Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μάξιμος προς Υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης: Ζημιές σε βαμβάκια από τις ισχυρές βροχοπτώσεις!

  • Ποσοτικές απώλειες αλλά και ποιοτική υποβάθμιση

«Τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα “Αθηνά” και “Μπάλλος”, με τις ισχυρές και παρατεταμένες βροχοπτώσεις που πλήττουν τη χώρα, δημιουργούν έντονη ανησυχία στους βαμβακοπαραγωγούς, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν συγκομίσει την παραγωγή τους». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό.

Ο Θεσσαλός πολιτικός επικαλούμενος καλλιεργητές βαμβακιού των χωριών πέριξ της λίμνης Κάρλα,  εκατέρωθεν της παλαιάς εθνικής οδού Βόλου, αλλά και των Φαρσάλων -περιοχές όπου εντοπίζεται, κυρίως, η βαμβακοκαλλιέργεια στον νομό Λάρισας- υπογραμμίζει ότι «η συγκομιδή του προϊόντος δεν έχει ολοκληρωθεί σε σημαντικό ποσοστό. Οι βροχές της προηγούμενης εβδομάδας ανέβαλλαν στο “πάρα πέντε” τη συγκομιδή σε πολλές περιπτώσεις, και έκτοτε, λόγω του μεγάλου ύψους βροχής δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση στα χωράφια. Ωστόσο, το δεύτερο κύμα βροχοπτώσεων που προκαλεί η κακοκαιρία “Μπάλλος” την τρέχουσα εβδομάδα,  εκτόξευσε τις ανησυχίες των παραγωγών, καθώς διαπιστώνουν ότι τα φαινόμενα δεν εξασθενούν και η σοδειά τους πραγματικά κινδυνεύει. 

Μετά από ένα δεκαήμερο βροχοπτώσεων -όπως αναφέρουν- φοβούνται ότι η παραγωγή τους υπέστη τόσο ποσοτικές απώλειες όσο και ποιοτική υποβάθμιση. Το γεγονός αυτό είναι επιζήμιο για τα έσοδά τους και δημιουργεί κατήφεια σε μια χρονιά, που η υψηλότερη από τα προηγούμενα χρόνια τιμή του προϊόντος, προκάλεσε αρχικά “χαμόγελα” κατά την έναρξη της συγκομιδής. Υπάρχουν χωριά στα οποία το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής δεν έχει συγκομιστεί και παραγωγοί που δεν έχουν μαζέψει ούτε στρέμμα βάμβακος. Εύλογα, λοιπόν, οι βαμβακοπαραγωγοί ζητούν την άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού του ΕΛΓΑ προκειμένου να υπάρξουν οι απαραίτητες αναγγελίες ζημιάς και να δρομολογηθούν οι εκτιμήσεις και οι αποζημιώσεις».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί «ώστε να διευθετηθεί άμεσα η στήριξη της πολιτείας διαμέσου του ΕΛΓΑ στους βαμβακοπαραγωγούς που βλέπουν την παραγωγή τους να ζημιώνεται κατακόρυφα λόγω των έντονων και παρατεταμένων βροχοπτώσεων».

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ