Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Νέα ποικιλία επιτραπέζιου σταφυλιού: Στο Κιλκίς τα πρώτα «Pristine»

Η πρώτη – πανελλαδικά – εγκατάσταση επιτραπέζιου σταφυλιού της ποικιλίας ACS V 01 «Pristine» πραγματοποιήθηκε στον αμπελώνα της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς και συγκεκριμένα στην Τέρπυλλο.

Ειδικότερα, η εγκατάσταση της προαναφερόμενης ποικιλίας έγινε από την ομάδα παραγωγών «Μακεδονικοί Αμπελώνες» σε 25 στρέμματα, με την προοπτική να εγκατασταθούν περισσότερα από 500 στρέμματα στην εν λόγω περιοχή.

Η πολλά υποσχόμενη – για τον ελληνικό αμπελώνα – ποικιλία πήρε την έγκριση του γραφείου φυτικών ποικιλιών (CPVO) της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Οκτώβριο του 2021, έξι χρόνια μετά την κατάθεση αίτησης για έγκριση στην Ισπανία.

Τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας

Πρόκειται για λευκή, άσπερμη ποικιλία, που «γεννήθηκε» μετά από πολλές διασταυρώσεις και από τις ποικιλίες Red Glob και Crimson SDLS, το 1992, στην περιοχή του San Joaquin της κεντρικής Καλιφόρνιας.

Τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της νέας ποικιλίας έχουν κοινά χαρακτηριστικά μ’ αυτά της ποικιλίας Thompson Seedless που καλλιεργείται, κυρίως στην Πελοπόννησο. Διαφοροποιείται από την Thompson στην περίοδο ωρίμανσης που οριοθετείται για τη νέα ποικιλία τον Οκτώβριο, την πολύ καλή μετασυλλεκτική της συμπεριφορά, καθώς και στα γευστικά της χαρακτηριστικά που «ξεκινούν» με γεύσης βανίλιας στο ξεκίνημα και «κλείνουν» με τα αρώματα μήλου.

Τα χαρακτηριστικά αυτά – σε συνδυασμό με την υποδειγματική τραγανότητα που χαρακτηρίζει την ποικιλία – την κατατάσσουν στις πρώτες προτεραιότητες των ευρωπαϊκών σούπερ μάρκετ, τα οποία προμηθεύονταν τα σταφύλια μόνο από χώρες εκτός Ε.Ε.

Από το 2021 κι έπειτα από την έγκριση που πήρε η ποικιλία για να ενταχθεί στον ευρωπαϊκό αμπελώνα, θα μπορούν, πλέον, οι Ευρωπαίοι αμπελοκαλλιεργητές να την καλλιεργήσουν, αφού πρώτα εξασφαλίσουν και τα δικαιώματα από τον κάτοχο της πατέντας.

«Αναμένουμε τα επόμενα χρόνια τα αποτελέσματα της ελπιδοφόρας αυτής προσπάθειας, που μπορεί να προσθέσει ξανά την ελληνική ετικέτα παραγωγής στα ράφια της ευρωπαϊκής αγοράς» δηλώνει σχετικά ο aντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης, συγχαίροντας τους γεωπόνους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Κιλκίς για την συστηματική τους εργασία και προσπάθεια η οποία οδηγεί σε εξαιρετικά αποτελέσματα, καθώς και την ομάδα παραγωγών «Μακεδονικοί Αμπελώνες» που προέβη στο συγκεκριμένο «εγχείρημα».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ