Πληγές από το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού μετρούν ακόμη οι παραγωγοί που καλλιεργούν μαρούλι και λάχανο στη Βόρεια Ελλάδα. Παρά την αισιοδοξία που γεννούν οι καλές τιμές που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά, οι ίδιοι παραμένουν επιφυλακτικοί ενώ αρκετοί εκφράζουν την ανησυχία τους για το μέλλον του κλάδου τους, καθώς όπως επισημαίνουν η κρατική υποστήριξη ήταν ανύπαρκτη συγκριτικά με τη ζημιά που έχουν υποστεί. Το πρώτο lockdown αλλά και τα περιοριστικά αυστηρά μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ στις λαϊκές της χώρας είχαν ως συνέπεια αρκετά κηπευτικά να μείνουν αδιάθετα και να καταλήξουν στα σκουπίδια ή να σαπίσουν στα χωράφια. Έχοντας αυτό κατά νου αρκετοί παραγωγοί έσπευσαν να σπείρουν λιγότερες καλλιέργειες φέτος, τονίζοντας πως εάν η κατάσταση στην αγορά δεν επιστρέψει σε προ-κορονοϊού συνθήκες, κάτι αντίστοιχο θα συνεχιστεί και του χρόνου.
Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις, οι παραγωγοί κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και τις καιρικές συνθήκες που δεν ευνόησαν τις καλλιέργειες τους και προκάλεσαν επιπλέον οικονομική καταστροφή. “Εγώ επειδή καλλιεργώ βιολογικά και είναι γενικά πιο δύσκολη καλλιέργεια, στο μαρούλι δεν πήρα καθόλου φέτος. Με το κρύο δεν μεγάλωσαν και δεν προχώρησε η παραγωγή” εξηγεί ο Αστέριος Μούσμουλας, παραγωγός βιολογικού μαρουλιού από τη Νιγρίτα, τονίζοντας πως “ήταν λίγο αλλοπρόσαλλος ο καιρός. Τη μια ημέρα φτάνει στους 17 και την άλλη στους -6 και -7. Σοκάρεται το φυτό και καταστρέφεται”.
Σχολιάζοντας τη ζήτηση τόσο στο μαρούλι όσο και στο λάχανο, ο ίδιος εξηγεί πως οι συνθήκες στις βιολογικές λαϊκές παρέμειναν σε συνηθισμένους ρυθμούς με τους καταναλωτές να προσέρχονται τηρώντας αυστηρά τα πρωτόκολλα ασφαλείας και τα μέτρα. “Όντως βέβαια υπάρχουν κάποιοι καταναλωτές που λόγω των μέτρων δεν μπορούν να μετακινηθούν και να πάνε στις βιολογικές αγορές που ψώνιζαν και αυτό φυσικά σημαίνει μείωση των εσόδων για τους παραγωγούς” προσθέτει ο ίδιος, τονίζοντας με έμφαση ωστόσο πως η πανδημία του κορονοϊού έσπρωξε ακόμη περισσότερους πολίτες στα βιολογικά, καθώς παρατηρήθηκε αρκετοί καταναλωτές να αναζητούν τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που θα ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού τους. “
Υπό τον φόβο να μείνουν αδιάθετα τόσο τα μαρούλια όσο και τα λάχανα τους, αρκετοί παραγωγοί στράφηκαν στην επιλογή της μείωσης των καλλιεργειών τους, εκτιμώντας πως το κλίμα αβεβαιότητας που έχει διαμορφωθεί στην αγορά λόγω της πανδημίας επηρεάζει άμεσα τον κλάδο τους. “Υπάρχουν παραγωγοί που έχουν μειώσει τις καλλιέργειες τους και είναι φυσιολογικό αυτό. Τι να καλλιεργούμε και να τα πετάμε τζάμπα μετά; Αν ανοίξει η αγορά και είμαστε όπως πριν τότε θα ανατραπεί αυτή η λογική. Το θέμα είναι ότι είμαστε αλυσίδα και ο ένας επηρεάζει τον άλλον” τονίζει από την πλευρά του ο Ηλίας Ζαμπουρης, παραγωγός μαρουλιών από τη Νέα Καλλικράτεια. Μάλιστα όπως εξηγεί ο ίδιος, η σοδειά φέτος ήταν καλή ωστόσο η κίνηση στην λαχαναγορά έχει πέσει αισθητά λόγω κορονοϊού και αυτό επέφερε οικονομικές επιπτώσεις στους παραγωγούς.
Εκτός των άλλων, αρκετοί μάλιστα κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών, με κλειστά τα χερσαία σύνορα και τους εργάτες γης από γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία, να μην μπορούν να μετακινηθούν. “Το μεγαλύτερο πρόβλημα που είχαμε γενικά στα κηπευτικά ήταν τα εργατικά χέρια. Εμείς εδώ στον Έβρο δουλεύουμε με εργάτες από τη Βουλγαρία που λόγω των περιορισμών δεν μπορούσαν να έρθουν” προσθέτει με τη σειρά του ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρδας, Τάσος Τοπαλίδης.
Κάνοντας τον έως τώρα απολογισμό τους οι παραγωγοί μιλούν για μια περίεργη χρονιά, που αν και η σοδειά τους πήγε καλά, ο φόβος και η αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε από την πανδημία δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που στηλιτεύουν το γεγονός της απουσίας ουσιαστικών μέτρων στήριξης, ειδικά σε καλλιέργειες όπως το μαρούλι και το λάχανο, εκτιμώντας πως αυτή ακριβώς η έλλειψη υποστήριξης είναι που οδηγεί αρκετούς παραγωγούς στο να εγκαταλείπουν κάθε τόσο το επάγγελμα.
Tου Γιώργου Μαυρίδη
ENTYΠΗ ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ