Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΚΑΡΟΤΟ: Το κόστος καλλιέργειας «φρενάρει» την παραγωγή»

Οι ανατιμήσεις προβληματίζουν τους παραγωγούς καρότου

Στα ύψη τα λιπάσματα και τα φάρμακα που χρειάζονται οι παραγωγοί για να συνεχίσουν να έχουν υψηλές αποδόσεις

Με ανάμεικτα συναισθήματα και υπό τον βραχνά των ανατιμήσεων σε βασικές πρώτες ύλες που χρειάζονται για τα αγροκτήματά τους ξεκίνησαν την νέα καλλιεργητική περίοδο της Άνοιξης οι παραγωγοί καρότου. Ακόμη και το καρότο που φαίνεται πως διατηρεί μία σταθερή πορεία ως προς την καταναλωτική ζήτηση αλλά και τις τιμές και χαρακτηρίζεται από καλές αποδόσεις, δεν γλίτωσε από το ράλι ανόδου των ανατιμήσεων που πλήττει όλες τις αγροτικές καλλιέργειες, με τους παραγωγούς να εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ως προς το αριθμό των εκτάσεων που θα συνεχίσουν να καλλιεργούνται με καρότα αλλά και ως προς τις αποδόσεις που θα έχουν τους επόμενους μήνες τα αγροκτήματά τους.

Οι καιρικές συνθήκες των προηγούμενων μηνών δεν φαίνεται να έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές στους παραγωγούς καρότου, οι οποίοι σε γενικές γραμμές παρουσιάζονται ικανοποιημένοι ως προς τις αποδόσεις της έως τώρα σοδειάς τους, ωστόσο όπως εξηγούν η Άνοιξη τους βρίσκει αντιμέτωπους με σημαντικές αυξήσεις σε πρώτες ύλες όπως το λίπασμα, τα φάρμακα αλλά και το πετρέλαιο, που είναι απαραίτητα για τις καλλιέργειες τους. Όλα αυτά, όπως υπογραμμίζουν, αναπόφευκτα θα πλήξουν τον κλάδο τους, καθώς δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί που είτε θα περιορίσουν τις εκτάσεις με καρότα που θα σπείρουν ή θα αναγκαστούν να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους καταναλωτές και τη ζήτηση του καρότου τους προσεχείς μήνες.

Εγκατέλειψαν νωρίς

Στη Θράκη, παρά το γεγονός πως το καρότο είναι μια καλλιέργεια που χαρακτηρίζεται από υψηλές αποδόσεις και μία σχετική σταθερότητα ως προς τις τιμές πώλησης, αρκετοί είναι οι παραγωγοί που το έχουν εγκαταλείψει ή σκέφτονται πολύ σοβαρά να μην σπείρουν ξανά καρότα, κυρίως λόγω έλλειψης οργάνωσης και εργατικού δυναμικού. «Το καρότο θέλει χέρια, είναι μία καλλιέργεια που αποδίδει μεν αλλά χρειάζεσαι εργατικό προσωπικό. Εγώ καλλιεργούσα μέχρι πρόσφατα καρότο και είχαμε και πολύ καλές αποδόσεις, ωστόσο το σταμάτησα γιατί δεν βρίσκεις πλέον εργάτες και στην περιοχή δεν έχουμε μία σωστή οργάνωση, δεν υπάρχουν συσκευαστήρια ή ομάδες παραγωγών που να ασχολούνται πιο οργανωμένα με το καρότο» εξηγεί ο Σαμή Σαλημ Ογλού, παραγωγός από την Ξάνθη. «Μεγάλο πρόβλημα είναι και το εργατικό δυναμικό. Δεν υπάρχουν χέρια, έψαχνα εργάτες για τα καρότα και δεν έβρισκα. Όταν πρέπει να ψάχνεις πέντε και δέκα ημέρες για να βρεις εργάτες καταλαβαίνεις πως είναι μία παραγωγή που δεν μπορείς να συνεχίσεις να καλλιεργείς» προσθέτει ο ίδιος.

Από τη μεριά του ο Γιάννης Παπαδόπουλος, παραγωγός από τη Ροδόπη, παρουσιάζεται αρκετά προβληματισμένος για το εάν θα συνεχίσει να καλλιεργεί καρότα ή θα τα εγκαταλείψει και αυτός πλήρως. «Οι αποδόσεις είναι καλές, σε ένα στρέμμα μπορείς να πάρεις και 3,5 και 4 τόνους. Όμως το λειτουργικό κόστος έχει εκτοξευτεί. Όταν χρειάζεσαι σχεδόν 1.200 και 1.500 ευρώ το στρέμμα και η τιμή πώλησης χονδρική είναι στα 30 και 32 λεπτά, δεν σε συμφέρει καθόλου. Δεν βγαίνει μαθηματικά. Για αυτό δεν ξέρω αν θα ξαναβάλω τώρα την Άνοιξη ή θα το εγκαταλείψω τελείως. Αλλά με τέτοιες ανατιμήσεις και όλα αυτά που ακούμε ότι θα έρθουν, πραγματικά προβληματίζεσαι» σημειώνει με νόημα ο παραγωγός.

«Κρατάει» το βιολογικό

Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τις έως τώρα αποδόσεις των καλλιεργειών τους αλλά εξίσου επιφυλακτικοί ως προς τις επιπτώσεις των ανατιμήσεων παρουσιάζονται και οι παραγωγοί βιολογικού καρότου. Όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο γεωπόνος βιοκαλλιεργητής, Σπύρος Τσαγκαράτος, από το Βιολογικό Κτήμα ΕΥΖΗΝ, το κόστος για την αγορά λιπασμάτων φαίνεται πως αποτελεί τον βασικό «πονοκέφαλο» για τους παραγωγούς όπως φυσικά και το ενεργειακό κόστος. «Από θέμα απόδοσης πήγαμε πάρα πολύ καλά. Τώρα όσο αναφορά τη νέα καλλιεργητική περίοδο για αυτούς που ξεκινούν την Άνοιξη, σίγουρα η λίπανση θα είναι πιο ακριβή και υπολογίζουμε σε μία άνοδο της τάξεως του 30% όπως και η προετοιμασία του εδάφους λόγω του πετρελαίου το οποίο βλέπουμε πως θα διπλασιαστεί σε σχέση με πέρσι. Λογικά και στα διάφορα σκευάσματα για τη φυτοπροστασία θα υπάρχει αύξηση» εξηγεί ο ίδιος, προσθέτοντας ωστόσο πως θα συνεχίσει να καλλιεργεί τις ίδιες εκτάσεις και δεν προτίθεται να κάνει μειώσεις ούτε στην ποσότητα των λιπασμάτων που θα χρησιμοποιήσει ούτε γενικότερα στον τρόπο παραγωγής. «Αυτά που κάνω είναι όλα βάσει αναλύσεων. Το πιο πιθανό είναι ότι θα αυξηθεί η τιμή του καρότου, σίγουρα ένα μέρος της αύξησης θα το απορροφήσω εγώ ως παραγωγός και το υπόλοιπο θα περάσει στην αγορά» τονίζει ο βιοκαλλιεργητής, υπογραμμίζοντας πως θέλει το προϊόν του να παραμείνει άκρως θρεπτικό και υγιεινό και δεν είναι διατεθειμένος να προβεί σε εκπτώσεις ως προς την ποιότητά του.

Του Γιώργου Μαυρίδη ΕΝΤΥΠΗ ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ