Ως μια μέτρια χρονιά, τόσο από άποψη παραγωγής όσο και από άποψη καιρικών συνθηκών, χαρακτηρίζουν τη φετινή οι παραγωγοί σπανακιού και αρακά στη Θράκη, επισημαίνοντας πως πρόκειται για καλλιέργειες που διατηρούν σταθερό ενδιαφέρον στην περιοχή τα τελευταία χρόνια, χωρίς να παρουσιάζονται αξιοσημείωτες αυξομειώσεις στον αριθμό των καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Το σπανάκι φαίνεται πως κεντρίζει το ενδιαφέρον των τοπικών παραγωγών στην Ξάνθη και στην Ροδόπη, χωρίς ωστόσο να καλλιεργούνται μεγάλες εκτάσεις μιας και η σοδειά καταλήγει κυρίως στη λιανική και στις κατά τόπους λαϊκές αγορές. Αντίστοιχα, στον Έβρο φαίνεται πως μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον των παραγωγών για τον αρακά με τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις να ξεπερνούν τα 2.000 στρέμματα, ενώ στην περιοχή λειτουργούν μονάδες τυποποίησης που παράγουν κατεψυγμένο τοπικό αρακά και τον διοχετεύουν στην αγορά.
Ξεκίνησε όψιμα ο αρακάς
Ελαφρώς όψιμα ξεκίνησε η χρονιά για τους παραγωγούς αρακά στον Έβρο, λόγω των καιρικών συνθηκών που δημιούργησαν ακατάλληλες για σπορά εκτάσεις. Η καθυστέρηση ωστόσο στην σπορά δεν ήταν σημαντική, όπως εξηγεί ο Στέλιος Τσακίρης, γεωπόνος από τον ΑΣΚΓΕ Άρδας, τονίζοντας η υγρασία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη βλαστικότητα των σπόρων του αρακά.
«Ο αρακάς καλλιεργείται εδώ και χρόνια στην περιοχή. Υπάρχουν δύο τοπικές μονάδες που συσκευάζουν κατεψυγμένο αρακά, πολύ καλής ποιότητας» εξηγεί ο κύριος Τσακίρης, για να προσθέτει πως “η χρονιά φέτος ήταν μέτρια για τον αρακά. Στα πρώιμα ήταν πεσμένες οι αποδόσεις, στα όψιμα ήταν κάπως καλύτερα τα πράγματα. Στην περιοχή ωστόσο υπάρχουν οι ανάλογες υποδομές που προσφέρουν οι εν λόγω τοπικές μονάδες, βοηθάει και το κλίμα και για αυτό βλέπουμε πως ο αρακάς παραμένει μια σταθερή καλλιέργεια”. Ο ίδιος μάλιστα διευκρινίζει με νόημα πως η καλλιέργεια του αρακά εξαρτάται πολύ από τις καιρικές συνθήκες, μιας και πρόκειται για μια ευαίσθητη καλλιέργεια.
Πλήγμα από τον καιρό στο σπανάκι
Την ίδια στιγμή ο καιρός φαίνεται πως δεν ευνόησε φέτος ιδιαίτερα το σπανάκι στη Θράκη, με αρκετούς παραγωγούς να τονίζουν ότι δημιουργήθηκαν προβλήματα από τις καιρικές συνθήκες και άργησαν να βγάλουν παραγωγή. “Η παραγωγή μπορώ να πω ότι πήγε καλά, αλλά το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση πλέον στη λιανική. Το πρόβλημα είναι ότι ο καιρός οψίμησε την παραγωγή και έτσι έμειναν πολλά σπανάκια πλέον. Όταν ζεσταίνει ο καιρός το σπανάκι δεν φεύγει, αν το είχαμε από τον Μάιο έτοιμο, τότε θα ήταν καλύτερα τα πράγματα στις πωλήσεις” εξηγεί ο κύριος Πασχάλης Βαλκάνης, παραγωγός σπανακιού από τις Φέρες του Έβρου. Μάλιστα ο ίδιος τονίζει πως οι παραγωγοί που επενδύουν στο σπανάκι στην περιοχή είναι λίγοι και κυρίως το διαθέτουν σε λαϊκές αγορές και από χέρι σε χέρι, καθώς είναι ασύμφορη η σύναψη συμβάσεων με αλυσίδες και μονάδες τυποποίησης, που υπάρχουν κυρίως στη Θεσσαλονίκη.
Για μια μέτρια χρονιά για το σπανάκι κάνει λόγο και ο Σαμί Σαλημ Ογλού, παραγωγός από την Ξάνθη, ο οποίος τονίζει πως οι καιρικές συνθήκες έπαιξαν και φέτος σημαντικό ρόλο στην τελική απόδοση. “Εγώ πουλάω στις λαϊκές και η τιμή είναι σταθερά στο 1 ευρώ. Δεν αλλάζει αυτό, τουλάχιστον για εμένα, όση ζήτηση και εάν υπάρχει. Ήταν μια μέτρια χρονιά η φετινή, πήγαν σχετικά καλά τα πράγματα αλλά το σπανάκι είναι ένα ρίσκο πάντα, καθώς εξαρτάται από τον καιρό. Εδώ στην Ξάνθη δεν βλέπουμε μεγάλες εκτάσεις με σπανάκι, οι περισσότεροι βάζουν 1-2 στρέμματα για τις λαϊκές και αυτό οφείλεται στο ότι δεν θέλουν να πάρουν αυτό το ρίσκο. Ο καιρός δεν είναι τόσο ευνοϊκός όπως σε περιοχές μετά τον Νέστο. Πάντα καραδοκεί το ενδεχόμενο να πάθεις ζημιά από τους βοριάδες τον χειμώνα και το μελτέμι το καλοκαίρι” προσθέτει ο ίδιος. Σπανάκι και αρακάς σίγουρα δεν διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης, σαν καλλιέργειες, ωστόσο φαίνεται πως γίνονται προσπάθειες τόσο μέσω συμβολαιακής γεωργίας όσο και μέσω ομάδων παραγωγών, να δοθούν κίνητρα για την περαιτέρω ανάπτυξη των καλλιεργειών.
Του Γιώργου Μαυρίδη
ΕΝΤΥΠΗ ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ