στο 1 ευρώ το κιλό.
Από την άλλη, το καλλιεργητικό κόστος ξεπερνά τα 500 ευρώ -καθώς έχουν ανατιμηθεί και τα αγροεφόδια, ενώ απαιτούνται και περισσότερα ραντίσματα λόγω των χαλαζοπτώσεων- από 250-300 ευρώ που ήταν πριν από μια διετία.
Η κατάσταση είναι σίγουρα ρευστή, υπογραμμίζει ο κ. Β. Μπουγάς τονίζοντας ότι τα προβλήματα εντείνονται και από την αναστάτωση που έχει προκληθεί στις μεταφορές εμπορευμάτων λόγω του Κορωνοϊου. Παρόλα ταύτα, όπως επισημαίνει ο Συνεταιρισμός θα διοχετεύσει και φέτος κάποιες ποσότητες -περιορισμένες σαφώς- σε Πολωνία, Κροατία, Τσεχία και Ουκρανία.
Μείωση της τάξεως του 50% εμφανίζει η συγκομιδή στην Επισκοπή μας λέει ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επισκοπής, κ. Νίκος Τσακίδης, γεγονός που όπως λέει ευθύνεται εξ’ ολοκλήρου ο παγετός του Απριλίου (7-8-9 Απριλίου). Σύμφωνα με τον ίδιο πέρυσι ο Συνεταιρισμός συγκόμισε 6.000 τόνους (4.000 τόνους ροδάκινο και 2.000 τόνους νεκταρίνι), ενώ φέτος μετά βίας θα πιάσει τους 3.000 τόνους (2.000 τόνους ροδάκινο και 1000 τόνους νεκταρίνι). Σημειώνεται ότι η συγκομιδή από τον Συνεταιρισμό θα ολοκληρωθεί την δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.
Η έλλειψη παραγωγής, υπογραμμίζει ο ίδιος, έχει διαμορφώσει σε καλύτερα επίπεδα τις τιμές για τον παραγωγό με αυτές να κυμαίνονται στα 80-85 λεπτά το κιλό για τα ροδάκινα και στο 1 ευρώ με 1,10 ευρώ το κιλό για τα νεκταρίνια.
Το θέμα , ωστόσο, είναι ότι με την υπάρχουσα ποσότητα δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες των πελατών του εξωτερικού, γεγονός που θεωρείται βέβαιο ότι θα εκμεταλλευτούν άλλα κράτη.
Πάντως επισημαίνει τα δεδομένα της καλλιέργειας αλλάζουν τουλάχιστον όσον αφορά την Επισκοπή, υπογραμμίζει ο κ. Νίκος Τσακίδης , καθώς εντείνεται η στροφή των παραγωγών στα ακτινίδια. Μία καλλιεργητική αλλαγή που συντελείται εντόνως τα τελευταία χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό για τον Οκτώβριο του 2021 αναμένεται ότι η καλλιέργεια θα αποδώσει 4-5.000 τόνους ακτινίδια, όταν την ίδια εποχή πέρυσι ήταν στους 3.000 τόνους.
Έως και 80% φτάνει η καταστροφή της καλλιέργειας στην περιοχή της Μελίκης -Ημαθία, σύμφωνα με τον Διευθυντή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελίκης , κ. Γιάννη Παπάζογλου. Όπως ανέφερε ο παγετός στις αρχές του Απριλίου προκάλεσε μεγάλη ζημιά στην καλλιέργεια. Ανάλογης έκταση ζημιά είχε σημειωθεί το 2003 (7 Απριλίου) όπου είχε χιονόπτωση και η θερμοκρασία στην περιοχή ήταν στους μείον 17 βαθμούς Κελσίου.
Όσον αφορά την φετινή περίοδο υπογραμμίζει ο ίδιος, δύσκολα ο Συνεταιρισμός θα συγκομίσει συνολικά 2,5 εκατ. κιλά, όταν πέρυσι είχε φτάσει τα 9 εκατ. κιλά. Ενδεικτικό της μεγάλης ζημίας που έχει σημειωθεί είναι ότι στις 15/6/2020 , ο συνεταιρισμός είχε συλλέξει 242 τόνους (μόνο εκείνη την ημέρα) ενώ φέτος την ίδια ακριβώς ημερομηνία δεν ξεπέρασε τους 37 τόνους. Πέρυσι, συμπληρώνει κάθε μέρα προωθούνταν σε αγορές του εξωτερικού , 10-12 φορτηγά με προϊόν, ενώ φέτος οι παραγωγοί δουλεύουν 2 μέρες για να συγκεντρώσουν 1 φορτηγό.
Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει μέχρι και τα τέλη Αυγούστου που θα έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή στη Μελίκη. Εκκαθάριση τιμών όπως λέει θα γίνει το Νοέμβριο, αλλά έως τότε οι παραγωγοί έχουν πάρει μια προκαταβολή, που είναι 35 λεπτά στο κιλό και 45 λεπτά στο νεκταρίνι.
Την ίδια στιγμή επισημαίνει εντείνεται τα τελευταία χρόνια η στροφή των παραγωγών στην καλλιέργεια του ακτινιδίου, καθώς δεν είναι μόνο το καλύτερο έσοδο που μπορεί να αφήσει το προϊόν, αλλά είναι και πιο ανθεκτικό στις άστατες καιρικές συνθήκες.
Μεγάλες ζημιές υπέστη η καλλιέργεια του επιτραπέζιου ροδάκινου και στην περιοχή του Αγ. Βασιλείου στην Κορινθία μας αναφέρει ο παραγωγός από την περιοχή κ. Μιχάλης Μπαρδάκας. Όπως ο ίδιος τόνισε οι απώλειες στην καλύτερη των περιπτώσεων είναι 50% και φτάνουν και μέχρι και 70%. Αλλά και αυτά που σώθηκαν σύμφωνα με τον ίδιο έχουν θέματα ποιοτικά είναι μικρόκαρπα.
Όσον αφορά τις τιμές, υπογράμμισε ο κ. Μ. Μπαρδάκας, τουλάχιστον στην περιοχή οι παραγωγοί τα πωλούν μόνοι τους στις λαϊκές, δεν υπάρχει δηλαδή συνεργασία με εμπόρους και άρα πετυχαίνουν καλύτερες τιμές.. Αυτές στην παρούσα φάση είναι από 1,3 έως και 1,5 ευρώ το κιλό, ενώ σε αυτά τα επίπεδα είναι οι τιμές και στα νεκταρίνια.
Ωστόσο, όπως ο ίδιος τόνισε επειδή τα έξοδα είναι μεγάλα και το κόστος της καλλιέργειας έχει πραγματικά ξεφύγει τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον στην περιοχή έχει ενταθεί η μεταστροφή του παραγωγού από τα επιτραπέζια ροδάκινα στα βιομηχανικά , ενώ ανάλογα ισχύουν και για άλλα προϊόντα.
Ανυπολόγιστη χαρακτηρίζει τη ζημιά που έχουν υποστεί φέτος ροδάκινα και νεκταρίνια ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, Νίκος Κουτλιάμπας. Ο παγετός προκάλεσε τη πρώτη ζημιά στην καλλιέργεια , ενώ το χαλάζι την αποτελείωσε. Όπως μας είπε, πέρυσι ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού διαχειρίστηκε 12.000 τόνους προϊόν (αφορά και τα δύο είδη) και φέτος θα είναι ευχαριστημένοι αν συγκομιστούν 2.000 τόνοι.
Η κατάσταση κατά τον ίδιο είναι τραγική για όλους, υποστηρίζει ο ίδιος, και δεν υπάρχει περίπτωση να καλυφθούν οι εσωτερικές ανάγκες της αγοράς. Σημειώνεται ότι το 60% της παραγωγής του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού διοχετεύεται στην ελληνική αγορά.
Την ίδια στιγμή, προβλήματα υπάρχουν και στην κάλυψη αναγκών των πελατών του εξωτερικού, καθώς δεν υπάρχει προϊόν, ενώ μεγάλη ζημιά αντίστοιχη με αυτή που έχει υποστεί ο Ελληνας παραγωγός έχουν υποστεί και οι Ιταλοί. Ως εκ τούτου αναφέρει ο ίδιος, τα όποια κενά εκτιμά ότι θα καλυφθούν από τους Ισπανούς που δεν είχαν θέματα με την παραγωγή τους.
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου – ΕΝΤΥΠΗ ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ