Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ερώτηση Ολ. Τελιγιορίδου – Στ. Αραχωβίτη για τα λάθη, τα μειωμένα ποσά και τους αποκλεισμούς κτηνοτρόφων από τη συνδεδεμένη ενίσχυση

Ερώτηση κατέθεσαν η Αν. Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ολυμπία Τελιγιορίδου και ο Τομεάρχης, Σταύρος Αραχωβίτης με την συνυπογραφή 36 ακόμη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για τα μεγάλα προβλήματα και τα λάθη στις ήδη καθυστερημένες πληρωμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων των κτηνοτρόφων.

Το χάος στον ΟΠΕΚΕΠΕ που δημιούργησε η κυβέρνηση της ΝΔ και η αδυναμία της να ολοκληρώσει την σωστή διαδικασία των πληρωμών, αποδίδοντας τα πραγματικά ποσά που δικαιούνται οι κτηνοτρόφοι, αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά ότι το επιτελικό κράτος της ΝΔ πλήττει σοβαρά τον Έλληνα αγρότη.

Εν μέσω πανδημίας, η απόδοση της συνδεδεμένης ενίσχυσης αποτελεί προϋπόθεση για την επιβίωση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και την συνέχιση της δραστηριότητάς τους.

Ο Υπουργός οφείλει να ξεκαθαρίσει αν προτίθεται να διορθώσει τα τραγικά λάθη που έγιναν και να αποδώσει τα 7 εκατομμύρια, που υπολείπονται από τις πληρωμές, στους Έλληνες κτηνοτρόφους.

Αναλυτικά, ολόκληρη η ερώτηση, έχει ως εξής:

Θέμα: Λάθη, μειωμένα ποσά και αποκλεισμοί κτηνοτρόφων από τη συνδεδεμένη ενίσχυση.

Φέτος η καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους κτηνοτρόφους από την μία έγινε με αδικαιολόγητη καθυστέρηση και από την άλλη δημιούργησε πολλά προβλήματα σε μεγάλο ποσοστό των δικαιούχων. Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η ανεπάρκεια της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κατάσταση των πληρωμών και να βάλει σε τάξη το χάος που δημιούργησε η ίδια στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Η κυβερνητική αδυναμία να ολοκληρώσει σωστά την διαδικασία πληρωμών αποδεικνύει για άλλη μια φορά πως το πολυδιαφημιζόμενο επιτελικό κράτος πλήττει σοβαρά τον αγροτικό κόσμο της χώρας.

 Πλήθος κτηνοτρόφων έμειναν εκτός ενίσχυσης και πολλοί που πληρώθηκαν πήραν μειωμένα ποσά σε σχέση με αυτά που δικαιούνταν. Η κυβέρνηση με υπουργική απόφαση μείωσε το ποσό ενίσχυσης στην αγελαδοτροφία από 176€ στο ποσό 140,8€ όμως στην πράξη, ακόμη και αυτό το μειωμένο ποσό, δεν αποδόθηκε. Μεγάλο ποσοστό αγελαδοτρόφων είδαν στους λογαριασμούς τους ποσά ακόμη και των 115 €.

Ταυτόχρονα μεγάλη μερίδα αιγοπροβατοτρόφων, που σε ορισμένες περιοχές φτάνει το 50%, αποκλείστηκαν από τη συνδεδεμένη ενίσχυση με το πρόσχημα πως δεν έγιναν διορθώσεις παραδόσεων γάλακτος, οδηγία που δεν δόθηκε στα ΚΥΤ. Παράλληλα υπήρξαν περιπτώσεις που η απόκλιση από τα 100 κιλά ανά ζώο αντί να οδηγήσει σε αναλογική μείωση του ποσού, οδήγησε σε οριστικό αποκλεισμό. Αυτό μάλιστα έγινε σε μια εποχή με αύξηση του κόστους των ζωοτροφών και με μεγάλη μείωση του γάλακτος λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως ο καταρροϊκός πυρετός ή οι κακές καιρικές συνθήκες.

Οι επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων ιδιαίτερα στην οικονομική δυσχέρεια που επέφερε η πανδημία δεν είναι απλά μια βοήθεια για τους αγρότες αλλά αναγκαίος όρος επιβίωσης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και συνέχισης της δραστηριότητάς τους. Μάλιστα με κάποιους πρώτους υπολογισμούς το ποσό που στερήθηκε από τους κτηνοτρόφους της χώρας φτάνει περίπου στα 7 εκ. ευρώ.

Επειδή η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στις πληρωμές ακολούθησε πρωτοφανή έλλειψη οργάνωσης,

Επειδή η αδυναμία του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει αντίκτυπο στην βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του αγροτικού τομέα,

Επειδή δεν δόθηκε σαφής οδηγία στα ΚΥΤ για διορθώσεις στις παραδόσεις γάλακτος,

Επειδή υπήρχαν περιπτώσεις μειωμένης ποσότητας στην παράδοση γάλακτος είτε λόγω καταρροϊκού πυρετού ή λόγω παγετού σε κάποιες περιοχές, αντί αυτό να αποτελέσει στοιχείο επιλεξιμότητας για τη στήριξη των παραγωγών μέσω της συνδεδεμένης ενίσχυσης, αποτέλεσε κριτήριο συνολικού αποκλεισμού τους,

Επειδή η μη απόδοση της συνδεδεμένης ενίσχυσης επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την οικονομική κατάσταση των κτηνοτρόφων εν μέσω πανδημίας,

Ερωτάται ο Υπουργός:

  1. Πως σκοπεύει να διορθώσει τα λάθη στην πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων και πότε;
  2. Ποια άμεσα μέτρα σκοπεύει να λάβει για την αντιμετώπιση της οικονομικής δυσχέρειας του κτηνοτροφικού κόσμου;
  3. Προτίθεται να αποδόσει στους κτηνοτρόφους τα 7 περίπου εκ ευρώ που υπολείπονται από τις πληρωμές ή σκοπεύει να τα διαθέσει αλλού και πού;

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ