Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
spot_img
spot_img

Ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον για βίκο και σόγια

spot_img
  • Υπάρχει φέτος στη χώρα μας, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις γεωργών και κτηνοτρόφων αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια

Ιδιαίτερα αυξημένο είναι το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια βίκου και σόγιας φέτος, μια τάση που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις γεωργών και κτηνοτρόφων αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Σε περιοχές όπως η Ξάνθη, η Δράμα και η Καβάλα καλλιεργήθηκαν περισσότερα στρέμματα με βίκο φέτος, συγκριτικά με κάθε άλλη χρονιά και αυτό αποδίδεται στη ραγδαία άνοδο των τιμών στις ζωοτροφές που καταγράφεται στην αγορά. Η καλλιέργεια βίκου είναι άρτια συνδεδεμένη άλλωστε με την κτηνοτροφία μιας και πρόκειται για ένα φυτό που μπορεί να αξιοποιηθεί ως σανό που προορίζεται για ζωοτροφή. Οι αγρότες καλλιεργούν βίκο κυρίως για αμειψισπορά, εμπλουτίζοντας τα εδάφη τους, ενώ το προτιμούν και ως συγκαλλιέργεια. Η σπορά του βίκου πραγματοποιείται τον φθινόπωρο, ενώ χαρακτηριστικό της αυξημένης ζήτησης που καταγράφεται είναι το γεγονός πως πέρσι οι παραγωγοί αντιμετώπισαν δυσκολίες ακόμη και στην εξεύρεση σπόρων.

Αυξημένο είναι ωστόσο και το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας, ως εναλλακτική πρωτεϊνούχα ζωοτροφή. Βίκος και σόγια καταγράφουν μάλιστα φέτος και ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις, καθώς οι πλειοψηφία των καλλιεργήσιμων εκτάσεων ευνοήθηκαν απότις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν. Η στροφή προς την καλλιέργεια εκτάσεων για παραγωγή πρωτεϊνούχων ζωοτροφών δεν είναι μια τάση που παρουσιάζεται ωστόσο μόνο στην Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζεται ελλειμματική σε πρωτεϊνούχες ζωοτροφές και για τον λόγο αυτό προωθούνται αντίστοιχες πολιτικές με στόχο να μειωθούν οι εισαγωγές σόγιας και να αυξηθεί η αυτάρκεια των κρατών μελών.

Βίκος και κτηνοτροφία

Το ενδιαφέρον για σπόρο βίκου και καλλιέργεια είναι ιδιαίτερα αυξημένο στη Βόρεια Ελλάδα, με τους κτηνοτρόφους να αναζητούν αναχώματα στη ραγδαία άνοδο των τιμών στις ζωοτροφές που παρατηρήθηκε στην αγορά, αλλά και ευρύτερα στο κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας που επικρατεί στον κλάδο τους. «Ο βίκος είναι μια καλλιέργεια καθαρά για κτηνοτροφική χρήση, στην περιοχή είναι ελάχιστοι οι αγρότες που την καλλιεργούν για άλλους σκοπούς. Φέτος οι αποδόσεις στον βίκο ήταν καλές και σε αυτό βοήθησαν πάρα πολύ οι καιρικές συνθήκες. Δεν υπήρξαν απώλειες δηλαδή και οι κτηνοτρόφοι που την καλλιεργούν είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι» εξηγεί ο Σάκης Λουκμακιάς, κτηνοτρόφος από την Ξάνθη και μέλος του ΔΣ του ΣΕΚ.

Μάλιστα, όπως διευκρινίζει εμφατικά ο ίδιος «τα στρέμματα ήταν αυξημένα συγκριτικά με άλλες χρονιές στην περιοχή. Όσο η κτηνοτροφία υπάρχει, θα υπάρχει και ο βίκος. Εγώ προσωπικά καλλιεργώ 100 στρέμματα βίκο και συνεργάζομαι με έναν αγρότη που καλλιεργεί άλλα 40 στρέμματα για λογαριασμό μου. Στην κτηνοτροφική μονάδα μου διαθέτω τον μηχανολογικό εξοπλισμό για την κατάλληλη αξιοποίηση του βίκου.Μην ξεχνάμε πως είναι μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή για τα ζώα και τη συνιστούν όλοι οι ειδικοί. Στην περιοχή γενικά η μορφολογία του εδάφους και οι καιρικές συνθήκες ευνοούν ιδιαίτερα την καλλιέργεια του βίκου». Εκτός από τον βίκο αυξημένες είναι και οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις με σόγια φέτος στην περιοχή, συγκριτικά με άλλες χρονιές, με τους παραγωγούς μάλιστα να κάνουν λόγο για αρκετά ικανοποιητικές αποδόσεις.

Προβλήματα από τις βροχές

Μπορεί στη Βόρεια Ελλάδα οι αποδόσεις των καλλιεργήσιμων εκτάσεων να χαρακτηρίζονται από ικανοποιητικές ως υψηλές, ωστόσο σε άλλες περιοχές της χώρας υπήρξαν και προβλήματα, τα οποία αποδίδονται πρωτίστως στις καιρικές συνθήκες.

«Οι εκτάσεις όσο αναφορά τη σποροπαραγωγή ήταν αισθητά αυξημένες φέτος. Εκεί ωστόσο που υπήρχε πρόβλημα ήταν με τις αποδόσεις, λόγω των πολλών βροχοπτώσεων. Υπήρξαν χωράφια που δεν αλωνίστηκαν καθόλου. Τον βίκο τον έβαζαν κυρίως σε χωράφια που δεν ήταν ποτιστικά για αμειψισπορά, φέτος ωστόσο βλέπουμε ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για την καλλιέργεια του βίκου, τόσο για σποροπαραγωγή, που κάνουμε εμείς, όσο και για ζωοτροφή» εξηγεί από την πλευρά του ο γεωπόνος και ιδιοκτήτης της σποροπαραγωγικής εταιρείας F.A.S. στη Λάρισα κ. Βασίλης Μιχαήλ. «Όσο αναφορά τη κτηνοτροφική χρήση, πρόκειται για ένα φυτό που είναι βασικό για την κτηνοτροφία και αποτελεί μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή για τα ζώα. Είναι πραγματικά μια εξαιρετική τροφή και μια αξιόλογη πηγή πρωτεΐνης, ενέργειας και θρεπτικών στοιχείων για τα ζώα» προσθέτει ο ίδιος.

  • Του Γιώργου Μαυρίδη ΕΝΤΥΠΗ ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ