Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η κερδοσκοπική αύξηση των ζωοτροφών και ο κίνδυνος συρρίκνωσης της κτηνοτροφίας

Τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται μια συνεχής αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών η οποία κορυφώθηκε έπειτα από την έναρξη των εχθροπραξιών στην Ουκρανία. Πλέον απειλείται η βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας στη χώρα μας. Η τιμή του καλαμποκιού και της σόγιας αυξήθηκαν κατά 100% και 70% αντίστοιχα, σε σχέση με τις τιμές που είχαν ένα χρόνο πριν. Αυτή η αύξηση των τιμών δεν δικαιολογείται από τις αυξήσεις της ενέργειας ή των λιπασμάτων που απαιτούνται για την καλλιέργεια τους.

Πιο συγκεκριμένα από την ανάλυση που έκανε το ΙΕΓ στο Νομό Σερρών, προκύπτει ότι:

  • Το καλαμπόκι και η σόγια που διατίθενται σήμερα είναι σοδειά του 2021 και φέρει τα κόστη του 2021, προ των αυξήσεων σε ενέργεια και λιπάσματα. Επομένως, κάθε αύξηση είναι κερδοσκοπική.
  • Οι αυξήσεις στο κόστος παραγωγής του καλαμποκιού της σοδειάς 2022 εκτιμώνται στο 34% σε σύγκριση με τα κόστη του 2021. Δεν δικαιολογείται λοιπόν μια αύξηση τιμής της τάξης του 100%.

Το γεγονός ότι οι ζωοτροφές αποτελούν το 70-80% των δαπανών μιας αγελαδοτροφικής μονάδας καταδεικνύει την τεράστια επίπτωση που έχουν στο τελικό κόστος παραγωγής του γάλακτος.

Τέλος, σύμφωνα με καταγγελίες κτηνοτρόφων στο ΙΕΓ, πέρα από την κερδοσκοπία στις ζωοτροφές, παρατηρούνται φαινόμενα τεχνητών ελλείψεων στην αγορά του καλαμποκιού.

Καλούμε το Υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να διενεργούν αυστηρούς ελέγχους σε όλο το δίκτυο εμπορίας και διακίνησης που επηρεάζουν την τελική τιμή των ζωοτροφών με στόχο την αποφυγή της κερδοσκοπίας.

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ