- Τι αναφέρουν στην «ΑγροΕκφραση, καλλιεργητές, γεωπόνοι και Καθηγητές
Πλησιάζει η ώρα της συγκομιδής της καρυδιάς και όλοι αναμένουν το αποτέλεσμα, αν και σε γενικές γραμμές -υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις- δείχνει ότι η απόδοση θα είναι ικανοποιητική σε αντίστοιχα με τα περυσινά επίπεδα . Το ερώτημα είναι η τιμή, που τελικά αυτή θα κυμανθεί. Και οι πρώτες ενδείξεις μάλλον είναι καθοδικές, όπως έδειξε ένα ανταγωνιστικό της καρυδιάς προϊόν και συγκεκριμένα το αμύγδαλο. Πέρυσι, όπως μας αναφέρθηκε οι έμποροι αγόραζαν με 3 ευρώ το κόκκαλο (αμύγδαλο) το κιλό και φέτος ζητούν να αγοράσουν στη μισή τιμή.
Φαίνεται ότι η φετινή παραγωγή της καρυδιάς θα έχει προβλήματα και αυτό λόγω των άστατων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στις αρχές της Άνοιξης με αποτέλεσμα να μην γίνει σωστή γονιμοποίηση, μας λέει ο κ. Δημήτρης Αποστολίδης, παραγωγός από την Μαγνησία.
Σύμφωνα με τον ίδιο δεν πρέπει την περίοδο της γονιμοποίησης να υπάρχουν βροχές, που προκαλούν λόγω της υγρασίας και πολλές ασθένειες και βέβαια υψηλές θερμοκρασίες πάνω από 38 βαθμούς κελσίου, καθώς τότε η ψύχα μαυρίζει. Όπως τονίζει η καρυδιά, συγκριτικά με τη φιστικιά και τα αμύγδαλα, δεν έχει τις ίδιες αντοχές και εξαιτίας αυτού είναι δύσκολη καλλιέργεια με υψηλό κόστος. Το οποίο αυξήθηκε ακόμη περισσότερο λόγω του πετρελαίου και των λιπασμάτων. Χαρακτηριστικά πέρυσι, ένα στρέμμα κόστιζε σε λιπάσματα 30 ευρώ, ενώ φέτος 50 ευρώ.
Ο ίδιος καλλιεργεί και διαχειρίζεται 20 στρέμματα με καρυδιές. Με βάση τις άστατες καιρικές συνθήκες αναμένει ότι η στρεμματική απόδοση θα κυμανθεί στα 350 κιλά περίπου, ενώ πέρυσι είχαν αγγίξει και τα 400 κιλά το στρέμμα.
Όλα θα φανούν σε λίγο καιρό επισημαίνει ο κ. Δημήτρης Αποστολίδης, καθώς ο καιρός κάνει διάφορα τερτίπια και η συγκομιδή δεν πρόκειται να ξεκινήσει νωρίτερα από τις 20 Οκτωβρίου περίπου.
Όσον αφορά τις τιμές είναι ακόμη νωρίς να πει κανείς μετά βεβαιότητας που θα κινηθούν. Πάντως τα όσα ακούγονται αναφέρονται σε χαμηλές τιμές, συμβάλλοντας σε αυτό και η γενικότερη οικονομική κατάσταση.
Ο ίδιος πάντως, όπως μας λέει ακολουθεί από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκε με την καλλιέργεια μέχρι και σήμερα την πολιτική να ασχολείται αποκλειστικά μόνος του με την διάθεση και διακίνηση του προϊόντος του, επιδιώκοντας έτσι την πλήρη διαχείρισή του. Στο πλαίσιο αυτό, η τιμή πώλησης για την ψίχα θα είναι στα 10 ευρώ το κιλό και στα 4 ευρώ το άσπαστο.
Σε πλήρη αναδιοργάνωση της καλλιέργειας της καρυδιάς προχώρησε όπως μας λέει ο κ. Δημήτρης Κουβέλας από την Μαγνησία, καθώς τα προηγούμενα δέντρα είχαν προβλήματα στην ανάπτυξή τους και στην απόδοσή τους. Τα τρία τελευταία χρόνια ο ίδιος έχει φυτεύσει άλλα δέντρα (καρυδιάς) και η απόδοσή τους είναι γεωμετρικά ανοδική. Χαρακτηριστικά, όπως μας είπε στο 2ο προς 3ο χρόνο, τα 300 δέντρα του είχαν αποδώσει 50 κιλά προϊόν και φέτος ο ίδιος αναμένει να φτάσουν τα 200 κιλά.
Προβλέπει, καλώς εχόντων των πραγμάτων ότι από τον 6ο προς 7ο χρόνο τα δέντρα θα καλύπτουν τα έξοδά τους, τα οποία στην παρούσα φάση δεν ξεπερνούν τα 100 ευρώ το στρέμμα και αφορούν τους ψεκασμούς και τα χορτάρια.
Δεν έχει άποψη για την πορεία των φετινών τιμών, ενώ σχετικά με την φήμη των 4 ευρώ τιμή πώλησης για το άσπαστο, όπως λέει αν έρχονταν κάποιος έμπορος και του έδινε αυτή τη τιμή θα πωλούσε όλο το προϊόν με κόκκαλο -όχι ψίχα δηλαδή- καθώς θεωρεί ότι η τιμή είναι πολύ καλή και επίσης υψηλότερη από την περσινή που ήταν στα 2,80 ευρώ το κιλό (το άσπαστο).
Φαίνεται ότι θα είναι μια καλή χρονιά από πλευράς αποδόσεων η φετινή για την καλλιέργεια της καρυδιάς, καθώς δεν επικράτησαν ακραία καιρικά φαινόμενα όπως για παράδειγμα καύσωνες, εκτός από τα χαλάζια που έπεσαν στην Βόρειο Ελλάδα μας λέει ο κ. Γιώργος Δ. Νάνος, Καθηγητής Δενδροκομίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, καλή δείχνει και η ποιότητα με βάση και κάποιες τελευταίες μετρήσεις που έγιναν στον Κάμπο στη Λαμία, ενώ αν επικρατούσαν υψηλές θερμοκρασίες τότε θα υπήρχαν και μικρότερα σε μέγεθος καρύδια, ενώ θα υπήρχε και αλλοίωση στο χρώμα της ψίχας.
Σήμερα όπως ανέφερε οι ανάγκες της χώρας καλύπτονται κατά 50% από την εγχώρια παραγωγή και το υπόλοιπο εισάγεται από Καλιφόρνια και Τουρκία.
Δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για το μέγεθος της συνολικής παραγωγής και τον αριθμό των στρεμμάτων που χρησιμοποιούνται επεσήμανε ο κ. Νάνος, τονίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια έχουν χαλάσει αρκετές καλλιέργειες με καρυδιές, καθώς μπήκαν ποικιλίες όχι καλές (από την Τουρκία και την Βουλγαρία) με αποτέλεσμα οι καλλιεργητές να τις αντικαταστήσουν εξ ολοκλήρου με νέα δέντρα, τα οποία βρίσκονται στην φάση της ανάπτυξης.
Το μόνο που μπορεί κανείς να πει, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι το καλλιεργητικό κόστος έχει σχεδόν διπλασιαστεί, καθώς η καρυδιά θέλει πολύ νερό και λίπανση. Έτσι από περίπου 600 ευρώ κόστος πέρυσι, φέτος έχει περάσει τα 1000 ευρώ το στρέμμα.
Όσον αφορά την τιμή πώλησης από τους καλλιεργητές, ο ίδιος εκτιμά ότι θα πιεστούν από τους εμπόρους να πουλήσουν σε χαμηλότερες τιμές. Κάτι που ήδη συμβαίνει στο αμύγδαλο, όπου από 3 ευρώ πέρυσι το κιλό οι έμποροι το αγοράζουν φέτος στο 1,5 ευρώ.
Δυναμική καλλιέργεια χαρακτήρισε την καρυδιά ο κ. Γιώργος Κιάτος, Γεωπόνος με κατάστημα γεωργικών εφοδίων και καλλιεργητής καρυδιών στην Ελασσόνα, τονίζοντας ότι στο μέλλον θα δούμε και περαιτέρω αύξηση των στρεμμάτων που την αφορούν. Όπως τόνισε ένας από τους βασικούς λόγους είναι ότι οι καλλιεργητές αφήνουν παραδοσιακές καλλιέργειες όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι προσδοκώντας ακόμη μεγαλύτερα έσοδα. Ο ίδιος εκτιμά ότι στην περιοχή της Ελασσόνας υπάρχουν σήμερα πάνω από 30.000 στρέμματα, ενώ όπως μας ανέφερε μόνο ένα φυτώριο στην περιοχή δίνει κάθε χρόνο περί τα 15.000 δενδρύλλια καρυδιάς.
Η καλλιέργεια αναφέρει ο ίδιος, θα μπορούσε να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο, αλλά δυστυχώς όπως τόνισε δεν έχει τύχει ακόμη της απαιτούμενης προσοχής από την Πολιτεία. Ο ίδιος εκτιμά ότι ο αγρότης μπορεί και εφόσον μιλάμε για μία καλλιέργεια σε πλήρη ανάπτυξη μπορεί να έχει και τα 1000 ευρώ καθαρό έσοδο το στρέμμα, που του αποδίδει από 400 έως και 500 κιλά. Ολοκληρώνοντας τόνισε ότι για φέτος αναμένονται καλές αποδόσεις καθώς σε γενικές γραμμές ο καιρός ήταν ευνοϊκός.
Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου
ENTYΠΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ