Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η πρωτογενής παραγωγή τροφοδοτεί πολλούς κλάδους της οικονομίας αναφέρει ο ΣΕΚ

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα αντιπροσωπίας του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας – ΣΕΚ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Πεβερέτο, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά και τους Υφυπουργούς κους Κεδίκογλου και Στύλιο.
Ο ΣΕΚ κατέθεσε υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις για την ανασυγκρότηση της κτηνοτροφίας της χώρας, η οποία βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής.
Προέταξε το τεράστιο πρόβλημα που έχει προκύψει σε χιλιάδες, κύρια αγελαδοτρόφους, χοιροτρόφους και πτηνοτρόφους και λιγότερο σε αιγοπροβατοτρόφους, μετά τις διαταγές πληρωμών και κατάσχεσης των λογαριασμών τους στις συστημικές τράπεζες από την εκκαθαρίστρια εταιρία της ΑΤΕ.
Παρέδωσε ενδεικτικά στον κ. Υπουργό μια απαίτηση πληρωμής από κτηνοτρόφο που ενώ το αρχικό κεφάλαιο του άτοκου και εγγυημένου δανείου από το κράτος είναι 36.600 €, η απαίτηση πληρωμής  είναι 669.390 €.
Αυτό σημαίνει ξαφνικός «θάνατος» για χιλιάδες κτηνοτρόφους
Ζητήσαμε να αρθούν άμεσα οι κατασχέσεις λογαριασμών, να διαγραφούν οι τόκοι, να διαγραφεί το 50% του αρχικού κεφαλαίου και να ρυθμιστούν τα υπόλοιπα για αποπληρωμή σε 15 χρόνια για όλους τους κτηνοτρόφους.

Το δεύτερο κυρίαρχο πρόβλημα που μαστίζει τώρα την κτηνοτροφία και πτηνοτροφία είναι η τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής (ζωοτροφές , ενέργεια κ.α.) 
Ο ΣΕΚ ζήτησε συγκεκριμένη στήριξη στο σύνολο της κτηνοτροφίας ( αιγοπροβατοτροφία, αγελαδοτροφία, χοιροτροφία) με ένα ποσό ύψους 150 εκ. € περίπου.
Η απάντηση ότι ενδέχεται να διαθέσει η Κυβέρνηση μόνο 40 εκ. €   είναι απαράδεχτη και κοροϊδία και δεν καλύπτει ούτε ένα ελάχιστο μέρος της αύξησης των τιμών των  ζωοτροφών και της ενέργειας. 
Ακόμα τέθηκε το ζήτημα της Γενετικής Βελτίωσης και της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών  στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που θα συζητηθούν σε επόμενη συνάντηση, τις επόμενες ημέρες όπως και τα υπόλοιπα θέματα.    
Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου στην Κυβέρνηση ότι εάν δεν χρηματοδοτήσει άμεσα το κόστος των ζωοτροφών και της ενέργειας, η κτηνοτροφία τελειώνει και θα δημιουργηθεί επισιτιστική κρίση.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη συνάντηση αντιπροσωπείας των μπλόκων με τα συναρμόδια υπουργεία  Οικονομικών – Ενέργειας και Υπ.Α.Α.Τ οδηγούν μαθηματικά στην μη παραγωγή τροφίμων φυτικής και ζωικής παραγωγής, και βέβαια η τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής σε όσους καταφέρουν να παράξουν,  θα μετακυληθεί  στους καταναλωτές προκαλώντας κοινωνική έκρηξη.

Καλούμε τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη να επιληφθεί άμεσα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πρωτογενής  παραγωγή που τροφοδοτεί με τρόφιμα τη χώρα και να δώσει λύσεις σε αυτά. Σημειώνεται  ότι η πρωτογενής παραγωγή τροφοδοτεί πολλούς κλάδους της οικονομίας με χιλιάδες εργαζόμενους.

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ