Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΕΛΟΠΥ-ΜΙΛΗΤΟΣ με στόχο την ενημέρωση για τις προοπτικές απασχόλησης στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας

Η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) προχώρησε πρόσφατα στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την ΜΙΛΗΤΟΣ ΑΕ, τον φορέα που εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Blue Generation Project στην Ελλάδα. Η συνεργασία αυτή ξεκίνησε με αφορμή τη συμμετοχή της ΕΛΟΠΥ στο 3ο blueTALK που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο 2022 από τη ΜΙΛΗΤΟΣ Α.Ε. και εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο δράσεων της ΕΛΟΠΥ με την επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας.

Κύριος στόχος του μνημονίου συνεργασίας είναι η ενημέρωση των νέων σχετικά με την ιχθυοκαλλιέργεια και τις προοπτικές επαγγελματικής σταδιοδρομίας στον συγκεκριμένο κλάδο. Πρόκειται για έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους τροφίμων παγκοσμίως και έναν από τους πρώτους εξαγωγικούς κλάδους στην Ελλάδα. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι η ιχθυοκαλλιέργεια προσφέρει μεγάλο αριθμό θέσεων στην Περιφέρεια και σε απομακρυσμένες περιοχές, έχοντας αυτή τη στιγμή δυναμική παρουσία σε 11 από τις 13 περιφερειακές ενότητες της χώρας μας. 

Στο πλαίσιο της συνεργασίας, η ΜΙΛΗΤΟΣ Α.Ε. θα υλοποιεί στοχευμένες παρουσιάσεις και βιωματικά σεμινάρια σε διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα -σχολεία, ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ- και φορείς που υποστηρίζουν τους νέους καταρτιζόμενους για τις προοπτικές απασχόλησης στην ιχθυοκαλλιέργεια και τους σχετικούς τομείς. Παράλληλα, θα παρέχει δωρεάν εξατομικευμένη καθοδήγηση σε όσους εκφράσουν ενδιαφέρον για τα επαγγέλματα της θάλασσας, από εξειδικευμένους συμβούλους σε συνεργασία με την ΕΛΟΠΥ και κορυφαίους Ευρωπαϊκούς φορείς για τη Γαλάζια Οικονομία. 

Μέσα από τη συγκεκριμένη συνεργασία, οι νέοι θα γνωρίσουν τις συνθήκες εργασίας, τις ειδικότητες και την πολύπλευρη συνεισφορά του κλάδου σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Όσοι ενδιαφέρονται να απασχοληθούν στην ιχθυοκαλλιέργεια, θα έχουν τη δυνατότητα επισκέψεων στις εγκαταστάσεις των εταιρειών-Μελών της ΕΛΟΠΥ και ταυτόχρονα θα διερευνηθούν ευκαιρίες για πρακτική εξάσκηση, job shadowing και δικτύωση με σχετικούς οργανισμούς. Επιπρόσθετα, η ΕΛΟΠΥ θα παρέχει πληροφορίες που βοηθούν τους νέους να επιλέξουν την κατάλληλη εκπαίδευση και  να αποκτήσουν τις δεξιότητες που απαιτούνται  από τις σύγχρονες επιχειρήσεις του κλάδου.

Τέλος, τα μέλη της ΕΛΟΠΥ θα έχουν στη διάθεσή τους τη δωρεάν πλατφόρμα Blue Career Job Platform, στην οποία μπορούν να αναρτούν αγγελίες για την εύρεση ανθρώπινου δυναμικού και να προσελκύουν τους νέους ενδιαφερόμενους.

Λίγα λόγια για το Blue Generation Project

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να προσελκύσει νέους μεταξύ 15 και 29 ετών για μια βιώσιμη καριέρα στη Γαλάζια Οικονομία στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Βουλγαρία και την Πολωνία, μέσα από ημερίδες και δωρεάν συμβουλευτικά προγράμματα.

Το Blue Generation Project, που ξεκίνησε το 2008, θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2022 και εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει 39.000 νέους από τους οποίους οι 2000 θα εκπαιδευτούν ή απασχοληθούν στη Γαλάζια Οικονομία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των εργαζόμενων στη Γαλάζια Οικονομία, στην Ευρώπη αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2030.

Σχετικά με την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ)

Η ΕΛΟΠΥ, φορέας ανάπτυξης της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, ιδρύθηκε το 2016 με σκοπό την ενίσχυση της παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων των εταιρειών-Μελών της και την εδραίωση της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας ως ηγετική δύναμη στην Ελλάδα και τις διεθνείς αγορές. Σήμερα, η ΕΛΟΠΥ έχει 22 Μέλη, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της εγχώριας παραγωγής, εξάγοντας τα προϊόντα τους σε 40 χώρες του κόσμου. Ταυτόχρονα, είναι δραστήριο μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (FEAP) και του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για την Υδατοκαλλιέργεια (AAC) αναδεικνύοντας έμπρακτα τον διεθνή προσανατολισμό και την εξωστρέφεια που τη χαρακτηρίζουν. 

Η ΕΛΟΠΥ λειτουργεί με γνώμονα τον σεβασμό μεταξύ των Μελών και προς τον καταναλωτή, τη συλλογικότητα, την υπερηφάνεια για τον κλάδο και τα προϊόντα του και σύμφωνα με τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Γαλάζιας Οικονομίας, ενώ παράλληλα υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης στηρίζοντας ενεργά την τοπική κοινωνία, τις ευπαθείς ομάδες, το περιβάλλον και τον αθλητισμό.

Διαχρονική δέσμευση της ΕΛΟΠΥ αποτελεί η υγιεινή τροφίμων, η ευζωία των ιχθύων και η προστασία του περιβάλλοντος στο οποίο μεγαλώνουν τα ψάρια και σε αυτό το πλαίσιο δημιούργησε το πρότυπο Σχήμα Πιστοποίησης Fish From Greece σε συνεργασία με την TUV Austria Hellas και αναπτύσσει ερευνητικά προγράμματα και Οδηγούς Καλών Πρακτικών σε συνεργασία με την Επιστημονική και Ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας.

Σχετικά με το Fish from Greece 

Τα προϊόντα των εταιρειών-μελών της ΕΛΟΠΥ φέρουν τη συλλογική σήμανση και την πιστοποίηση Fish from Greece που αποτελεί σφραγίδα ποιότητας για τους καταναλωτές. Το φρέσκο ελληνικό ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας Fish from Greece μεγαλώνει στο φυσικό του περιβάλλον, στα πεντακάθαρα, διάφανα νερά της χώρας μας, κάτω από αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές και τρέφεται με πλήρως ισορροπημένες GMO-free ιχθυοτροφές.

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ