Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ε. Λιακούλη: «Άμεση στήριξη για τους πληγέντες καλλιεργητές ελιάς & ροδιάς του δήμου Τεμπών!»

Για πολλοστή φορά παρεμβαίνει με ερώτησή της προς τoν κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας, αυτή τη φορά σε σχέση με την ανάγκη ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών, αλλά και των καλλιεργητών ροδιάς του Δήμου Τεμπών, οι οποίοι βλέπουν τους κόπους της φετινής χρονιάς να πηγαίνουν χαμένοι, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Όπως επισημαίνει η Ευαγγελία Λιακούλη στο κείμενο της ερώτησής της:

«Στο πλαίσιο σειράς συναφών ερωτήσεων που κατέθεσα το πρόσφατο χρονικό διάστημα, σχετικά με τον σκληρά δοκιμαζόμενο πρωτογενή τομέα της Θεσσαλίας, εξαιτίας των ακραίων και των ορισμένες φορές εκτός εποχής καιρικών φαινομένων, όπως η ‘’Μήδεια’’, ο παγετός Φεβρουαρίου κι οι όψιμοι παγετοί Μαρτίου – Απριλίου, όλα απόρροια της ολοένα διογκούμενης κλιματικής κρίσης, έρχονται να προστεθούν και τα προβλήματα των καλλιεργητών ελιάς – για τους οποίους μάλιστα υπέβαλα σχετική ερώτηση στο Υπουργείο σας στις 18/5/2021 – καθώς και της καλλιεργητών ροδιάς του δ. Τεμπών.

Ειδικότερα κι όπως τονίζει σε σχετική του επιστολή προς το Υπουργείο σας, αλλά και τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ Λάρισας, ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης, οι σφοδρές καιρικές συνθήκες που δημιούργησε η ‘’Μήδεια’’ σε συνδυασμό με τους προαναφερθέντες παγετούς μέσα στην καρδιά της Άνοιξης, έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, τόσο στην καλλιέργεια ελιάς, όσο και της ροδιάς στην περιοχή, με αρνητικά συνεπακόλουθα την μειωμένη ανθοφορία των εν λόγω δένδρων, αλλά και έντονο το φαινόμενο της ακαρπίας.

Όπως αναφέρεται μάλιστα, οι πρώτες γνωματεύσεις από επιτόπιους ελέγχους που πραγματοποίησαν κλιμάκια αρμόδιων γεωπόνων του ΕΛΓΑ αλλά και της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας (ΔΑΟ) της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, η προκληθείσα ακαρπία στην ελιά αγγίζει το ποσοστό του 80%, με την καρπόπτωση να συνεχίζεται,  αλλά και στην καλλιέργεια της ροδιάς η ζημιά τόσο στην ετήσια παραγωγή, όσο και στο φυτικό κεφάλαιο είναι πολύ μεγάλη.

Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει μάλιστα να σημειωθεί το γεγονός ότι φέτος, για πρώτη φορά η ΔΑΟ της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, αποφάσισε τη μη διενέργεια προγράμματος δακοκτονίας στο Δήμο Τεμπών, γεγονός που επιτείνει τα ήδη μεγάλα προβλήματα των τοπικών ελαιοκαλλιεργητών…»

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι απολύτως εύλογες ανησυχίες δημιουργούνται στους ανωτέρω καλλιεργητές του δήμου Τεμπών, οι οποίοι αγωνιούν όχι μόνο για την επικείμενη μείωση των εισοδημάτων τους, αλλά κι επειδή τίθεται πλέον σοβαρό θέμα επιβίωσης για αυτούς, ρωτώ τον αρμόδιο Υπουργό, αν προτίθεται να στηρίξει τους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς και καλλιεργητές ροδιάς του Δήμου Τεμπών, κι αν επεξεργάζεται την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνει τους καλλιεργητές για όλα τα φυσικά φαινόμενα με δίκαιες και έγκυρες αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών;

Τον ρωτώ επίσης αν σκέφτεται την εκκίνηση διαδικασιών αποζημιώσεων «de minimis» για τους ανωτέρω καλλιεργητές, κι αν όχι, αν υπάρχει το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες  παραγωγούς μέσω του προγράμματος  ΚΟΕ (ΠΣΕΑ);

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ